To poważna zaleta
Miałem Mk II, bawiłem się 7D. Do Mk II to nawet nie ma co porównywać moim zdaniem nawet do środkowego. Chociaż w MK II środkowy jest precyzyjny. Też odniosłem wrażenie że jest lekko szybszy od 7D.
W opcjach domyślnie jest ustawione podświetlanie punktów na auto czyli podświetla tylko w ciemnych scenach.
Ja przestawiłem sobie podświetlanie na wszędzie
Jak dla mnie, AF 5d3 jest zdecydowanie celniejszy od 7D,szybkość podobna ze wskazaniem na 5D3.
W 7D z 100-400 czasami miałem problemy z ostrością ,szczególne przy 400mm ,teraz jest ok.
Jak dla mnie te podświetlenie jest trochę za słabe. mkII świecił dożo jaśniej. Jest to jedna z niewielu wad (na szczęście nie tak bardzo istotna).W opcjach domyślnie jest ustawione podświetlanie punktów na auto czyli podświetla tylko w ciemnych scenach.
Ja przestawiłem sobie podświetlanie na wszędzie
Ostatnio edytowane przez TomiCan ; 22-11-2012 o 12:21
Jak już jesteśmy przy AF to chciałbym się zapytać.
Jak go używacie do szybkiego fotografowania.
Chodzi mi o scenę która trwa chwilę a ostrość nie przypada na środek obrazu
Tzn których punktów lub jakiego obszaru AF używacie.
Ja po MKII jestem przyzwyczajony do środkowego i przekadrowania
Z tym że teraz zamiast środkowego to używam powiększonego obszaru
Ustaw wybieranie pol AF pod joy'a i uzywaj bocznych - a czy bedzie to szerokie pole punktow czy pojedyczny to juz kwestia preferencji i tego jak porusza sie obiekt. Wiadomo ze latwiej sledzic cos wieksza iloscia punktow.
Mam tak ustawione tylko szybciej jest przekadrować
Dodatkowo zmieniłem punkty AF powiązane z orientacją. Jeszcze nie sprawdziłem jak to będzie w praktyce ale aparat i tak zawsze przekręcam w jedną stronę
Zmiana pol AF powiązana z orientacją aparatu jest fajna. Fajne jest też zapmiętywanie ostatnio wybranego punktu AF. Wciskasz joy'a i wybierany jest centralny punkt AF, ale po ponownym wciśnięciu wraca do poprzednio wybranego - dzieki temu nie trzeba machać joy'em tylko 'klik' i jestes na skrajnym![]()
tego nie wiedziałemfajne