Linki, linki ..![]()
Linki, linki ..![]()
nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu
epicure Jak bede mial czas to sprawdze, chyba ze ktos mnie uprzedzi ?![]()
Jednym klawiszem blokujesz ekspozycje i ustawiasz AF- tak? Jest taka możliwość w 5dIII? Ja nie znalazłem. Bardzo też ciekaw jestem, która to była opcja w 5d2 z ciekawości? Trochę mnie to dziwi przyznam z jednej prostej przyczyny-w 5tce (z wyjątkiem trybu matrycowego) każdy pomiar światła działa w centrum. Czyli ostrość masz np na krawędzi kadru a pomiar blokujesz w centrum...hmmm...trochę mało przydatne. Świetna opcja i tak zawsze robiłem w Nikonie tylko jest jedno ale-tam pomiar działa w połączeniu z punktem ostrości.
Ostatnio edytowane przez zaix ; 07-06-2012 o 15:58
Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8
Nie wiem, chyba zawsze tak miałem. C.FnIV 1 mam ustawione na 1 (Pomiar + AF start/AF stop), ale na 0 i 4 spust migawki też działa w ten sposób. W ogóle nigdzie nie znalazłem możliwości ustawienia, aby po wciśnięciu spustu migawki do połowy blokowała się ostrość, ale nie ekspozycja.
Korzystam tylko z pomiaru matrycowego.
nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu
Acha...na matrycowym...to o czym my mówimy... No to na matrycowym będzie Ci się blokować i ostrość i ekspozycja na domyślnych ustawieniach. Ostrość domyślnie blokuje się podczas przyciśnięcia spustu do połowy (jeżeli nie masz włączonego servo! lub AI focus) Przełącz na matrycowy i jesteś w domu. Innej opcji wg mnie nie ma.epicure;1082928]Nie wiem, chyba zawsze tak miałem. C.FnIV 1 mam ustawione na 1 (Pomiar + AF start/AF stop), ale na 0 i 4 spust migawki też działa w ten sposób. W ogóle nigdzie nie znalazłem możliwości ustawienia, aby po wciśnięciu spustu migawki do połowy blokowała się ostrość, ale nie ekspozycja.Korzystam tylko z pomiaru matrycowego.
Jak chcesz żeby blokowała się ostrość a nie ekspozycja to zmień pomiar na inny niż matrycowy. Tyle.
Reasumując, aby mieć swoje ulubione ustawienia to musisz wyłączyć servo, włączyć matrycowy i ustawienia domyślne. Jeżeli się mylę to proszę o korektę.
Ostatnio edytowane przez zaix ; 07-06-2012 o 21:12
Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8