Strona 250 z 372 PierwszyPierwszy ... 150200240248249250251252260300350 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 491 do 2 500 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Początki nałogu

Domyślnie Odp: 5DmkIII w praktyce

Cytat Zamieszczone przez CC2 Zobacz posta
    Moja też ma ale mam zastrzeżenia do pracy tego ustrojstwa. Chyba wiem dla czego czść optuje za oryginałami
    CC2 jest taki wątek jak grip - czy warto przepłacać w kategori pozostałe. Tam możesz się wypowiedzieć i coś więcej napisać o tym gripie. A w gripie oryginalnym baterie są ładowane z boku, widać to na zdjęciach zamieszczonych np. w dowolnym sklepie internetowym, a nie z tyłu jak np. w gripie do canon 7d. W gripie phottix jest z tyłu ładowanie baterii no i nie ma joysticka, a np. w pixel vertax jest tak samo jak w oryginale ładowanie baterii i joystick. Pozdro
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 29-08-2012 o 21:46

Tak sobie czytam instrukcje i guidy do AF mojej nowej zabawki... i jest to dosyć mocno skomplikowany temat w porównaniu z 5d mk II. Ilość ustawień AF jest imponująca. W sobotę mam ślub plus wesele i nie chciałbym czegoś zepsuć...
    Jakich ustawień AF używacie np. podczas odejście od ołtarza, na weselu, przy fotografii osób poruszających się na weselu w kierunku obiektywu?
    Chodzi mi szczególnie o ustawienie priorytetu servo, czułości śledzenia, śledzenia przyśpieszania-zwalnianie, czułość przełączania punktu AF, jedno punktowy spot AF czy może zwykły jednopunktowy (np. podczas przygotowań), powiększenie punktu AF czy może wszystkie punkty otaczające lub AF strefowy przy odejściu pary od ołtarza?
    Swoją drogą zastanawiam, się czy problemy niektórych osób z AF nie wynikają z faktu, że któraś z tych wielu funkcji uległa przestawieniu.
    Będę wdzięczny za wypowiedź osoby które już testowały sprzęt podczas ślubów.

Uzależniony

Dwie, myślę istotne kwestie dotyczące nowego AF:

- tryb strefowy różni się zasadniczo działaniem od punktowego rozszerzonego (o 4 lub 8 punktów AF), mimo że w wizjerze wygląda podobnie. W punktowym rozszerzonym priorytet ma cały czas główny punkt, a dodatkowe go wspomagają w razie potrzeby. W strefowym wszystkie punkty strefy mają równorzędny priorytet, wiec działa on jak tryb autowyboru, ale o mniejszej powierzchni krycia. Efektem jest ostrzenie na którykolwiek punkt pokrywający obiekt/element znajdujący się najbliżej aparatu (czyli np. nos zamiast oka, ucho zamiast konturu głowy itp.). Wnioski pozostawiam użytkownikom.

- jednopunktowy spot AF nie powinien być traktowany jako podstawowy tryb jednopunktowego AF. Jako podstawowy tryb należy traktować "zwykły" jednopunktowy. Spot będzie przydatny przede wszystkim w statycznych scenach typu portret studyjny + jasne szkło i podobnych, gdzie spokojnie można celować w źrenicę, rzęsy itp. (każdy już będzie wiedział jak to sobie przełożyć na innego typu sceny). Drugie sensowne zastosowanie spota to oczywiście fotografowanie z użyciem teleobiektywów, czyli znowu nierzadko coś w typie portretu, w sensie wypełnienia kadru przez obiekt (ale często inna dynamika). Szkółka Canona przytacza całkiem trafny przykład motocyklowego kasku z "daszkiem" (wiecie o co chodzi, jakiś cross czy coś, i rowery chyba też, nie znam się), kiedy to zwykły punktowy AF mógłby wyostrzyć daszek zamiast twarzy, co przy tele już może spaprać zdjęcie. Jednak w tzw. codziennym użyciu (moje spostrzeżenia i AF-Przewodnik Canona) spot-AF może czasem przysporzyć problemów i straconych zdjęć (jedno ważne już tak straciłem - mydło), ponieważ pokrywa tak mały obszar, że łatwo nim trafić na "gładkie pomiędzy" i wtedy się gubi, a znikąd pomocy. I o tym bym pamiętał..

