Cytat Zamieszczone przez tryton Zobacz posta
Ale powiem co mi przeszkadza - sposób powiększania zdjęć na wyświetlaczu. Trzeba najpierw lewym kciukiem włączyć ogólnie powiększanie a potem prawym wskazującym kręcić kółkiem. To jakaś niepotrzebna komplikacja. Na pewno się przyzwyczaję, ale w porównaniu do prostoty powiększania w 40D (po prostu prawym kciukiem) zdziwiło mnie takie rozwiązanie.
[...]
Mam również mieszane uczucia do blokowanego pokrętła opcji fotografowania. Wiem, że się to przydaje, bo mi nie raz w 40D się niechcący przekręciło, ale mogłoby być jakieś wygodniejsze lub z opcją: chcę blokować / nie chcę blokować.
[...]
A i jeszcze jedna sprawa. Powiedzcie mi z czego wynika, że po wyciągnięciu akumulatora obraz w wizjerze się pociemnia i jest nieostry. Pierwszy raz się spotkałem z takim zjawiskiem. Przecież układ optyczny jest czymś niezależnym od zasilania (przynajmniej w lustrzankach, z którymi do tej pory miałem do czynienia).
Pierwsza sprawa - powiększenie na początku też mi przeszkadzało, ale daje się dość fajnie skonfigurować w menu. Ja ustawiłem sobie podgląd 1:1 w miejscu ostrzenia co pozwala jednym kliknięciem "lupki" sprawdzić czy AF trafił. Poprawność naświetlenia widać w "ujęciu ogólnym".

Druga sprawa- nie bardzo rozumiem co Ci przeszkadza w blokadzie, ona również daje się skonfigurować w menu, aż do tego stopnia, że można wybrać, że nie będzie blokowała żadnego pokrętła w trybach PASM. Blokuje wtedy tylko w trybie A+.

Trzecia sprawa - kolega dobrze napisał - matówka jest zintegrowana z ekranem ciekłokrystalicznym i to on się wyłącza po wyjęciu baterii - masz to opisane w instrukcji.

Ogólnie IMO to właśnie konfiguracja jest najmocniejszą strona tego aparatu, ... nie licząc AF.