Czy znany jest jakis sposób aby w 5D3 (5D2) w obliczeniach ekspozycji uwzględniany był fakt że w podłaczonym obiektywie jest aktywna stabilizacja ?
jp
Czy znany jest jakis sposób aby w 5D3 (5D2) w obliczeniach ekspozycji uwzględniany był fakt że w podłaczonym obiektywie jest aktywna stabilizacja ?
jp
Czy ktoś jeszcze ma doświadczenia z porogramem do kalibracji szkieł ?
na pewno trzeba mieć na to czas.
Mam ten program, ale na razie udało się sprawdzić tylko jedno szkło na mrkIII. Przy słabym świetle wyszło mi +4, przy dobrym świetle -4 i mniejsze rozjazdy między poszczególnymi próbkami. Muszę jeszcze zrobić jeden test na potwierdzenie tego.
Piszę tu o czasie, gdyż o ile przy mrkIII wystarczyło jedynie zmieniać ręcznie AF Microadjustment (póki nie wyjdzie nowa wersja Focal), o tyle przy mrkII program mi się krzaczył przy ustawianiu targetu. Straciłem na to ponad godzinę. Problem jest niestety po stronie oprogramowania i nie zawsze działa prawidłowo sprawdzanie środka. Trzeba tą funkcjonalność wyłączyć w ustawieniach. Programiści z Raikan naprawią to przy nowszej wersji.
Ma ktoś może info kiedy w końcu doczekamy się aktualizacji Pocketów? Minęły wszystkie chyba terminy, które deklarowali :-(
Wysłane via Tapatalk z Galaxy S+
Na podobny zestaw (5D3, 5D2, 7D, 50D i 10 obiektywów) program wywalił mi się raz i z raz utracił komunikację z puszką (już nie pamiętam którą), gdzie trzeba było odpiąć od kompa, ale tu podejrzewam komunikację USB (używam aktywnego przedłużacza). Z rozpoznawaniem celu nigdy nie miałem problemu.
Pstrykadełka, słoiki, staza, cztery duże koła i trzy anteny.
Focala używam w tej chwili w wersji 1.4.3.105 (dostępna jest 1.4.4.107). Aparat ze zdjętym gripem na dosyć ciężkim Manfrotto 055CB z głowicą 029 Mk2, plansza na ścianie (ta na pewno się nie rusza). Jutro wybiorę się w teren, żeby sprawdzić jakie ustawienia wyjdą przy lepszym świetle, bo do tej pory kalibrowałem przy 8-9EV (tak wiem, że mało) i przy właściwych odległościach, bo do tej pory miałem max 3.5 metra dystansu do dyspozycji. Ale mimo nie spełnienia do końca prawidłowych warunków (sprzęt kalibrowałem w przededniu dłuższego wyjazdu), ustawienia się sprawdziły.
Pstrykadełka, słoiki, staza, cztery duże koła i trzy anteny.
Pytanie do kolegow testujacych dobiegaczkę: czy miewacie problem na strefowym AFie? Przerobilem już 3 body i każde miało mniejszy lub większy problem na strefowym. Co ciekawe, korzystając z punktowego sposobu trafien było praktycznie 100%.
Zauważyłem dokładnie to samo, przy strefowych trybach aparat dłużej myśli, do tego często się myli.