Ostatnio edytowane przez latant ; 20-09-2012 o 22:49
CMEHA - reszta to upgrade
ok - a czy ktoś mógłby przetestować karte CF 60MB/s lub 30MB/s i strzelić serię 10 RAWów a potem to samo z kartą SDHC, ciekaw jestem jaka bedzie różnica? A generalne dąże do pytania jakie karty kupić do nowej piątki czy CF czy SD? Jak CF to jaki minimalny czas zapisu a jak SD to czy czas zapisu ma jakiekolwiek znaczenie?
----------------------
5D mk III + 40D + Zenitar 2.8/16 + 35L + 85L + 100L macro + 70-300L + 600EX-RT + 270EX
Mam CF Sandisk Extreme 60MB/s i SD Extreme Pro 95MB/s - Maksymalną ilość rawów zrobię na jednej i drugiej, natomiast to co od razu rzuciło mi się w oczy po zakupie CF 60MB/s, to zauważalnie szybsze opróżnianie bufora na CF mimo nominalnie niższej prędkości. Ta SD Extreme Pro to właściwie nie różni się od Extreme 45MB/s na Mk3, a na pewno nie jest to tak zauważalne jak różnica pomiędzy CF a SD. Jeśli potrzebujesz wykorzystywać maksymalnie prędkość zapisu, to moim zd. zdecydowanie CF i nie niżej niż 60MB/s. Konkretnie zapłacisz, ale też masz to, za co zapłaciłeś.
[EDIT]Maksymalną ilość RAW'ów zrobię i na SD Ultra 15MB/s, tylko potem zapisuje minutę i muli.
Ostatnio edytowane przez Kuba1 ; 21-09-2012 o 00:27 Powód: przypomniało mi się
Kuba1 chyba wiesz dlaczego nie wykorzystasz tej karty SD z max. odczytem 95 MB/s ze wsparciem UHS-1 bo tego zapomniałeś dodać. Pisałem o tym w poście nr 2600. 5D III nie wspiera kart SD z UHS-1.
Karty SD obecnie nie mają szybkiego zapisu tak jak osiągają to karty CF i dlatego też jest ta różnica o której piszesz. SD się rozwija cały czas i powinny w niedługim czasie osiągnąć powyżej 45 MB/s bo tyle obecnie ich zapis wynosi. Na szczęście 6D wspiera karty SD z UHS-1, więc je wykorzysta na maxa a w 5D III z tym spierniczyli i to bardzo. Pozdro
Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 21-09-2012 o 00:53
no to nie wiesz na jakim punkcie pracujesz jaki ustawiasz?? ja nie wiem po co to marudzenie pracuje na tym aparacie kilka miesiecy i nigdy nie miałem z tym problemu...
nie zdarzyło mi się żebym nie wiedział gdzie jest punkt, a poza tym zawsze jest on widoczny jak ustawisz sobie wyświatlanie wszystkich punktów (nie podświetlany ale widoczny)
dokładniewidać coś takiego- zależy jak ustawisz
Uploaded with ImageShack.us
w najgorszym przypadku wciskach joya i wracasz na środek
Ostatnio edytowane przez adino ; 21-09-2012 o 08:43
Adino, jeśli Ty pracujesz zawsze w warunkach w jakich widać punkty AF w Mk3, to jesteś szczęśliwy człowiek. Ja np. tak nie mam i moi modele nie stoją grzecznie ze splecionymi łapkami. Używam innych punktów dla każdej orientacji aparatu, oraz dodatkowo i tak na bieżąco zmieniam ich położenie - korzystam ze wszystkich możliwości AF ułatwiających mi pracę. I nie chcę pamiętać gdzie przed chwilą miałem punkt AF w pionowym kadrze. Uważam, że jako aparat dedykowany m.in. do fotografowania w słabym świetle Mk3 powinien mieć ten upierdliwy problem rozwiązany. Nie znam się na technologii, ale nie rozumiem dlaczego nie zostało to przewidziane, kiedy jednocześnie np. jest funkcja automatycznego błyśnięcia AF w słabym oświetleniu, ale nie można ustawić jakiegoś stałego podświetlania tego, co jasno błyska przy potwierdzaniu ostrości.
Dla mnie to jest istotna wada aparatu, który kupiłem w celu fotografowania w słabym świetle. Na szczęście innych istotnych wad nie dostrzegam - poza tym jednym aspektem, w fotografowaniu mi nie przeszkadza.![]()
Nie chcę wykopywać znowu tematu, ale przypuszczam, że ten problem da się rozwiązać w nowym sofcie. Przecież to tylko trochę prądu i modyfikacja programu, aby po złapaniu AF poświeciło trochę dłużej. Jak miałem ZX Spectrum w 1986/7 to takie rzeczy pisałem w jakimś programie. Ale teraz wszystko jest skomplikowane. Nie ma już rzeczy prostych.
Tak, daje rade zrobić 10 rawów i na jednej i na drugiej
Ostatnio edytowane przez Bernard ; 22-09-2012 o 12:17
pozdrawiam
Bernard Wybierała
Duże dzięki za odpowiedź, właśnie o taką mi chodziło.
CF szybciej opróżnia bufor = szybciej z niego zapisuje, ważne że SD też sobie radzi - zakładam, że przy kręceniu filmu fullHD zarówno karta SD jak i CF nie bedą miały problemu z zapisem i na bieżąco będą zrzucać z bufora?
----------------------
5D mk III + 40D + Zenitar 2.8/16 + 35L + 85L + 100L macro + 70-300L + 600EX-RT + 270EX