Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie Odp: 5DmkIII w praktyce

@ jeju

Ponieważ przesiadłem się z Nikona, wielokrotnie powtarzałem, że zarówno 5d2 jak i 5d3 niedoświetla. Oczywiście tu na forum, mało kto się zgodził, wręcz zarzucano mi "nieprawidłowe testowanie itp", choć sprawa jest prosta. W serwisie oczywiście stwierdzili, że jest dobrze.
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez zaix Zobacz posta
    Ponieważ przesiadłem się z Nikona, wielokrotnie powtarzałem, że zarówno 5d2 jak i 5d3 niedoświetla. Oczywiście tu na forum, mało kto się zgodził, wręcz zarzucano mi "nieprawidłowe testowanie itp", choć sprawa jest prosta. W serwisie oczywiście stwierdzili, że jest dobrze.
    Sprecyzuj co znaczy "nie doświetla".
    a) Pomiar punktowy na białą/szarą kartę daje ci "pik" po lewej stronie histogramu?
    czy też
    b) pomiar matrycowy daje obrazek, który wydaje się być niedoświetlony?

Jeśli to przypadek b, to tak po prostu jest i ma to (moim skromnym zdaniem) na celu zminimalizować ryzyko przepalenia. Nie od dziś wiadomo, że łatwiej wyciągnąć szczegóły z cienia (nawet w Canonie ) niż ratować ze świateł.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu

Jak to? Oczywiście chodzi o pomiar na szerej, biełej itp karcie, peak ląduje po lewej. Druga opcja to żaden pomiar. A apropos wyciągania szczegółów z cienia to akurat jeżeli chodzi o 5d2 czy 5d3, mówiąc delikatnie-na tym bym nie polegał. Matryce Canona pod tym względem są daleko za konkurencją. I jak już wspomniałem dawno, biorąc pod uwagę specyfikę matryc naszej marki, kto jak kto ale akurat Canona powinien wyjątkowo zadbać o to by aparat NIE niedoświetlał. Zresztą nie ma co wracać do rozmowy.
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez zaix Zobacz posta
    Jak to? Oczywiście chodzi o pomiar na szerej, biełej itp karcie, peak ląduje po lewej.
    W takim razie coś jest nie tak i światłomierz nadaje się do kalibracji IMHO.

A apropos wyciągania szczegółów z cienia to akurat jeżeli chodzi o 5d2 czy 5d3, mówiąc delikatnie-na tym bym nie polegał. Matryce Canona pod tym względem są daleko za konkurencją. I jak już wspomniałem dawno, biorąc pod uwagę specyfikę matryc naszej marki, kto jak kto ale akurat Canona powinien wyjątkowo zadbać o to by aparat NIE niedoświetlał. Zresztą nie ma co wracać do rozmowy.
    Zdaję sobie sprawę z niedostatków matryc Canona w porównaniu do konkurencji (uwaga: tylko na niskich ISO), nie mniej jednak ze świateł wyciągniesz 1-1,5 EV max, a z cienia i ze 3 EV (oczywiście kosztem wzrostu szumów). Z dwojga złego lepiej jednak niedoświetlić.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Dopiero zaczyna
    Miasto
    OX, UK

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Zdaję sobie sprawę z niedostatków matryc Canona w porównaniu do konkurencji (uwaga: tylko na niskich ISO), nie mniej jednak ze świateł wyciągniesz 1-1,5 EV max, a z cienia i ze 3 EV (oczywiście kosztem wzrostu szumów). Z dwojga złego lepiej jednak niedoświetlić.
    Moge to potwierdzic - mialem przypadek fotki niedoswietlonej o 3EV na moim 60D (Lampa w trybie M nie byla gotowa, nie odpalila) i w jakim to bylem szoku jak uratowalem to zdjecie, wlasnie rozjasniajac o 3EV! Szumy nawet specjalnie nie przeszkadzaly (choc nie jetem onanista na tym punkcie).
    Stronka slubna (dopiero zaczynam)

Tak między nami mówiąc - to fotograf niedoświetla, a aparat robi to co mu nakazuje soft. Jak ktoś umie wykorzystywać narzędzie - to i poziom narzekania się zmniejszy...
    pozdrawiam
    Bernard Wybierała

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów