Strona 240 z 372 PierwszyPierwszy ... 140190230238239240241242250290340 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 391 do 2 400 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: 5DmkIII w praktyce

Nie wiem, czy ten typ tak ma, ale wczesniej, na dowolnym punkcie bylo PERFEKCYJNIE. A jest, niestety, lipa. Reportaz z 5d2, dobre doswiadczenie - wiecej wysilku, ale nie mam poczucia, zebym przez brak trojki cos stracil

Coś już napisał

Nie rozumiem .Podobno system AF jest przeniesiony z 1DX?
    Czy chłopaki również dali plamy w 1DX?

Sprawdzałem i porównywałem swoje MKII i MKIII - różnica w prędkości w kiepskim świetle żadna.

Z ciekawości: 350 z kitem i światłem 5,6 ostrzy szybciej niż 5D MK III z 50 1,4 (a w najgorszym przypadku tak samo).
    I pewniej! (nawet jak 50tkę przymknę do 5,6...)
    Co to niby takie jasne szkiełko i AF powinien przez to lepiej działać (bzdura) i niby taki wypasiony AF w MK III...
    ale tu akurat nic nowego nie odkryłem chyba...

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez Konrado84 Zobacz posta
    I pewniej! (nawet jak 50tkę przymknę do 5,6...)
    50ka przymknięta do 5,6 nadal jest jasna dla AF bo AF ostrzy na pełnej dziurze a dopiero ułamek sekundy przed wyzwoleniem migawki przymykana jest przysłona do zadanej wartości, tutaj 5,6.

Wtrącę jeszcze tylko krótką historyjkę z dzisiaj:
    Właśnie wróciłem z reportażu gdzie na sali były tylko kinkiety, małe kilku watowe lampki, dające piękny klimat.
    Minimalne parametry ekspozycji które dawały możliwie nie poruszony obraz to 1/125, f/1,4, ISO6400. Zatem używałem lampy i mniejszej czułości.
    Przy takim świetle AiServo średnio nadążało bo przecież ono nie ma wspomagania z lampy.
    Po włączeniu OneShot i wspomagania, miałem trafione klatki ale zawsze za późno. Zawsze gdy mężczyzna prowadził kobietę w tańcu i robił obrót wychodziło o ten jeden moment za późno.
    Wyciągnąłem z torby 5D mkI i zapomniałem o tym złym świecie!!!

W poniedziałek idzie na serwis ten grat!!!

Początki nałogu Awatar luc_october

A jak miałeś ustawiony priorytet AF'u w 5d3? ...na wyzwalanie czy ostrość?
    Ostatnio edytowane przez luc_october ; 26-08-2012 o 03:46

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez czary44 Zobacz posta
    Wtrącę jeszcze tylko krótką historyjkę z dzisiaj:
    Właśnie wróciłem z reportażu gdzie na sali były tylko kinkiety, małe kilku watowe lampki, dające piękny klimat.
    Minimalne parametry ekspozycji które dawały możliwie nie poruszony obraz to 1/125, f/1,4, ISO6400. Zatem używałem lampy i mniejszej czułości.
    Przy takim świetle AiServo średnio nadążało bo przecież ono nie ma wspomagania z lampy.
    Po włączeniu OneShot i wspomagania, miałem trafione klatki ale zawsze za późno. Zawsze gdy mężczyzna prowadził kobietę w tańcu i robił obrót wychodziło o ten jeden moment za późno.
    Wyciągnąłem z torby 5D mkI i zapomniałem o tym złym świecie!!!

W poniedziałek idzie na serwis ten grat!!!
    Ty nabrałeś specyficznych nawyków, które nie zdają egzaminu z nowym aparatem. Rozumiem, że masz AF pod spustem migawki i robisz zdjęcie za każdym razem "na raz", czyli wciskasz spust do końca i oczekujesz błyskawicznego rezultatu zawsze? W opisanych powyżej warunkach? Czy znalazłeś gdzieś w sieci osoby zgłaszające podobne do Twoich problemy/wymagania co do tego sprzętu?
    Zakładanie, że zawsze da się złapać ostrość i zrobić zdjęcie w jednym momencie, w ułamku sekundy, to jakiś żart. Zmień metodologię, albo pozbądź się tej trójki, bo już nie można czytać tych narzekań.
    Wiesz, że można odłączyć AF od spustu migawki? Wiesz ile wtedy ujęć uratujesz, kiedy aparat nie będzie się musiał "upewniać czy jest ostro" przed każdym jednym zdjęciem? A to właśnie każesz mu robić. Nie wystarczy Ci AF pod kciukiem? Bo on tam jest po coś..

Naprawdę niektóre wpisy w tym wątku kojarzą mi się ze spluwaniem przez lewe ramię na widok telewizora, z początku ubiegłego stulecia.

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Cytat Zamieszczone przez CC2 Zobacz posta
    Nie rozumiem .Podobno system AF jest przeniesiony z 1DX?
    Czy chłopaki również dali plamy w 1DX?
    Tak kombinuję... czy wpływ na jakość AF-u ma ilość procesorów w puszcze? Może po prostu jeden w mkIII nie daje rady (zbyt dobry sam AF jest)

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Nie ma co kombinowac. Przypadek na razie jest jednostkowy i niewykluczone, ze moze okazac sie zwykla wada jednego egzemplarza.

Mój wyprodukowano w ostatnich dniach czerwca, wiec jest stosunkowo świeży, ciekawy jestem kiedy zostały wyprodukowane inne puszki mające problemy z AF.. może to jakaś wada serii. Teraz nie wiem czy AF słaby to tylko w wybranych puszkach, czy canon tak ma? I jak udowodnić w serwisie...

Uzależniony Awatar kaindox

Najlepiej umówić się z kimś kto ma trójeczkę i jest zadowolony, skonfigurować obydwa body identycznie i i zrobić porównanie.

@habakuk jeśli chcesz możemy umówić się na hucie i porównać czy wszytko chodzi tak samo. W razie czego masz solidniejszą podstawę do reklamacji

Strona 240 z 372 PierwszyPierwszy ... 140190230238239240241242250290340 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów