Strona 249 z 372 PierwszyPierwszy ... 149199239247248249250251259299349 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 481 do 2 490 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Domyślnie Odp: 5DmkIII w praktyce

Cytat Zamieszczone przez CC2 Zobacz posta
    Jest

Grip Phottix BG-5DIII do lustrzanki Canon 5D Mark III
    Inaczej niż w oryginale ładuje sie baterie i nie ma joystica
    ??

Moja wersja ma joystick.
    Jak ładuje się do oryginału w tej wersji baterie to nie wiem.

Jedyna zastrzeżenia co mam to takie jak do każdego innego gripa, czyli mało poręczna doczepiana grucha, niestety w niektórych przypadkach bardzo przydatna.
    sprawne lewe oko i trochę gratów ułatwiających życie
    niewiele piszę, więcej czytam, jeszcze więcej myślę
    Fotograf ślubny

Bywalec Awatar maki1000
    Miasto
    Rzeszów

Zbieram się do kupna nowej piątki i mam kilka pytań:

1. Da się tak ustawić auto-iso żeby w trybie Av, iso było dobierane w ten sposób żeby uzyskać czasy 1/200 i krótsze?
    Uprzedzając niektóre odpowiedzi - mógłbym robić na Tv ale wtedy przysłona leci na 1.2-1.4 i ciężko trafić.

2. Do jakiej wartości można ustawić auto-iso? (w mkII wkurza mnie np. że tylko do iso3200)

Reszty się chyba doczytałem więc pytania zbędne

1. Możesz - ustawiasz minimalny najdłuższy czas naświetlania, czyli np. 1/200 sek. Swoją drogą nie lepiej użyć trybu M?
    2. Do 25600.

Cytat Zamieszczone przez maki1000 Zobacz posta

1. Da się tak ustawić auto-iso żeby w trybie Av, iso było dobierane w ten sposób żeby uzyskać czasy 1/200 i krótsze?
    Uprzedzając niektóre odpowiedzi - mógłbym robić na Tv ale wtedy przysłona leci na 1.2-1.4 i ciężko trafić.

2. Do jakiej wartości można ustawić auto-iso? (w mkII wkurza mnie np. że tylko do iso3200)

Początki nałogu Awatar luc_october

Wszystko o czym piszesz jest możliwe. Niestety najkrótszy minimalny czas to 1/250. Wygodniej w 5d3 jest wejść w manuala, gdzie jest już normalne auto-iso i można sobie ustawić czas np 1/1000 i przysłonę a iso samo się dobiera.

Dopiero zaczyna Awatar popi1612

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    czekaj, a nawet sprzedaj to co masz bo tylko camera obscura pozbawiona jest wad
    nikt ,nikogo nie zmusza do kupowania czegokolwiek a zwłaszcza tak "nieudanych" sprzętów. koniec kropka
    ile można jęczeć? i dlaczego jęczą głównie ci co nie maja tego sprzętu??????
    jęczcie w watkach , które was dotyczą ,proszę
    Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    to po co kupujesz taki szajs?? kup w końcu coś porządnego, ciesz się życiem a nie trać go na takie rzeczy

Rozumiem, że masz coś porządnego w zanadrzu w zamian do zaproponowania?

Idąc Twoim tokiem "rozumowania" powinienem najpierw kupić sprzęt a potem jęczeć. Świetne, dziekuję.

Swoim postem chciałem uświadomić tylko fakt iż producenci zamiast zrobić wszystko by dograć tak ważną rzecz jak AF (chyba, że uprzesz się by udowadniać racje kiepskich focących, że liczy się klatka jako całość i ostre wcale nie musi być ostre) wpierniczają się w jakieś, praktycznie!, nikomu niepotrzebne wodotryski, które z kompletnego ignoranta fotografii (jako takiej) mają uczynić "profesjonalistę".

Żenada producentów niestety omija szerokim łukiem gdyż zawsze znajdą się tacy, których skuszą nowinki technologiczne typu, choćby HDR; no tak, bo po co przyłożyć się do zwiększenia tonalności? Najpierw musimy upchnąć ten - jak to ładnie kolokwialnie nazwałeś - "szajs".
    Ostatnio edytowane przez popi1612 ; 29-08-2012 o 17:06 Powód: literówka
    Pzdr, Piotr

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

popi1612 czego nie rozumiesz w tytule "5DmkIII w praktyce "????? kup i jęcz nie masz to jęcz w innym wątku

