Zamieszczone przez
Kuba1
Dwie, myślę istotne kwestie dotyczące nowego AF:
- tryb strefowy różni się zasadniczo działaniem od punktowego rozszerzonego (o 4 lub 8 punktów AF), mimo że w wizjerze wygląda podobnie. W punktowym rozszerzonym priorytet ma cały czas główny punkt, a dodatkowe go wspomagają w razie potrzeby. W strefowym wszystkie punkty strefy mają równorzędny priorytet, wiec działa on jak tryb autowyboru, ale o mniejszej powierzchni krycia. Efektem jest ostrzenie na którykolwiek punkt pokrywający obiekt/element znajdujący się najbliżej aparatu (czyli np. nos zamiast oka, ucho zamiast konturu głowy itp.). Wnioski pozostawiam użytkownikom.
- jednopunktowy spot AF nie powinien być traktowany jako podstawowy tryb jednopunktowego AF. Jako podstawowy tryb należy traktować "zwykły" jednopunktowy. Spot będzie przydatny przede wszystkim w statycznych scenach typu portret studyjny + jasne szkło i podobnych, gdzie spokojnie można celować w źrenicę, rzęsy itp. (każdy już będzie wiedział jak to sobie przełożyć na innego typu sceny). Drugie sensowne zastosowanie spota to oczywiście fotografowanie z użyciem teleobiektywów, czyli znowu nierzadko coś w typie portretu, w sensie wypełnienia kadru przez obiekt (ale często inna dynamika). Szkółka Canona przytacza całkiem trafny przykład motocyklowego kasku z "daszkiem" (wiecie o co chodzi, jakiś cross czy coś, i rowery chyba też, nie znam się), kiedy to zwykły punktowy AF mógłby wyostrzyć daszek zamiast twarzy, co przy tele już może spaprać zdjęcie. Jednak w tzw. codziennym użyciu (moje spostrzeżenia i AF-Przewodnik Canona) spot-AF może czasem przysporzyć problemów i straconych zdjęć (jedno ważne już tak straciłem - mydło), ponieważ pokrywa tak mały obszar, że łatwo nim trafić na "gładkie pomiędzy" i wtedy się gubi, a znikąd pomocy. I o tym bym pamiętał..
To takie dwa zagadnienia, które w moim odczuciu mogą mieć znaczenie dla użytkownika nowego AF.
I jeszcze post scriptum odnośnie głównej różnicy systemu AF pomiędzy 5D3 i 1Dx - ujmując rzecz na skróty, AF piątki "nie rozróżnia kolorów", bo i system pomiaru ekspoz. ich nie rozróżnia. W jedynce ta właściwość (Canon's Intelligent Tracking and Recognition system, EOS iTR) ma dodatkowo pomagać w śledzeniu obiektów w trybie Servo. Dodatkowo, jedynka posiada 3 liczydła (2x Digic5+, 1x Digic4), a piątka oficjalnie jedno (Digic 5+) i ..podobno drugie do AF.