To takie dwa zagadnienia, które w moim odczuciu mogą mieć znaczenie dla użytkownika nowego AF.

I jeszcze post scriptum odnośnie głównej różnicy systemu AF pomiędzy 5D3 i 1Dx - ujmując rzecz na skróty, AF piątki "nie rozróżnia kolorów", bo i system pomiaru ekspoz. ich nie rozróżnia. W jedynce ta właściwość (Canon's Intelligent Tracking and Recognition system, EOS iTR) ma dodatkowo pomagać w śledzeniu obiektów w trybie Servo. Dodatkowo, jedynka posiada 3 liczydła (2x Digic5+, 1x Digic4), a piątka oficjalnie jedno (Digic 5+) i ..podobno drugie do AF.

Coś już napisał

Zgadza się tak jest .
    Cytat Zamieszczone przez skydiver Zobacz posta
    Tak sobie czytam instrukcje i guidy do AF mojej nowej zabawki... i jest to dosyć mocno skomplikowany temat w porównaniu z 5d mk II. Ilość ustawień AF jest imponująca. W sobotę mam ślub plus wesele i nie chciałbym czegoś zepsuć...
    Jakich ustawień AF używacie np. podczas odejście od ołtarza, na weselu, przy fotografii osób poruszających się na weselu w kierunku obiektywu?
    Chodzi mi szczególnie o ustawienie priorytetu servo, czułości śledzenia, śledzenia przyśpieszania-zwalnianie, czułość przełączania punktu AF, jedno punktowy spot AF czy może zwykły jednopunktowy (np. podczas przygotowań), powiększenie punktu AF czy może wszystkie punkty otaczające lub AF strefowy przy odejściu pary od ołtarza?
    Swoją drogą zastanawiam, się czy problemy niektórych osób z AF nie wynikają z faktu, że któraś z tych wielu funkcji uległa przestawieniu.
    Będę wdzięczny za wypowiedź osoby które już testowały sprzęt podczas ślubów.
    --- Kolejny post ---

Miałem podobną sytuację . Aparat ledwo z kartona wyjąłem a juz ślub i impreza.Nie było czasu na testy i zastanawianie się . Ustawiłem centralny precyzyjny AF i tyle a potem tylko sterowałem iso.Iso sie przydao bo ksiądz zabronił robienia zdjęć z tzw .bliska a że miałem C70-200 f4to też wysokie neatywne iso mnie uratowało. Z lampą też nie było lekko. bo nie miałem czasu przetestować.Poszedłem na skruty -auto.Napociłem sie niemało.Jedno czego byłem pewny to baterii!.Myśle ,że pod presją imrezy trudno ci będzie .To jednak trzeba przestrzelic i dostosowac do własnych wymagań.Moim zdaniem podejdź do tego standardowoPo imrezie juz cos bedziesz wiedział i wtedy dostosujesz sobie maszyne.Teraz wiem coraz wiecej o mozliwościach i zaleznościach ale i tak dużo tego . Praktyka to nas moze uratowac . hheheh
    Cytat Zamieszczone przez CC2 Zobacz posta
    Zgadza się tak jest .
    --- Kolejny post ---

Tu bym się zgodził.Pstrykałem regaty. Białe zagle-duża powierzchnia i precyzyjny sopt głupiał. W takim przypadku zwykły lub rozszerzony spokojnie załatwił by sprawę .
    Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    Dwie, myślę istotne kwestie dotyczące nowego AF:

- tryb strefowy różni się zasadniczo działaniem od punktowego rozszerzonego (o 4 lub 8 punktów AF), mimo że w wizjerze wygląda podobnie. W punktowym rozszerzonym priorytet ma cały czas główny punkt, a dodatkowe go wspomagają w razie potrzeby. W strefowym wszystkie punkty strefy mają równorzędny priorytet, wiec działa on jak tryb autowyboru, ale o mniejszej powierzchni krycia. Efektem jest ostrzenie na którykolwiek punkt pokrywający obiekt/element znajdujący się najbliżej aparatu (czyli np. nos zamiast oka, ucho zamiast konturu głowy itp.). Wnioski pozostawiam użytkownikom.

