Zamówiłem, zapłaciłem
Więc niebawem podzielę się wrażeniami.
...ehh byleby szybko zapomnieć o cenie.
Zamówiłem, zapłaciłem
Więc niebawem podzielę się wrażeniami.
...ehh byleby szybko zapomnieć o cenie.
Tryton
--------------------------------------------------------------
5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS
Kiedy juz zaczniesz pracowac tym sprzetem, szybko zapomnisz o cenie. Jak dla mnie, ten aparat to niezwykla latwosc osiagania zamierzonych efektow. Nawet jesli ma jakies wady, to sa drobnostki ktore nie uniemozliwiaja korzystania z jego mozliwosci. I nie jest to laurka pochwalna, bo oddalem poprzedni model, ktory mimo podobienstwa jednak nie spelnil moich oczekiwan. I na koniec oczywista oczywistosc: nie aparat stanowi o istocie fotografii, tylko operator, ale ten sprzet nie ogranicza fotografa. I koniec z wymowkami, ze gdybym mial lepszy aparat...
![]()
Aparat daje rade w kazdych warunkach potwierdzam, i cena tez juz jest przystepna, ktos jesli sie decyduje na taki aparat raczej nie powinien myslec o cenie ?
Nie trzeba zapomninac tez o dobrych szklach do tego body, by wyciagac jak najwiecej.
O cenie zapomnisz. U mnie również odezwał się wąż w kieszeni jednak po pierwszym weselu nie zamieniłbym go na żaden inny. Współpraca z 5dIII to czysta przyjemność :-). Jedynie teraz muszę przyzwyczaić się do kilku spraw, ale to drobnostki
--- Kolejny post ---
O cenie zapomnisz. U mnie również odezwał się wąż w kieszeni jednak po pierwszym weselu nie zamieniłbym go na żaden inny. Współpraca z 5dIII to czysta przyjemność :-). Jedynie teraz muszę przyzwyczaić się do kilku spraw, ale to drobnostki![]()
5D III + 60D
S8/3,5 + T11-16/2.8 + C24/1,4L + C50/1.4 + C85/1.8 + C70-200/2,8L
C430EXII + C580EXII
+ parę innych gratów :-)
To tak na szybko pierwsze spostrzeżenia. Zalety są oczywiste (super jakość i w ogóle), więc nie będę powtarzał.
Ale powiem co mi przeszkadza - sposób powiększania zdjęć na wyświetlaczu. Trzeba najpierw lewym kciukiem włączyć ogólnie powiększanie a potem prawym wskazującym kręcić kółkiem. To jakaś niepotrzebna komplikacja. Na pewno się przyzwyczaję, ale w porównaniu do prostoty powiększania w 40D (po prostu prawym kciukiem) zdziwiło mnie takie rozwiązanie.
Mam również mieszane uczucia do blokowanego pokrętła opcji fotografowania. Wiem, że się to przydaje, bo mi nie raz w 40D się niechcący przekręciło, ale mogłoby być jakieś wygodniejsze lub z opcją: chcę blokować / nie chcę blokować.
Akumulator - ładuje się nie 1,5h jak w 40D ale 2,5h więc myślałem, że jajko zniosę czekając po przyniesieniu sprzętu na możliwość pobawienia się nim![]()
To oczywiście są są drobiazgi, ale uczciwie piszę o nich zgodnie z tematem wątku. Jak wspomniałem, pewnie za chwilę się do nich przyzwyczaję i zapomnę...bo o cenie już w zasadzie zapomniałem.
A i jeszcze jedna sprawa. Powiedzcie mi z czego wynika, że po wyciągnięciu akumulatora obraz w wizjerze się pociemnia i jest nieostry. Pierwszy raz się spotkałem z takim zjawiskiem. Przecież układ optyczny jest czymś niezależnym od zasilania (przynajmniej w lustrzankach, z którymi do tej pory miałem do czynienia).
Ok, święta przede mną - mam nadzieję, że się pobawię nim do woli, bo na razie to tylko w domu na szybko mogłem.
Tryton
--------------------------------------------------------------
5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS
Takie rozwiązanie jest od dawna np. w Nikonach.
Masz tam jakiś przepuszczalny LCD nanoszący elementy w wizjerze.
Jak odepniesz zupełnie zasilanie (wyjęcie baterii) to nie jest on spolaryzowany i pojawia się drobna kaszka oraz ogólnie się ściemnia.
Wsadzenie baterii polaryzuje go w tryb przepuszczalności.
Uprzedzając pytanie... pobiera to prąd porównywalny do prądu samorozładowania się akumulatora więc zupełnie nie wpływa na żywotność.
Nie jestem pewien czy czegoś nie pokręciłem ale dawno temu mając jeszcze D80 Nikona czytałem że tak jakoś jest to rozwiązane.
Pierwsza sprawa - powiększenie na początku też mi przeszkadzało, ale daje się dość fajnie skonfigurować w menu. Ja ustawiłem sobie podgląd 1:1 w miejscu ostrzenia co pozwala jednym kliknięciem "lupki" sprawdzić czy AF trafił. Poprawność naświetlenia widać w "ujęciu ogólnym".
Druga sprawa- nie bardzo rozumiem co Ci przeszkadza w blokadzie, ona również daje się skonfigurować w menu, aż do tego stopnia, że można wybrać, że nie będzie blokowała żadnego pokrętław trybach PASM. Blokuje wtedy tylko w trybie A+.
Trzecia sprawa - kolega dobrze napisał - matówka jest zintegrowana z ekranem ciekłokrystalicznym i to on się wyłącza po wyjęciu baterii - masz to opisane w instrukcji.
Ogólnie IMO to właśnie konfiguracja jest najmocniejszą strona tego aparatu, ... nie licząc AF.