Strona 235 z 372 PierwszyPierwszy ... 135185225233234235236237245285335 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 341 do 2 350 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: 5DmkIII w praktyce

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Moze to samo zrodlo pochodzenia (czyt. sklep)? ;-)
    Dokładnie tak! Oba były ze sklepu nie dla idiotów, różnica w zakupie około 1 mc.

Właśnie dzwoniłem na Żytnią i proponują bym go do nich wysłał. Przyznali także że może tak partia Masakra jakaś!!!

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Kurcze - robi sie z tego teoria spiskowa, ale nie raz juz pisalem, ze szkla (eL stalki), ktore sprowadzalem z US byly bardzo ostre w stosunku do obiektywow jakimi robilem proby w klepach w PL
    Z drugiej strony musimy brac poprawke na to, ze to "swiezy" i mocno inzyniersko postepowy (totalnie nowy uklad AF) sprzet i jesli go kupujemy zaraz po wejsciu na rynek, to moga sie zdarzyc pewne niedociagniecia czy wpadki - takie zycie... ech... - nawet za taka kase, ale podobnie jest z samochodami :-(
    Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 24-08-2012 o 12:36

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

ech... - nawet za taka kase, ale podobnie jest z samochodami :-(
    No właśnie miałem dodać że z tą kasą to nie ma co przesadzać - nie powinno tak być ale jest. Natomiast tu bym nie wyciągał zbyt daleko idących wniosków, bo póki co nie mamy nic więcej poza opowiadaniem kolegi.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Warsaw

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Natomiast tu bym nie wyciągał zbyt daleko idących wniosków, bo póki co nie mamy nic więcej poza opowiadaniem kolegi.
    No ale ja taki ufny jestem... i wierze, ze to raczej nie ktos podpuszczony z "zoltej stajni"

Początki nałogu

Jeśli robiłeś w One Shot AF to jak był ustawiony priorytet wyzwalanie - ostrość? Strona 97 w instrukcji.

Nie wiemy też jaki jest wynik tego testu - zdjęcia - jak ostrość ustawiły 5d i 20d a jak 5dIII.
    6d / 40d / Samyang 14 / Sigma 35 / 85L / Pocket Wizard

Dopiero zaczyna

No ale ja taki ufny jestem... i wierze, ze to raczej nie ktos podpuszczony z "zoltej stajni"
    Hehehe dobre, czekałem tylko kiedy ktoś wpadnie na to by mnie o to oskarżyć. Często czytam komentarze na Optycznych i tam dopiero są wojenki systemowe. Głupota to jest Panie i Panowie i nie chcę tracić czasu na pisanie o tym.
    Powiem Wam tylko, że miałem czarne (żółte ) myśli jak odkryłem ten problem w moim mk III.
    Dotyczyły one D800 ale jak zobaczyłem test właśnie u Panów Optycznych i poczytałem o spieprzonym AF na jednej z krawędzi to mi odeszły "żółte" myśli. Zresztą nie zniósłbym chyba ergonomii N ani wyglądu samego body

Cytat Zamieszczone przez jaroslaw.majcher Zobacz posta
    Jeśli robiłeś w One Shot AF to jak był ustawiony priorytet wyzwalanie - ostrość? Strona 97 w instrukcji.
    Nie wiemy też jaki jest wynik tego testu - zdjęcia - jak ostrość ustawiły 5d i 20d a jak 5dIII.
    Priorytet ostrości. Tak też działa AF w starych modelach, choć tam nie można zmienić na priorytet wyzwolenia. I dobrze bo to jest bez sensu gdy robi się na otwartych dziurach zawsze trzeba ostrzyć bo inaczej wyzwoli nawet jak jest mydło.

Zdjęcia mogę podrzucić ale nie wiem czy to ma sens bo wszystkie aparaty trafiają prawie zawsze w punkt i o ile 5D mk III jest w tym najlepszy to jest najwolniejszy.

Jeszcze raz pragnę powtórzyć, problem istnieje tylko w bardzo słabych warunkach, takich jakie można zastać podczas reportażu weselnego np na sali gdzie ludzie tańczą lub w ciemnym kościele.
    Ja test robie w zacienionym pokoju. 5D mkI strzela w tym pokoju w każdy choćby odrobine kontrastowy punkt bez większego zastanowienia, natomiast mkIII robi to z lekki opóźnieniem.

Wyobraźcie sobie czeszącą się Panią młodą lub odgarniającą sobie włosy. W trybie OneShot nie jestem w stanie złapać odpowiedniego momentu bo ten ułamek sekundy opóźnienia robi to że ręka lub twarz nie jest już taka jak miała być. Nie miałem tego problemu ze starą piątką. Tam przeszkadzały raczej shuter lagi, tutaj lagi są świetne! W ogóle aparat jest świetny poza tym cholernym OneShote!

