Strona 259 z 372 PierwszyPierwszy ... 159209249257258259260261269309359 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 581 do 2 590 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Domyślnie Odp: 5DmkIII w praktyce

Spokojnie daj 25600. Bo jak jak mu zabraknie autoiso - czyli dojdzie do 12800 to Ci wydłuży czas, a wtedy zdjęcie nie będzie nawet ostre. Mam sporo zdjęć z wesela przy 25600 i jak dla mnie wyglądają bardzo ok- widać nieco szum, ale zero bandingu, całkowicie akceptowalne. A jak jest dobre światło to nawet szumu specjalnie nie widać. Dla mnie największy plus to to, że na 35L i 85L w końcu na luzie pracuję na w pełni otwartych szkłach i nie sprawdzam po każdym foto czy ostre czy nie....
    Cytat Zamieszczone przez maki1000 Zobacz posta
    37 kadrów z 5d mkIII który współpracował z 85L, 35L i 17-40L

Dla mnie body warte każdej wydanej złotówki. Jakość mojej pracy bardzo wzrosła. Auto-iso ustawiłem do 12800 i przestałem praktycznie zwracać uwagę na ten parametr

Bywalec Awatar maki1000
    Miasto
    Rzeszów

Cytat Zamieszczone przez skydiver Zobacz posta
    Spokojnie daj 25600. Bo jak jak mu zabraknie autoiso - czyli dojdzie do 12800 to Ci wydłuży czas, a wtedy zdjęcie nie będzie nawet ostre. Mam sporo zdjęć z wesela przy 25600 i jak dla mnie wyglądają bardzo ok- widać nieco szum, ale zero bandingu, całkowicie akceptowalne. A jak jest dobre światło to nawet szumu specjalnie nie widać. Dla mnie największy plus to to, że na 35L i 85L w końcu na luzie pracuję na w pełni otwartych szkłach i nie sprawdzam po każdym foto czy ostre czy nie....
    Na 25600 widać już mocne ziarno przy fotoksiążce 60x30 (po rozłożeniu), a takie oddaję w 99%. Moim zdaniem różnica między 12800 a 25600 bardzo duża

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Panowie po to są różne działy na tym forum, a w nich stosowne wątki żeby tam pisać, a nie robić bałagan OT.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zauważyłem zupełnie przypadkowo dziwne zachowanie aparatu:
    Przestawiamy aparat w tryb C1, wykonujemy kilka zdjęć. Następnie przestawiamy w tryb Bulb i próbujemy kilka razy ostrzyć na AF. Gdy ruszamy aparatem odchylając go tyłu i do przodu włącza się samoczynnie podświetlenie ekranu - raz jest jaśniejsze raz ciemniejsze. Gdy przestawiamy z powrotem aparat w tryb AV lub M ta przypadłość zostaje- przy ruchach obiektywu w górę i w dół miga ekran LCD. Po wyłączeniu aparatu to zjawisko znika. Czy też tak macie?
    Ostatnio edytowane przez skydiver ; 17-09-2012 o 22:59

Początki nałogu

Domyślnie 5DmkIII w praktyce

Ja rownież mam jedno pytanie. Powiedzmy, źe ustawiamy obszar pracy AF na pojedyńczy pkt. Następnie chcę przełączyć obszar pracy AF na inny np. poszerzony o 4 pkt lub 8, strefę itd..Tak więc w moim przypaku naciskam normalnie przycisk woboru AF, następnie MFn w celu wyboru obszaru. I tu pewnego zachowanie nie rozumiem. Założmy, że pierwotnie wybrany był centralny pojedyńczy punkt. Podczas wybierania, następne opcje czyli kolejno rozszerzone punkty nie wybierane są w tym samym miejscu czyli centralnie, ale w innych miejscach np. z boku. Tak więc, mam pjedyńczy centralny, przełączam i nastepny tryb już nie jest centralne tylko z boku i muszę go joystickiem przywrócic na środek lub inne miejsce. Dziwi mnie to bo nie obserwuję żadnej konsekwencji tego zachowania.
    Ostatnio edytowane przez zaix ; 18-09-2012 o 07:37
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Uzależniony Awatar kaindox

Pierwsze 4 tryby pozostają tam, gdzie ustawiłeś ostatni z nich, jedynie strefowy jest niezależny i można ustawić go inaczej niż pierwsze cztery (tzn aparat zapamiętuje jego pozycję niezależnie od pozostałych trybów)

Początki nałogu

Domyślnie 5DmkIII w praktyce

Jeżeli dobrze cie zrozumiałem właśnie u mnie tak nie jest. Gdy przełączam pomiędzy pierwszymi czterema są położone w innych miejscach a nie ciągle w tym samym. Z tego co rozumiem i jak podpowiada logika gdy np pojedynczy mam w konkretnym punkcie to przełączając powinien modyfikować jakby ten sam punkt.

Uzależniony Awatar kaindox

I tak właśnie się u mnie dzieje. A sprawdzałeś czy poszczególne grupy nie zostają tam, gdzie je ostatnio ustawiłeś?
    mój Firmware to 1.1.2

Początki nałogu

Nie. Jest inaczej. kliknięcie joysticka może mieć dwie funkcje-centrowanie punktu AF lub przełączanie pomiędzy centralnym a wybrany. Ja mam opcję drugą. Przełączając pomiędzy trybami (obszarami) AF mnie od razu przełącza na tą zeresjetrowaną i to jest idiotyczne. Przykład: Tryb pracy mam ustawiony na pojedynczy, standardowy czujnik AF (środkowy). Zmieniam sobie punkt na np. maksymalnie lewy. Teraz klikając na wybierak przełączam między środkowym a maksymalnie lewym . OK-finalnie ustawiam na środkowy i tak zostaje, pracuję na nim. Teraz powiedzmy chcę zmienić obszar AF np. na rozszerzony o 4 pola lub 8 . Wciskam co trzeba i Mfn -i tu dzieje się coś dziwnego. Pomimo, że pracowałem na centralnym, następny tryb nie ustawia mi rozszerzonego wokół centralnego tylko wokół maksymalnie lewego. Efekt jest taki, że w momencie przełączania trybu (obszaru) "miejsce" AF mi skacze od razu ze środka na lewo, a logiczne byłby gdyby został na czujniku, na którym pracowałem czyli środek by się rozszerzył o 4 lub 8 wedle chęci. Nie rozumiem logiki takiego działania.

Firmware-najnowszy czyli chyba 1.1.3.
    Ostatnio edytowane przez zaix ; 19-09-2012 o 01:22

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

O proszę, nowy wygląd forum .

Mam pytanie do posiadaczy mk3, google mi nie pomogło a bardzo zależy mi na tej informacji.

Czy można używać live-view jednocześnie na lcd aparatu i komputerze? W mk2 podobno gdy przenosi się obraz na komputer lcd aparatu gaśnie. Czy zostało to poprawione w nowym modelu? Z góry dziękuje za odpowiedź.

Strona 259 z 372 PierwszyPierwszy ... 159209249257258259260261269309359 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów