Tez musze przyznac ze 5DMKIII nie ma zakresu tonalnego ktorym moznaby sie pochwalic jak na sprzet tej klasy :neutral:
Czegoś nie rozumiem - skoro aparat poprawnie naświetlił suknię to po co ją rozjaśniasz? Zajmij się tylko ciemnymi elementami zdjęcia. Kanapka rawowa, miękki pędzel i po temacie...
Wysłane via Tapatalk z Galaxy S+
Przepracowałem na nowej piątce cały sezon, pracowałem na 2 aparaty, i tylko poprzez szerokość kadru jestem w stanie odróżnić którym robiłem dane zdjęcie (na m3 miałem zamiennie 85/50mm, na m2 35/24mm). Nie uświadczyłem problemów o których piszesz, chyba że kwestią jest styl postprocesingu.
Wysłane via Tapatalk z Galaxy S+
Skydiver,
Ja mam takie same wrazenia, ale u mnie to dotyczy generalnie plików canona, po przesiadce z nefow czułem sie mocno ograniczony. I podobnie jak kolega uważam ze dr jest kiepski na ta klasę sprzętu. Pozostaje jeszcze w twoim przypadku styl obróbki, ja lubiłem trochę poforsowawać pliki. W przypadku pracy w LR zwróć też uwagę w jakim procesie pracujesz 2012 czy 2010. Rożnice sa spore, dużo osób preferuje nowy 2012, ja akurat do nich nie należę. Oczywiscie to subiektywna kwestia. Pewnie wiesz o wyborze procesu jak korzystasz z LR, ale warto wspomnieć
Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8
Czasem takie ograniczenie wynika z powodów psychologicznych. Cały czas trąbi się o tym jak to d800 miażdży swoim DR nową piątkę. Nie mam ani 5dIII ani tym bardziej d800 ale pozwolę sobie na trochę teorii opartej o wykresiki z optycznych. Porównywałem czerwone kropki.
ISO 100 - różnica o jakieś 1,5EV - faktycznie sporo. Ale canon ma również programowe ISO 50 gdzie DR (wygenerowany programowo) wzrasta o 0,6 EV. Prawie 1ev to nadal dużo ale idźmy dalej.
ISO 200 - różnica o 0,2 (0,3?) EV dla d800
ISO 400 - remis
ISO 800 - wygrywa canon o 0,5EV
ISO 6400 - wygrywa 5DIII o 0,4-0,5 EV...
Nie oznacza to oczywiście, że c5DIII nie przegrywa w tej kwestii (przynajmniej na niskich iso) ale czy jest to przegrana przez nokaut? Jeszcze raz przypominam, że jest to kompletna teoria na podstawie testów optycznych i nie bawiłem się nawet rawami z jednego czy drugiego...
6d / 40d / Samyang 14 / Sigma 35 / 85L / Pocket Wizard
Ja też nie opieram sie na testach i wartościach tylko raczej na "wyczuciu" rawa. D800 nawet sie nie bawiłem i do niego nawet nie porównuję. Wiem, na których plikach miałem wiekszy margines działania i swobodę. Tak jak wspomniałem, może to subiektywne, ale jak w nefie wyszło za ciemno to jakoś specjalnie się martwiłem, w 5d2 i 5d3 raczej fota leciala z dysku. Widac to podczas tworzenia hdrow. Cienie dla mnie to przeklenstwo matryc canona a korpusy maja tendencje do niedoswieltania.
Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8
Generalnie niedoświetlenie to żaden problem bo to fotograf powinien wiedzieć jak naświetlić aby wyszło dobrze. Celowe niedoświetlenie aby pokazać np witraże w kościele w przypadku tych 2 aparatów da (wg wykresów) podobny obrazek to tam nie używamy niskich iso.
Problem zaczyna się gdy fotografujemy scenę z bardzo dużą dynamiką. W ślubnej potrafię sobie wyobrazić sporo takich sytuacji, ale z drugiej strony np. nikt nie porywa się na plener przy pełnym słońcu bez lamp.
6d / 40d / Samyang 14 / Sigma 35 / 85L / Pocket Wizard
witam
Czy używa ktoś kart SD SDHC 95MB/s?
Jeżeli tak to jak wygląda szybkość zapisu na takich kartach?
Ja posiadam CF i SD 30MB/s ale widzę ze szybciej zapisuje na CF.
Robię tylko w RAW i jak jest zapis na SD to widać opóźnienie wyświetlania podglądu zanim zapisze na kartę
Nikt nie ma porównania prędkości zapisu między CF a SD?
lub subiektywnego odczucia prędkości