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez czary44 Zobacz posta
    Tak też działa AF w starych modelach
    A skąd to wiadomo? Byłbym wdzięczny za choćby subiektywną opinię czy jest tak samo na priorytecie wyzwolenia.
    6d / 40d / Samyang 14 / Sigma 35 / 85L / Pocket Wizard

Miasto
    Warsaw

Cytat Zamieszczone przez czary44 Zobacz posta
    W trybie OneShot nie jestem w stanie złapać odpowiedniego momentu bo ten ułamek sekundy opóźnienia robi to że ręka lub twarz nie jest już taka jak miała być.
    Starzejesz sie chlopie - reflex juz nie ten ;-)

Ale na powaznie. Pisales, ze testowales na 35L i 85. A probowales podpiac jakiegos jasnego zooma (np. 24-70 albo 70-200)? Pytam, bo ja widze zdecydowana roznice pomiedzy lapaniem ostrosci w zoomach i eL stalkach na korzysc zoomow - niestety ;-)

Początki nałogu Awatar adino
    Miasto
    Chełmża/Toruń

Kurcze - robi sie z tego teoria spiskowa, ale nie raz juz pisalem, ze szkla (eL stalki), ktore sprowadzalem z US byly bardzo ostre w stosunku do obiektywow jakimi robilem proby w klepach w PL
    Z drugiej strony musimy brac poprawke na to, ze to "swiezy" i mocno inzyniersko postepowy (totalnie nowy uklad AF) sprzet i jesli go kupujemy zaraz po wejsciu na rynek, to moga sie zdarzyc pewne niedociagniecia czy wpadki - takie zycie... ech... - nawet za taka kase, ale podobnie jest z samochodami :-(
    może coś w tym jest bo znajomi jak kupowali puszki u sąsiadów zachodnich mieli dużo mniej problemów niż ci kujący u nas w kraju...może to jakich przypadek a może i nie...ja zdecydowałem sie na zakup swojej 5 na zachodzie i nie żałuję bo jak na razie unikam tych wszystkich problemów i mam nadzieje ze unikać bede dalej

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez jaroslaw.majcher Zobacz posta
    A skąd to wiadomo? Byłbym wdzięczny za choćby subiektywną opinię czy jest tak samo na priorytecie wyzwolenia.
    To proste, stara piątka podobnie jak 20D nie zrobi zdjęcia, mimo że wciskasz spust do spodu, do puki nie dojedzie i nie wyostrzy (w/g aparatu dobrze) dopiero następuje wyzwolenie migawki.
    W 5D mk III w priorytecie ostrości jest identycznie. Natomiast w priorytecie wyzwolenia wciskając spust do spodu mimo że masz rozogniskowany obiektyw to on wyzwala migawkę. Aby zrobić poprawne zdjęcie (czyt. ostre) musisz nacisnąć spust do połowy, poczekać na potwierdzenie i następnie docisnąć.
    Od tego momentu jeżeli obiekt lub Ty się nie przemieszcza możesz dociskać do spodu i wyzwolenie będzie natychmiast tylko że ostrość będzie pamiętał to poprzednią.
    Krótko ujmując w Priorytecie migawki wyzwoli Ci migawkę w każdej chwili i natychmiast niezależnie od tego czy AF jest na nosie portretowanego czy na płocie z tyłu.

--- Kolejny post ---

A probowales podpiac jakiegos jasnego zooma (np. 24-70 albo 70-200)? Pytam, bo ja widze zdecydowana roznice pomiedzy lapaniem ostrosci w zoomach i eL stalkach na korzysc zoomow - niestety ;-)
    Próbowałem, pożyczałem 70-200 2,8 IS. Działał szybko w dobrych i średnich warunkach w złych nie miałem możliwości sprawdzić.
    Problem w tym znowu że na krótkim końcu ładnie trafiał a na długim różnie z tym było. No ale to szkło kupił kolega na allegro i nie wiadomo co ono przeszło a on na nim filmuje więc ma w d... AF

Z tym że w moim teście nie ma znaczenia jakie szkła bo te same podpinam do różnych body i te body zachowują się róznie.

Cytat Zamieszczone przez adino Zobacz posta
    może coś w tym jest bo znajomi jak kupowali puszki u sąsiadów zachodnich mieli dużo mniej problemów niż ci kujący u nas w kraju...może to jakich przypadek a może i nie...ja zdecydowałem sie na zakup swojej 5 na zachodzie i nie żałuję bo jak na razie unikam tych wszystkich problemów i mam nadzieje ze unikać bede dalej
    Właśnie przypomniałeś mi że 20D kupowałem w Niemczech, a 5D mk I na Jersey w Anglii
    Widać zrobiłem błąd kupując nowe 5D w Polsce
    Faaaakkkk!!!

Strona 235 z 372 PierwszyPierwszy ... 135185225233234235236237245285335 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów