Strona 265 z 372 PierwszyPierwszy ... 165215255263264265266267275315365 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 641 do 2 650 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Początki nałogu

Domyślnie Odp: 5DmkIII w praktyce

Cytat Zamieszczone przez roofman Zobacz posta
    To nie tak... w starszych Nikonach podświetlanie punktu AF było tak mocne że rozświetlało sąsiednie punkty, stąd wrażenie że w ciemnym kadrze całość świeci. :-)
    Jak jest ciemno to i w 5dII tak jest - może nie tak intensywnie ale tak wygląda. Aż się czasem zastanawiam czy nie włączył mi się tryb autowyboru punktu (podświetla wszystkie punkty na których złapał ostrość)...
    6d / 40d / Samyang 14 / Sigma 35 / 85L / Pocket Wizard

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Thomason2005 Zobacz posta
    W trudnych warunkach AF najlepiej sprawdzać wybierając opcję "powiększenie punktu AF". Działa wtedy dużo sprawniej niż "Jednopunktowy Spot AF". W weekend miałem okazję o tym przekonać się robiąc zdjęcia na sali. Przy włączonym świetle nie było problemu, ale jak zostało zgaszone, wtedy zaczęły problemy. C16-35L i C135L czasem nie dawały rady na spocie, ale już przy wspomaganiu czterema dodatkowymi punktami - jak najbardziej.
    Thomason2005 - "Jednopunktowy Spot AF" nie jest trybem podstawowym. To jest tryb dodatkowy i w kilku innych sytuacjach niż opisałeś, również może zawodzić. Podstawowy jest "Jednopunktowy AF" - w słabym świetle miałbyś z nim mniej problemów.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez jaroslaw.majcher Zobacz posta
    Jak jest ciemno to i w 5dII tak jest - może nie tak intensywnie ale tak wygląda. Aż się czasem zastanawiam czy nie włączył mi się tryb autowyboru punktu (podświetla wszystkie punkty na których złapał ostrość)...
    Aż przed chwilą sprawdziłem w 5dmkII w całkowitej ciemności, nie ma możliwości pomyłki, świeci jedynie właściwy. Chyba masz coś uwalone
    Ostatnio edytowane przez dzik ; 01-10-2012 o 18:37

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    Pytanie nie bardzo do tego wątku. Oba wyjścia słuszne, ale nowy aparat jest trochę lepszy. Ogniskowe do reportażu tego typu są ok. Pytanie czy Ty dasz radę?
    Myślę, że trochę - to zdecydowanie za słabo powiedziane... To jest po prostu aparat z wyższej półki - i łatwo się o tym przekonać pracując na jednym i na drugim... To takie moje subiektywne odczucie.
    pozdrawiam
    Bernard Wybierała

Uzależniony Awatar jac+

Cytat Zamieszczone przez roofman Zobacz posta
    w starszych Nikonach podświetlanie punktu AF było tak mocne że rozświetlało sąsiednie punkty
    Ja bym to nazwał wręcz łuną. To i kilka innych rzeczy, które mnie wpieniły w nikonie F80 spowodowało, że zmieniłem system.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Bywalec
    Miasto
    Siedlce

A ja mam problem z nową piątka i kartą Kingston Elitepro 133x 32MB, wyskakuje mi error 02 i pisze żeby sformatować kartę. Formatuje ją, włączam ponownie i znów to samo. Formatowałem w czytniku i nic się nie zmieniło. Ta sama karta na 50D hula aż miło. W czym może być problem?

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez johan Zobacz posta
    A ja mam problem z nową piątka i kartą Kingston Elitepro 133x 32MB, wyskakuje mi error 02 i pisze żeby sformatować kartę. Formatuje ją, włączam ponownie i znów to samo. Formatowałem w czytniku i nic się nie zmieniło. Ta sama karta na 50D hula aż miło. W czym może być problem?
    Nawet jak załapie, to to jest za wolna karta do tego aparatu. Sam zobaczysz, jeśli ruszy.

Bywalec
    Miasto
    Siedlce

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    Nawet jak załapie, to to jest za wolna karta do tego aparatu. Sam zobaczysz, jeśli ruszy.
    To że wolna to wiem, ale szkoda wyrzucic.;-) Jakby ruszyła to byłaby na wyjazdy, gdzie pojemnośc ważniejsza od szybkości.
    Ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobic?

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Używać z 50D. Skoro karta nie współpracuje dobrze z nową 5tką, to ja bym kej już nie zaufał.

Wysłane via Tapatalk z Galaxy S+

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Było trochę słodzenia z mojej strony to teraz kilka narzekań
    Obrabiam właśnie kolejne zlecenie z 5d mk III i coraz bardziej denerwuje mnie sposób w jaki mk III mierzy światło- jak dla mnie jest często totalnie nieprzewidywalny. O ile przy jednolitych scenach jest w miarę ok to przy białej sukni panny młodej po prostu nie jestem w stanie często przewidzieć jak naświetli - choć częściej raczej sporo niedoświetla- np. naświetla tak aby nie przepalić sukni ślubnej, a później nie mogę z kolei rozjaśnić RAWA bo od razu jest przepał. Dodatkowo odnoszę wrażenie, że mk III ma jednak niższy zakres tonalny od mk II i to sporo, jak również że znacznie trudniej odzyskać przepały i niedoświetlenia niż w mk II. Dzisiejszy plener: las, dosyć jednolite światło, biała suknia panny młodej i czarny garnitur pana młodego i nie ma opcji aby wyciągnąć zdjęcie chociaż o 1 EV- natychmiast jest przepał na sukni. Wiem wiem...na optycznych w teście wyszło ,że jest tak samo jak w mk II. Miałem mk II i z praktyki mam jednak zupełnie inne wrażenie. Jakie są Wasze odczucia jeśli o to chodzi?

Strona 265 z 372 PierwszyPierwszy ... 165215255263264265266267275315365 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów