Odpisałem z zacytowaniem w wątku Bezprzewodowe wyzwalanie lamp. EOT
Odpisałem z zacytowaniem w wątku Bezprzewodowe wyzwalanie lamp. EOT
6d / 40d / Samyang 14 / Sigma 35 / 85L / Pocket Wizard
Przede wszystkim "*" dałem na blokowanie ekspozycji - włącz / wyłącz. Zdecydowanie bardziej mi to odpowiada niż tryb domyślny, gdzie po naciśnięciu trzeba czekać na timer.
Spust zwykle tylko pomiar exp. bez blokowania i bez AF.
Podgląd GO - we własnym trybie krajobrazowym domyślnie. Poza nim oczywiście przełączanie na AI Servo. Szkoda że to nie działa w trybie włącz / wyłącz.
Pod "Set" mam podgląd zdjęcia.
MFN - poziomica / wybór pola AF.
Reszta chyba domyślnie.
spust- to mam pomiar i AF start (jakoś nie mogę się przyzwyczaić do rozdzielenia AF ale moze to porzyjdie z czasem)
GO- mam AI Servo
m-fn- poziomica
SET- ISO
U mnie też na poglądzie głębi jest servo, jednak przy pionowych kadrach z gripem ciężko tam dosięgnąć. Tak na marginesie, na prawdę nie mam zielonego pojęcia dlaczego Canon nie udostępnia dowolnej funkcji pod dowolny przycisk albo choć mocno rozszerza zakres programowalności. Dla mnie idealnie byłoby gdyby np przełączanie na szybkie servo było pod AF-on-chyba najistotniejsza możliwa, dla mnie, ewentualna modyfikacja a gwiazdka powinna pozwalać na blokadę ekspozycji w trybie trzymaj-puść (to akurat przyzwyczajenie z nikona i uważam, że to bdb rozwiązanie). W 5d3 jest to tylko możliwe na spuście, ciekawe dlaczego nie ma szerszej możliwości regulacji, przecież to wyłącznie prosta kwestia software'owa a udogodnienie ogromne. SET u mnie ISO i jest to genialne rozwiązanie-chyba najlepszy "programowalny przycisk" tej konfiguracji.
Ostatnio edytowane przez zaix ; 02-09-2012 o 09:33
Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8
Jestem po pierwszym ślubie i weselu z nową zabawką. Wrażenia:
- AF... bajkaW końcu 35L i 85L mogę używać na pełnych otworach w dowolnym punkcie ostrości
AF bardzo czuły, na ciemnej sali weselnej spokojnie jechałem bez wspomagania z lampy. AF super dokładny w każdym punkcie niezależnie od przysłony. Odnoszę jednak wrażenie, że nieco dłużej ostrzy niż mk II. Być może to kwestia ustawień - robiłem na konfiguracji ogólnej AF, servo z priorytetem na ostrość. Znikoma ilość zdjęć nieostrych
W końcu zapomniałem co to takiego przekadrowywanie zdjęcia przed naciśnięciem spustu do końca
W żadnym z moich szkieł nie musiałem korzystać z microadjustment (35L, 85L, 16-35L). Co ciekawe 35L miał FF na 5D mk II.
-Silent Shutter- świadkowa po ślubie spytała czy zrobiłem dużo zdjęć, bo jakoś nie było mnie słychać, a wujek to ciągle kłapał lustrem
-ISO: w skrajnych sytuacjach używałem 25 600 ISO: czarnobiałe bardzo OK, kolorowe: szum jest spory, ale w tego rodzaju reporterce to moim zdaniem akceptowalne. Lepiej zrobić zdjęcie zaszumione niż nie zrobić go wcale. Poza tym tak do 10 000 ISO imo zdjęcia w pełni akceptowalne. Robiłem głównie w mraw (poza kościołem), nie wiem jak na pełnych rawach.
-nie wiem jak u Was, ale odnoszę wrażenie, że 5D mk III sporo niedoświetla -1/3 do nawet -1EV. Zauważyłem, że tak się często dzieje przy autoiso. Też tak macie?
-white balance - jest gigantyczna poprawa w stosunku do MK II. Zdjęcia z wesela praktycznie idealne. Bardzo mało poprawek. Finał jest taki, że jakieś 150 zdjęć dla klienta wybrałem i obrobiłem w 3 godziny w DPP...i teraz właśnie się konwertują![]()
-ktoś tu pisał o zielonych pasach w mraw- prawie cale wesele zrobiłem w mraw i nie zauważyłem czegoś takiego.
-ktoś pytał o AF z 85L. Cóż...jest bardzo dokładnie niezależnie od punktu, ale odnoszę wrażenie, że centralny punkt ostrzy nieco wolniej niż mk II lub mk I. Do wesela chyba bym wolał 85/1.8, ale bez sensu kupować drugie szkło.
Jak dla mnie to pierwszy aparat (poza jedynkami), który nie utrudnia robienia zdjęćProwadzi się jak dobry samochód: wszystko miło, przyjemnie, błyskawicznie i bez niespodzianek
Jedyny mankament jaki do tej pory zauważyłem do niedoświetlanie- czasem dosyć nieregularne (być może to wina autoiso jak już ktoś pisałem...no ale ta funkcja jest tak banalna i genialna, że praktycznie wszystkie zdjęcia bez lampy robiłem na autoiso.
Ostatnio edytowane przez skydiver ; 02-09-2012 o 12:05
Miło się czyta pozytwyne opinie z "pola boju"
Również zauważyłem, ale tłumaczyłem sobie to brakiem wystarczających umiejętności - szczerze to i tak bardziej widzę że to problem po mojej stronie.
Nie mam za dużego doświadczenia z tymi szkłami, chociaż mam 85/f1.8. Zaintrygowała mnie kwestia wymiany eLki na f1.8
Czy są ku temy jakieś przesłanki ? Słyszałem 85L to "szef wszystkich szefów" w tej kategorii.