Nie mogę, po włączeniu w opcjach stopki, maksymalny (czyt. najkrótszy) czas to 1/200s.
Nie mogę, po włączeniu w opcjach stopki, maksymalny (czyt. najkrótszy) czas to 1/200s.
Ostatnio edytowane przez jagular ; 18-11-2012 o 22:02
Aparaty, obiektywy, lampy.
Jeżeli podłączę lampę i włączę HSS to oczywiście mogę swobodnie zmieniać czas ekspozycji.
Jeżeli jednak nie ma podłączonej lampy, a przykładowo, wyzwalacz radiowy, to jestem: albo ograniczony do 1/200s, albo nie mam sygnału na stopce.
Musze przyznać Ci rację - nawet przy trybie M czas synchronizacji ograniczony jest do 1/200s chyba że przełączy się lampę w tryb pracy HSS. Z wyzwalaczem sprawdzę w weekend przy okazji sesji.
Nie, nie było tak samo. W innych [?] aparatach bez problemu mogłeś sobie przejść poza limit synchronizacji (tak, wiem z czym to się wiąże).
Najwidoczniej jednak ludzie od Canona lubią uszczęśliwiać posiadaczy na siłę i zabezpieczają biedaków przed tym, co się dzieje, jeżeli użyjesz światła błyskowego z czasem krótszym niż synchro.
Jest to (najprawdopodobniej) do obejścia w ten sposób, że trzeba mieć wyzwalacz działający również z kabelkiem. Mam nadzieję, że klasycznego złącza kablowego też się nie wyłącza, jak stopki :rotfl:
Tu pare slow o praktyce
jak widac
zachwyt szybko mija
Kłopoty z Canon EOS 5D Mark III Ť Fotoblogia.pl
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---