Strona 221 z 372 PierwszyPierwszy ... 121171211219220221222223231271321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 201 do 2 210 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Odp: 5DmkIII w praktyce

Odnośnie zmiany parametrów ekspozycji przy bardzo ciemnych scenach, w wyniku przenikania światła z podświetlenia górnego ekranu LCD do czujników systemu pomiaru światłaproblem dotyczy egzemplarzy 5D Mark III, w których szósta cyfra numeru seryjnego to 1 lub 2. Czyli kupować z kolejnymi aby nie oddawać do serwisu celem zaklejenia taśmą :P

- - - Updated - - -

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    rejestrował ktoś w aparacie akumulatory? ma to jakiś sens?
    Ma o ile masz dużo akumulatorów i je samemu oznaczysz Coś więcej tutaj: http://www.optyczne.pl/1354-nowo%C5%9B%C4%87-Funkcja_zarz%C4%85dzania_akumulatorami_w_Canon_EOS _5D_Mark_II.html
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Początki nałogu

W jaki sposób zadziała af w 5d3 w takiej sytuacji: mam ustawioną ostrość na obiekt po prawej stronie kadru. Obiekt przemieści na lewą stronę a następnie oddali. Czy przy przyduszonym spuście podczas ruchu obiektu punkty AF (załóżmy, że 1 punkt + rozszerzone) podążą za obiektem i ustawią ostrość po lewej stronie? W jaki sposób jest to prezentowane w wizjerze?
    6d / 40d / Samyang 14 / Sigma 35 / 85L / Pocket Wizard

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez jaroslaw.majcher Zobacz posta
    W jaki sposób zadziała af w 5d3 w takiej sytuacji: mam ustawioną ostrość na obiekt po prawej stronie kadru. Obiekt przemieści na lewą stronę a następnie oddali. Czy przy przyduszonym spuście podczas ruchu obiektu punkty AF (załóżmy, że 1 punkt + rozszerzone) podążą za obiektem i ustawią ostrość po lewej stronie? W jaki sposób jest to prezentowane w wizjerze?
    Chyba troszkę opacznie interpretujesz funkcję śledzenia obiektu. W trybie AF "Na wybrany punkt" (+ew. rozszerzenie) system ostrzy tylko na ten wybrany punkt - tak było do tej pory i tak jest logicznie.

Sytuacja jaką opisujesz, jest natomiast jak najbardziej możliwa i dokładnie tak działa jak opisujesz (sprawdzałem to już wcześniej) przy ustawionym trybie atomatycznego wyboru punktu AF + servo. Ten tryb jest wbrew pozorom całkiem przydatny w Mk3, bo jest konfigurowalny, oraz oczywiście czułość i sposób reakcji można dość precyzyjnie dostroić, ale przede wszystkim można zasugerować gdzie ma ostrzyć, czyli wybrać punkt AF wskazujący dowolny obiekt, wcale nie najbliżej umiejscowiony w kadrze i to jest coś. Użyłem słowa "zasugerować", bo pomimo że nazywa się to "wyborem punktu AF", to jeśli w danym punkcie AutoFocus nie znajdzie punktu zaczepienia, zacznie szukać gdzie indziej. Nie zdążyłem potestować, czy wtedy ustawia na najbliższy obiekt w całym kadrze, czy szuka dalej najpierw w pobliżu ustawionego punktu, co byłoby najbardziej logiczne.

W wizjerze wygląda to tak, ..jak sobie skonfigurujesz . Ja sobie ustawiłem wyświetlanie punktów AF "na wybrane", czyli w przypadku korzystania z trybu automatycznego wyboru punktu AF widzę w wizjerze kontur obszaru pokrycia AF, oraz aktualnie ostrzone punkty AF, które w AI Servo poruszają się razem z obiektem, więc przemieszczą się za nim wszędzie w obszarze krycia AF. Tak to jest wymyślone, a jak ktoś będzie potrafił z tego skorzystać i skonfigurować pod siebie (np. żeby zbyt łatwo nie "przeskakiwało" na sąsiednie obiekty), to już zupełnie inna sprawa. Narzędzie jest dość zaawansowane, ale też niech się nikt nie łudzi, że wjeżdżając w drzewo na pełnej prędkości przeżyje dzieki 8 poduszkom powietrznym .
    AF w Mk3 nie czyta w myślach, ale poza tym jest całkiem niezły .

Początki nałogu

Może faktycznie trochę opacznie to zrozumiałem, ale wiadomo o co chodzi i dobrze, że jest taka możliwość :-). Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź!
    6d / 40d / Samyang 14 / Sigma 35 / 85L / Pocket Wizard

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

Czołem,
    Czy ktoś używa może alternatywnego gripa BG-E11 produkcji Phottixa? Kilka sklepów reklamuje się z nim w prasie foto.

Wysłane via Tapatalk z Galaxy S+

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Coś już napisał

Właśnie zastanawiam się czy wziąć oryginała czy Phottixa? Kto sprzdaje zamienniki
    to w Polsce ?

Witam wszystkich forumowiczów, od miesiąca używam mkIII i pogłębił mi się problem z przyciskiem SET.
    Mianowicie po wciśnięciu go blokuje się i żeby wyskoczył musze pokręcić kułkiem wokół niego, jest to coraz częstrze i irytujące.
    Ma ktoś z was taki problem i rozwiazanie go poza serwisowaniem ?

Cytat Zamieszczone przez axis1977 Zobacz posta
    Witam wszystkich forumowiczów, od miesiąca używam mkIII i pogłębił mi się problem z przyciskiem SET.
    Mianowicie po wciśnięciu go blokuje się i żeby wyskoczył musze pokręcić kułkiem wokół niego, jest to coraz częstrze i irytujące.
    Ma ktoś z was taki problem i rozwiazanie go poza serwisowaniem ?
    Osobiście nigdy nie miałem takiego problemu ani o nim nie słyszałem. Masz zainstalowany najnowszy firmware?

Uzależniony Awatar kaindox

A co mu da nowy firmware jak to wygląda na problem mechaniczny?

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez woyd Zobacz posta
    Czołem,
    Czy ktoś używa może alternatywnego gripa BG-E11 produkcji Phottixa? Kilka sklepów reklamuje się z nim w prasie foto.
    To ciekawe, a w internecie w tym momencie nie można znaleźć w Polsce żadnego zamiennika. Śpieszyło mi się i parę tygodni temu kupiłem wersję Pixela na e-bay (290 zł) i jestem z niego zadowolony. Solidnie wykonany i nie sprawia póki co żadnych problemów.

Strona 221 z 372 PierwszyPierwszy ... 121171211219220221222223231271321 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów