Zrobiłem dziś mały test dotyczący DR, a konkretnie możliwości wyciągania wszystkiego co się da z klatki.
Testowałem możliwości 5D mkIII i przy okazji dla porównania mk I. Głównie chciałem porównać jakość mRAW i dużego RAWa.
Zapisałem to samo zdjęcie na dwóch kartach, na jednej mały RAW na drugiej duży.
Testowane czułości ISO 50, 100, 200. Poniższy opis dotyczy ISO 100.
Pierwsze spostrzeżenia:
mRAW -ciemniejsze o około 1/3 EV cienie i gorsza dynamika w światłach o około 2/3. Cienie zielone z małą ilością ziarna kolorowego i małym ziarnem luminacji lecz o innym gruboziarnistym charakterze w stosunku do RAW. Widoczny ale nie bardzo przeszkadzającym banding.
RAW -lepsza dynamika od małego RAWa, cienie bardziej zaszumione kolorowym szumem i drobnoziarnistym luminacji. Bardziej wyraźny banding.
Obróbka mRAW czyli: usunięcie zieleni i pod jaśnienie ekspozycji do poziomu naświetlenia cieni w dużym RAWie, mamy troche lepsze cienie niż w dużym rawie ale z zielonymi wstawkami w najgłębszych partiach i gorsze (mniej szczegółów) w cieniach.
Obróbka RAW czyli: skalowanie do 11 mpx, usunięcie nadmiaru kolorowego szumu, niewielkie poprawienie kontrastu samych cieni.
Efekt:
- duży RAW: więcej szczegółów w światłach, dzięki innemu, drobniejszemu ziarnu luminacji mamy także więcej szczegółów w cieniach. W cieniach także delikatnie więcej szumu chrominancji mimo usuwania (ACR). Bardzo niewielki banding.
- mRAW: mniej szczegółów w światłach, ziarno luminacji w cieniach bardzo małe ale grubsze przez co mniej szczegółów. Mimo usuwania zieleni z cieni widać lekki zafarb w półtonach. Ziarna chrominacji praktycznie brak, mimo mniejszego odszumiania ze strony programu niż w dużym rawie.
Moje wnioski: duży RAW w plener, mały RAW do pomieszczeń i dużych czułości ale tylko gdy mamy mało miejsca na karicie i używamy ISO więcej niż 3200.
Jeszcze w skrócie o ISO50, bardzo czyste cienie i mało w światłach. Po niedoświetleniu świateł więcej cienie nadal czyste. Czułość ciekawa acz wymagająca kombinowania by uzyskać dobre efekty.
Mogę wrzucić testowe RAWy na zewnętrzny serwer ale nie wiem czy mogę podać tu link. Proszę o podpowiedź bo nie chcę jakiegoś upomnienia/ostrzeżenia czy innego grożenia
Na koniec małe spostrzeżenie dot. obrazków z 5D mkI. Na małych czułościach przepaści między tymi aparatami nie widzę, na dużych jest około 1EV do 1,5EV. Czasem zastanawiam się za co zabuliłem te 12tysi
Dziękuję za uwagę![]()