Czy w 5DIII można ustawić wybieranie punktu AF joystickiem od razu, bez wcześniejszego wciskania przycisku zmiany punktów pod kciukiem?
nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu
Oczywiście że tak. Można też ograniczyć ilość wybieralnych pól AF do samych krzyżowych (41), 15 pól lub 9. Da się też włączyć przechodzenie płynne ze skrajnej strony pol AF na 2ga - czyli np. przeskakując w prawą stronę gdy dojdziesz do końca punkt i nacisniesz jeszcze raz to przeskoczy na poczatek lewej. To samo góra/doł.
->
[] [] [] [] []
->
[] [] [] [] []
->
[] [] [] [] []
->
[] [] [] [] []
->
[] [] [] [] []
Ostatnio edytowane przez Czacha ; 31-03-2012 o 09:19
A jest jakiś sposób na szybkie przejście do czujników AF w mocnych punktach kadru? W 5DII to był jeden ruch joysticka, a tutaj jednak trzeba trochę poklikać![]()
nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu
Tutaj masz instrukcję obsługi!
http://gdlp01.c-wss.com/gds/8/030000...ii-im-c-en.pdf
Jesli ograniczysz ilość czujników do 15 lub 9 to masz szanse poruszać się miedzy nimi szybciej, ale one nie sięgają mocnych punktów .. w 5D2 tez nie sięgały
Za to jest fajny bajer z joystickiem - pierwsze wciśniecię go centruje, ale kolejne wraca na ostatni aktywny punkt AF i jesli był nim np. któryś ze skrajnych bocznych to wciskanie joy'a wyboru pól AF bedzie skutkowalo przeskakiwaniem z centralnego AF na ten skrajny.. i tak w kolko - swietnia sprawa, w 5D2 tak nie bylo![]()
Z tego, co widzę, to są w pobliżu mocnych punktów. Linijką mierzyć nie muszę
Wydaje mi się, że w 5DII mimo wszystko te punkty są bardziej skupione w środku kadru.
To trochę ułatwi sprawę. Fajna jest też automatyczna zmiana punktu po zmianie orientacji aparatu z poziomej na pionową.
W poblizu tak
W 5D2 punkty sa nieco wezej (o 1-2 skrajne rządki pól z 5D3) - tak mi sie wydaje przykladajac oba aparaty jednoczesnie do obu oczuAle ten skrajny boczny w 5D2 jest centralnie, zas punkty w 5D3 tworza prostokat (prawie, srodkowe sa wyzej) co jest kolosalna roznica. W 5D3 jest tez "szerzej w pionie"
![]()
Ostatnio edytowane przez Czacha ; 31-03-2012 o 10:17
a tak patrze sobie na żywotność migawki, jak w 5dmk3 jest 150tyś cykli a 1Dx 400tyś cykli to normalnie odkładać kasę i brać 1Dx - w sumie dostajemy 100tyś cykli gratis![]()
Ostatnio edytowane przez obcy21 ; 31-03-2012 o 11:35
Regulamin pkt 8.
Wymiana migawki kosztuje ok tysiaka ... przynajmniej tyle zaplacilem w 5D2. Nie wiem gdzie tam widzisz oszczednoscSzkoda ze D1 X jest w takiej cenie, bo chetnie bym go przygarnal
![]()