- jednopunktowy spot AF nie powinien być traktowany jako podstawowy tryb jednopunktowego AF. Jako podstawowy tryb należy traktować "zwykły" jednopunktowy. Spot będzie przydatny przede wszystkim w statycznych scenach typu portret studyjny + jasne szkło i podobnych, gdzie spokojnie można celować w źrenicę, rzęsy itp. (każdy już będzie wiedział jak to sobie przełożyć na innego typu sceny). Drugie sensowne zastosowanie spota to oczywiście fotografowanie z użyciem teleobiektywów, czyli znowu nierzadko coś w typie portretu, w sensie wypełnienia kadru przez obiekt (ale często inna dynamika). Szkółka Canona przytacza całkiem trafny przykład motocyklowego kasku z "daszkiem" (wiecie o co chodzi, jakiś cross czy coś, i rowery chyba też, nie znam się), kiedy to zwykły punktowy AF mógłby wyostrzyć daszek zamiast twarzy, co przy tele już może spaprać zdjęcie. Jednak w tzw. codziennym użyciu (moje spostrzeżenia i AF-Przewodnik Canona) spot-AF może czasem przysporzyć problemów i straconych zdjęć (jedno ważne już tak straciłem - mydło), ponieważ pokrywa tak mały obszar, że łatwo nim trafić na "gładkie pomiędzy" i wtedy się gubi, a znikąd pomocy. I o tym bym pamiętał..

To takie dwa zagadnienia, które w moim odczuciu mogą mieć znaczenie dla użytkownika nowego AF.

I jeszcze post scriptum odnośnie głównej różnicy systemu AF pomiędzy 5D3 i 1Dx - ujmując rzecz na skróty, AF piątki "nie rozróżnia kolorów", bo i system pomiaru ekspoz. ich nie rozróżnia. W jedynce ta właściwość (Canon's Intelligent Tracking and Recognition system, EOS iTR) ma dodatkowo pomagać w śledzeniu obiektów w trybie Servo. Dodatkowo, jedynka posiada 3 liczydła (2x Digic5+, 1x Digic4), a piątka oficjalnie jedno (Digic 5+) i ..podobno drugie do AF.

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    spot-AF może czasem przysporzyć problemów ... ponieważ pokrywa tak mały obszar, że łatwo nim trafić na "gładkie pomiędzy" i wtedy się gubi,
    Wprawdzie nie miałem takiego przypadku ale super, że zwróciłeś uwagę na taki niuans. Czytanie tego tasiemca przydaje się
    CMEHA - reszta to upgrade

Początki nałogu Awatar adino
    Miasto
    Chełmża/Toruń

dokładnie ja ostatnie tez zauważyłem że czasami spot-AF nie jest najlepszym wyjsciem w niektórych sytuacjach, w ten weekend bede testował kolejne ustawienia i mam nadzieje ze w końcu odkryje już do końca ten system bo za każdym razem jest już coraz lepiej

...od siebie dodam, że spot to jest to czego brakowało mi w AFie 1ds3. Używam go do szerokich kadrów kiedy chcę ostrzyć na twarze, które wtedy są bardzo małe, a zwykły punkt w tym wypadku pokrywa zbyt wiele.
    sprawne lewe oko i trochę gratów ułatwiających życie
    niewiele piszę, więcej czytam, jeszcze więcej myślę
    Fotograf ślubny

Czyli mam rozumieć, że np. podczas statycznych scen w kościele np. przy użyciu 85L na 1.2 lub 35L na 1.4 lepiej używać spot czy zwykły punktowy?
    Jakie powinno być ustawienie AF podczas odejścia pary od ołtarza przy użyciu 35mm na 1.4? Śledzenie zwykłe, priorytet serwo na ostrość i AF punktowy z punktami otaczającymi będzie ok?

...to już zależy od kadru i sytuacji. Ja na 85 raczej nie używam spota, wtedy ostrząc na oko taki punkt jest ok, nie wiem czy wiesz o co chodzi? Kiedyś miałem problemy z 24L żeby złapała tam gdzie chcę, ponieważ duży punkt pokrywał mi osobę i jeszcze łapał trochę tła. A jak w tle dużo kontrastów to jest lekki problem i lepiej strzelić kilka razy.
    sprawne lewe oko i trochę gratów ułatwiających życie
    niewiele piszę, więcej czytam, jeszcze więcej myślę
    Fotograf ślubny

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

jakieś sample z Sigmą 12-24?
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Strona 250 z 372 PierwszyPierwszy ... 150200240248249250251252260300350 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów