Ostatnio edytowane przez Thomason2005 ; 27-08-2012 o 20:35
Tryb HDR jest superzdjęcie zrobione z ręki +-2
CMEHA - reszta to upgrade
W takich warunkach innego światła nie ma, obiekt nieruchomy, ostrość łapie natychmiast. Po przekręceniu pierścienia ostrości w skrajne położenie, nie błądzi tylko pewnie ostrzy, zdjęcie robione z około 4 m, więc do przejścia cała skala, zajęło to około 1,2 sek. (precyzyjny pomiar stoperem w jednej ręce i aparatem w drugiej). Może pomoże, nic lepszego nie mam. Ostrzone środkowym punktem, precyzyjnym.
CMEHA - reszta to upgrade
Ładnie skleił!
Skrajne położenie dałeś na "najbliżej"? Fajny pomysł z tą świecą, potestuję tak swoją trójkę.
Tak jeszcze a'propos tego precyzyjnego punktu, po lekturze artykułów na Canon DLC, to w sytuacji z Twojego zdjęcia użyłbym zwykłego pojedynczego punktu AF. Dość przystępnie i logicznie jest tam to wytłumaczone kiedy ma sens używanie zawężonego punktu, a kiedy może stwarzać problemy. Chyba że miałeś na myśli precyzyjny w sensie środkowy.
Ciekawią mnie jeszcze opinie użytkowników na temat gorszego działania bocznych punktów AF - nie zauważyłem czegoś takiego nawet w kiepskim oświetleniu. Z zasady rzadko używam centralnego punktu na tym body. Może chodzi o to, że mam włączone tylko krzyżowe? No bo te nie-krzyżowe z założenia są mniej skuteczne.
Ostatnio zrobiłem sobie test wysokiego ISO w tragicznych warunkach i jestem mile zaskoczony ile można wyciągnąć z nowej piąteczki.
Poniżej zdjęcie testowe które jest już po obróbce i odszumianiu oraz przeskalowane do 1440x960:
https://dl.dropbox.com/u/16954130/test/AI6C9860-1s.jpg
1/40 f/1.4 ISO 51200
Najbardziej cieszy mała utrata kolorów. Minusami są banding, utrata szczegółów i nieszczęsna plama w prawym dolnym rogu.
I jeszcze jedno. Autofocus fazowy już w tych warunkach nie miał szans, ale na liveview jeszcze ostrzył
I druga foteczka na identycznych ustawieniach:
https://dl.dropbox.com/u/16954130/test/AI6C9887s.jpg
Ostatnio edytowane przez luc_october ; 28-08-2012 o 13:37
Czy ktoś ma zamiar kupić ten programik? Chętnie się przyłączę ?
![]()