Cytat Zamieszczone przez popi1612 Zobacz posta
    Swoim postem chciałem uświadomić
    mnie ?? szczęśliwego właściciela mk3??? dziękuje postoje

nikomu niepotrzebne wodotryski
    rozumiem, nie mam nie widziałem ,nie znam się ale wygarnę cala prawdę i tylko prawdę
    dziękujemy

które z kompletnego ignoranta fotografii (jako takiej) mają uczynić "profesjonalistę".
    ignoranci głownie wypowiadają się o rzeczach o których nie maja pojęcia , zupełnie jak ty

które z kompletnego ignoranta fotografii (jako takiej) mają uczynić "profesjonalistę".
    really? nie sadze

Żenada producentów niestety omija szerokim łukiem gdyż zawsze znajdą się tacy
    tego nie rozumiem,uświadom mnie poprawna polszczyzna

typu, choćby HDR
    jak se kupisz to se wydłubiesz scyzorykiem ta funkcje ,taki pro jak ty nie potrzebuje przecież hdr, mnie i nie tylko mnie się podoba (poczytaj posty)

Rozumiem, że masz coś porządnego w zanadrzu w zamian do zaproponowania?
    ja z czystym sercem polecam mkIII
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Muszę poprawić swoją odpowiedź. Nie można ustawić konkretnie 1/200. Jest do wyboru 1/125 lub 1/250. Nie ma nic pomiędzy, a szkoda.

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez skydiver Zobacz posta
    Wszystko o czym piszesz jest możliwe. Niestety najkrótszy minimalny czas to 1/250. Wygodniej w 5d3 jest wejść w manuala, gdzie jest już normalne auto-iso i można sobie ustawić czas np 1/1000 i przysłonę a iso samo się dobiera.
    Tak też myślałem, by w ten sposób ominąć ograniczenie maksymalnego czasu 1/250 (w rzeczywistości bardzo często ustawia 1/320). Okazało się jednak, że w AutoISO i na Manualu nie można korygować ekspozycji, a jak wiadomo światłomierz szczególnie w pomieszczeniach "lubi być korygowany" szczególnie na +2/3EV.
    Zdecydowałem się jednak, przy mało dynamicznych scenach korzystać z Av i AutoISO.
    Sprawdza się to rewelacyjnie np podczas przygotowań ślubnych.

Coś już napisał

Moja też ma ale mam zastrzeżenia do pracy tego ustrojstwa. Chyba wiem dla czego czść optuje za oryginałami
    Cytat Zamieszczone przez tomba Zobacz posta
    ??

Moja wersja ma joystick.
    Jak ładuje się do oryginału w tej wersji baterie to nie wiem.

Jedyna zastrzeżenia co mam to takie jak do każdego innego gripa, czyli mało poręczna doczepiana grucha, niestety w niektórych przypadkach bardzo przydatna.

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    Konrado84 - nie mam 85L, nie focę tańczących. Robię inne zdjęcia i używam czasem śledzenia. Na podstawie tego, co wyczytałem z puszką w ręku w artykułach nt. nowego AF w Canon Learning Center, mogę Cię trochę naprowadzić, skoro brak odzewu.

W wyborze ustawień najwięcej zależy od tego jak blisko masz do fotografowanego obiektu, czyli ile kadru on zajmuje, oraz czy jest pojedynczy, czy nie. Jeśli masz grupę tańczących ludzi typu dyskoteka, to od razu odpada tryb auto-wyboru punktu AF (ten najwiekszy obszar) - ten tryb sprawdza się genialnie w przypadku pojedynczych obiektów typu narciarz, deskorolkarz, lecący ptak itp. Tryb strefowy również będzie zawodzić w tłumie tańczących. Konkretną osobę w tańcu najłatwiej będzie śledzić punktowym rozszerzonym o 4 lub 8, w zależności od tego jak duża w kadrze jest twarz śledzonej osoby, czy na co tam ostrzysz . Punkt AF ustawiasz tak, żebyś nie musiał przekadrowywać. Zacznij od Case 2 - z ignorowaniem pojawiających się przeszkód. Jednak ten tryb lepiej się nadaje do śledzenia obiektów będących w jednostajnym ruchu. Następnie case 4, 5 i 6, ew. z dostrajaniem czułości. Sam ostatecznie musisz dojść, co u Ciebie najlepiej się sprawdzi. Żeby poznać logikę działania poszczególnych suwaków, polecam lekturę artykułów z Canon Digital Learning Center - tam jest przewodnik w pdf i u dołu, z prawej linki do kilku artykułów z pomocnymi informacjami nt. tego AF. Na konkretnych przykładach jest wytłumaczone działanie poszcz. suwaków.
    Dzięki za cenne wskazówki!
    Poeksperymentuję troszkę w oparciu o to i to linka do podesłanej lekturki
    Czas zacząć wykorzystywać ten AF bardziej niż tylko one shot z ew. dobiegaczką ustawioną pod programowalnym przyciskiem na domyślnych opcjach...

Strona 249 z 372 PierwszyPierwszy ... 149199239247248249250251259299349 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów