Strona 247 z 372 PierwszyPierwszy ... 147197237245246247248249257297347 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 461 do 2 470 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Uzależniony

Domyślnie Odp: 5DmkIII w praktyce

Cytat Zamieszczone przez latant Zobacz posta
    Skraj był najdalszy, ten od początku, bo między 3m a nieskończonością na skali jest ze 2mm ;-), ostrzone na samochodzik.
    No właśnie o to mi chodziło.

Ściągnąłem ten artykuł, w wolnej chwili spróbuję się zagłębić w jego treść.
    To co ściągnąłeś, to zapewne pdf ze szczegółowym opisem systemu AF - bardzo przydatny, żeby poznać intencje twórców i wiedzieć co i z czym. Natomiast chodziło mi jeszcze o artykuły powiązane, do których linki są w prawym, dolnym rogu strony z mojego linka. Są tam podane dość przystępne informacje praktyczne co do stosowania poszczególnych trybów AF.

Narzekaczom tym, którzy nie mając aparatu a się wypowiadają: mówię stanowcze NIE.
    He he, przyłączam się

Cytat Zamieszczone przez Konrado84 Zobacz posta

Mam pytanie z innej beczki: czy ktoś używa śledzenia AF w tańcu w połączeniu z 85L?
    Jeśli tak to jakie ustawienia sprawdzają Wam się najbardziej?

Pytam pod kątem celności AFa (może być wolniej, zwłaszcza, że 85L szybkie nie jest, ale z naciskiem na jak najczęściej i najbardziej prawidłowo trafione zdjęcia).
    Zakładam "standardową ruchliwość" tańczących i przyzwoite warunki oświetleniowe na sali.
    Jako, że odzewu kiedyś brak... ponawiam pytanie

Czy ktoś używał z 5d mk III zamiennika akum. Phottix Titan (tego z procesorem co wskazuje stan naładowania)? Własnie nabyłem nowego 5d, akum. się ładuje...ale korci mnie żeby użyć zamienniki, które bez problemu śmigały z 5d mk II

Coś już napisał

Też mnie korci

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

używam deltę i jest ok
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pytanie: jak ustawić, żeby punkt AF ustawiał się joystickiem tak jak w 5d mk II bez naciskania klawisza wyboru AF? Czytam instrukcję i jakoś tego nie mogę znaleźć.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez skydiver Zobacz posta
    Czy ktoś używał z 5d mk III zamiennika akum. Phottix Titan (tego z procesorem co wskazuje stan naładowania)? Własnie nabyłem nowego 5d, akum. się ładuje...ale korci mnie żeby użyć zamienniki, które bez problemu śmigały z 5d mk II
    Spokojnie używaj. Mam trzy zamienniki, nie Phottix, z chipem. Jedyna kwestia, to to że aparat widzi ten sam numer seryjny dla wszystkich trzech . Poziom naładowania i zużycia pokazuje normalnie.

Pytanie: jak ustawić, żeby punkt AF ustawiał się joystickiem tak jak w 5d mk II bez naciskania klawisza wyboru AF? Czytam instrukcję i jakoś tego nie mogę znaleźć.
    O jaki wybór Ci chodzi? Bo wybór punktu AF masz domyślnie pod joystickiem, z tego co pamiętam. A jeśli nie, to: Q --> Ustawienia Własne --> Multi Sterownik --> Bezpośredni Wybór Punktu AF. O to chodzi?

Dzięki Kuba, o to dokładnie mi chodziło A już się wystraszyłem, że zmienili sposób wyboru AF Domyślnie po zakupie aparatu nie było ustawione pod joystickiem tylko musiałem naciskać wybór AF i dopiero joystick działał.
    O jaki wybór Ci chodzi? Bo wybór punktu AF masz domyślnie pod joystickiem, z tego co pamiętam. A jeśli nie, to:
    QUOTE --> Ustawienia Własne --> Multi Sterownik --> Bezpośredni Wybór Punktu AF. O to chodzi?[/QUOTE]
    Ostatnio edytowane przez skydiver ; 29-08-2012 o 00:41

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Konrado84 Zobacz posta
    Jako, że odzewu kiedyś brak... ponawiam pytanie
    Konrado84 - nie mam 85L, nie focę tańczących. Robię inne zdjęcia i używam czasem śledzenia. Na podstawie tego, co wyczytałem z puszką w ręku w artykułach nt. nowego AF w Canon Learning Center, mogę Cię trochę naprowadzić, skoro brak odzewu.

W wyborze ustawień najwięcej zależy od tego jak blisko masz do fotografowanego obiektu, czyli ile kadru on zajmuje, oraz czy jest pojedynczy, czy nie. Jeśli masz grupę tańczących ludzi typu dyskoteka, to od razu odpada tryb auto-wyboru punktu AF (ten najwiekszy obszar) - ten tryb sprawdza się genialnie w przypadku pojedynczych obiektów typu narciarz, deskorolkarz, lecący ptak itp. Tryb strefowy również będzie zawodzić w tłumie tańczących. Konkretną osobę w tańcu najłatwiej będzie śledzić punktowym rozszerzonym o 4 lub 8, w zależności od tego jak duża w kadrze jest twarz śledzonej osoby, czy na co tam ostrzysz . Punkt AF ustawiasz tak, żebyś nie musiał przekadrowywać. Zacznij od Case 2 - z ignorowaniem pojawiających się przeszkód. Jednak ten tryb lepiej się nadaje do śledzenia obiektów będących w jednostajnym ruchu. Następnie case 4, 5 i 6, ew. z dostrajaniem czułości. Sam ostatecznie musisz dojść, co u Ciebie najlepiej się sprawdzi. Żeby poznać logikę działania poszczególnych suwaków, polecam lekturę artykułów z Canon Digital Learning Center - tam jest przewodnik w pdf i u dołu, z prawej linki do kilku artykułów z pomocnymi informacjami nt. tego AF. Na konkretnych przykładach jest wytłumaczone działanie poszcz. suwaków.

Coś już napisał

Znalazłem cos takiego :
    Phottix TITAN LP-E6

Strona 247 z 372 PierwszyPierwszy ... 147197237245246247248249257297347 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów