Strona 284 z 372 PierwszyPierwszy ... 184234274282283284285286294334 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 831 do 2 840 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie Odp: 5DmkIII w praktyce

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Najdłuższe co podajesz że masz to 200mm, więc pozostaje tylko statyw albo Nervosol.
    Cytat Zamieszczone przez fro Zobacz posta
    Przecież nie zawsze chodzi o drżenie ręki, czasami obiekt rusza się szybko w niewielkiej odległości + długa ogniskowa w celu wyizolowania z tła. Też mi brakuje chociaż 1/320s, a najlepiej tak jak napisał kolega Canon mógłby zostawić wybór użytkownikowi. Dziury między czasami są też bez sensu. Ostatnio miałem tak, że 1/60 to było za mało - obiekt leciutko poruszony (1/80 była by ok), a 1/125 niepotrzebna - było ciemno i od razu ISO szło do góry. W takiej sytuacji odpuszczam autoiso.
    Bardziej chyba nervosol , bo ze statywem przecież nie ma sensu wszędzie chodzić. Mi chodzi o to co też zauważył fro. Zawsze wyjściem jest tryb M, ale wtedy więcej trzeba przestawiać a AUTO ISO w tym trybie nie ma sensu jak chcesz dać korektę na +, co zawsze robię, bo canon ma tendencję niedoświetlać.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Co prawda był już trochę poruszany temat kart, ale chciałbym prosić o pomoc w wyborze, ponieważ spotkałem się ze sprzecznymi opiniami.
    Którą CF i którą SD polecicie a którą odradzicie? Jaka prędkość to minimum a jaka to niepotrzebne przepłacanie?
    Czy faktycznie obecność karty SD automatycznie spowalnia kartę CF?
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Bardziej chyba nervosol , bo ze statywem przecież nie ma sensu wszędzie chodzić. Mi chodzi o to co też zauważył fro. Zawsze wyjściem jest tryb M, ale wtedy więcej trzeba przestawiać a AUTO ISO w tym trybie nie ma sensu jak chcesz dać korektę na +, co zawsze robię, bo canon ma tendencję niedoświetlać.
    Jak się wie jaki czas potrzeba to można tryb Tv i ISO podnieść tyle by głębi starczyło.
    Prawdą jest jednak, że mogłaby opcja AutuIso być bardziej rozbudowana

jp

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Czy faktycznie obecność karty SD automatycznie spowalnia kartę CF?
    Przy zapisie naprzemiennym znacznie przyspieszać czas zapisu powinna.[Dlatego są różne typy kart].Przy innych rodzajach zapisu,nie opóżnia bo i czemu.
    Ja używam głównie Sandiski .Jeszcze się nie zawiodłem więc nie eksperymentuje z innymi.
    Prędkość karty ważna w zależności od rodzaju fotografii,nie zawsze więc.
    [Nie mam 5d3 ale mam dwa gniazda w jedynce.IMHO jest podobnie.]

Początki nałogu
    Miasto
    EU

I owszem. Tryb "autoISO" w wersji "Made in Canon" ma jeszcze szerokie pole do poprawy.
    Pozdrowienia,
    Paweł

Zdjęcia

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Ogolnie karty SD wydaja sie byc wolniejsze niz CF, ale sama obecnosc takiej karty w slocie jesli jest nie uzywana raczej nie wplywa na szybkosc zapisu na CF, bo niby dlaczego miala by wplywac?

Bywalec

Nie bardzo już pamiętam, najlepiej zerknij sam, ale chyba z testu na Dpreview wynikało, że szybkie SD powyżej class10 nie dawały praktycznie żadnego przyrostu, natomiast w CF było tak, że im szybszą wkładali tym było szybciej.
    Ostatnio edytowane przez fro ; 25-12-2012 o 02:46

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Ogolnie karty SD wydaja sie byc wolniejsze niz CF, ale sama obecnosc takiej karty w slocie jesli jest nie uzywana raczej nie wplywa na szybkosc zapisu na CF, bo niby dlaczego miala by wplywac?
    No, racja ale.....nie do końca.
    Używam obu kart do zapisu równoległego (mam duże pojemności, zapisuję w RAW), więc czas limituje mi wolniejsza karta.
    Porządku pilnuję na karcie CF (zrzucanie na dysk, formatowanie,..) aż pojawia się komunikat, że druga karta pełna ........ to ja formatuję.
    I konsekwentnie zrzucam (tylko z CF, jak na razie nie było potrzeby uzyć SD) poprzez LR na podwójny dysk zewnętrzny na którym mam też kopię katalogu LR

jp

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Jesli zapisujesz na 2 kartach jednoczesnie to ograniczeniem bedzie ta wolniejsza, ale gdy zapisujesz na CF a SD jest nie uzywana to wydaje mi sie ze nie ma ona nic do gadania w kwestii transferow karty CF.

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Ok, ja po prostu na szybko czytając artykuł Masz lustrzankę Canon EOS 5D Mark III? Zapomnij o kartach SD | FotoManiaK.pl opacznie zrozumiałem, że SD sama z siebie będąc włożoną ograniczy jakoś możliwości CF.

To tylko jeszcze doradźcie prędkości kart (biorąc pod uwagę zdjęcia seryjne w raw) i będę zobowiązany
    Ostatnio edytowane przez tryton ; 25-12-2012 o 10:59
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Strona 284 z 372 PierwszyPierwszy ... 184234274282283284285286294334 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów