Strona 197 z 372 PierwszyPierwszy ... 97147187195196197198199207247297 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 961 do 1 970 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

U mnie dokladnie to robi przycisk Fn znajdujacy sie w poblizu spustu migawki - blokuje ekspozycje i trzyma ja do ponownego wcisniecia.

Domyślnie

Kontaktowałem się z kilkoma fotografami spoza Polski , potwierdzają że mRAW sRAW , nie wyglądają jak Full RAW . Dostałem info od Canon support USA że: muszę zainstalować najnowszą wersję DPP , bo tą którą mam jest już nieaktualna, a w nowej problem został zniwelowany. Zaktualizowałem do najnowszego DPP i jest lepiej ale o jakieś 50% . Nadal mRAW i sRAW nie wygląda kolorystycznie jak Full RAW. Napewno na chwilę obecną jest lepiej niż w lightroomie.
    Pozostaje napisać kolejny raz , podesłać sample, i zrobić to samo dla ADOBE. Jak dla mnie mRAW za bardzo odbiega od normy i często ta zieleń jest nie do skorygowania, szkoda też czasu na korygowanie każdego zdjęcia z osobna.
    Ostatnio edytowane przez kanon500 ; 06-06-2012 o 18:17

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kanon500 Zobacz posta
    Witam wszystkich.

Mam konkretne pytanie odnośnie 5d III - prześledziłem całe forum i nie znalazłem info na temat problemu z plikami i ich zafarbem. Widziałem że co niektórzy zwrócili uwagę na to że występuje zafarb w rogach itp ale to nie to.

Przy ustawieniu mRAW pliki są zielone... w Lightroomie 4.1 lub RC kanał zielony koryguje przesuwając o 1.2 - 2.0 stopnia w cieniach. i powiedzmy że jest ok. Ale każda próba wyciągnięcia cieni, rozjaśnienia plików uwydatnia zieleń. Próba skorygowania dużej wintey niestety zwiększa tylko zieleń w rogach - analogicznie do poziomu korekcji / rozjaśnienia.

Przy pełnych RAW'ach nie ma tego zjawiska pliki są idealnie czyste.

Nie wiem czy to wina lightrooma, czy wina niedopracowanego softu w 5d III ? zaraz pościągam traile innych softów, oraz canonowego.

Widziałem przykład Cichego (w postach gdzieś z początku) porównanie dwóch plików z 5DII i 5DIII - ze wskazaniem że w nowej puszce są zielenie na sukni - pliki jak pisał były robione w mRAW .

Czy ktoś z użytkowników to zauważył? sprawdzał różne softy itp??
    Myślę, że powinieneś zobaczyć jak to wygląda przy wywoływaniu w DPP 3.11.26.0

jp

Coś już napisał

Domyślnie

Dziwne, ze na zagranicznych forach nie maja ludzie tego problemu i nic o tym nie pisza. A moze cos z twoja puszka?
    Wiekszosc cyka rawy, ale mozna zrobic kilka testowych mraw-ow.

Mam ogolne pytanko zwiazane z ekspozycja.
    Jak uzytkownicy marka III przewaznie dokonuja pomiaru? Czy ustawiliscie sobie spust migawki na start pomiaru a celujecie przyciskiem af-on po wczesniejszym zablokowaniu ekspozycji czy raczej nie macie czasu na takie zabawy; szczegolnie w reportazu?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lazy13bones Zobacz posta
    Dziwne, ze na zagranicznych forach nie maja ludzie tego problemu i nic o tym nie pisza. A moze cos z twoja puszka?
    Wiekszosc cyka rawy, ale mozna zrobic kilka testowych mraw-ow.
    Sorry ale znalazłem na forach identyczny problem i ludzie pisali dlaczego pliki z 5d III są "slightly green" przy mRAW.
    Wyprowadził mnie z równowagi ten problem, wiec wnikliwe go prześledziłem . Po kupieniu puszki zrobiłem kilka zdjęć na próbę czy wszystko gra w RAW , pojechałem na serie zleceń , po kilku dniach i tysiącach zdjęć na kartach (mRAW) przystąpiłem do obróbki i zonk... trzeba wszystko korygować... dodatkowy czas.

Canon support USA odpowiedział mi że problem był w ich sofcie, ale w najnowszej wersji DPP 3.11.26.0 go zniwelowali . Puki co nie do końca, potwierdził mi to nawet The digital picture com ... pewnie znacie tą stronę i testy. Wiele osób nie porównuje RAW z mRAW , a wielu fotografuje porostu w full RAW przynajmniej moich znajomych. Ja używam głównie mRAW . Jeśli nie widzicie różnicy to ok. Jak dla mnie różnica zazieleniania jest - zwłaszcza z wyciąganych cieni czy winety jest znaczna, między mRAW i RAW chodzi o najnowszego lightrooma 4.1 . bo DPP troche się poprawiło ale nie w 100%
    Zarejestrowałem się i napisałem o tym problemie z myślą że ktoś to rozwiązał .

Podałem przykład porównania "Cichego" (ileś postów wcześniej) między 5D II a 5D III jak pisał były robione w mRAW - wielu z forum zwróciło uwagę w odpowiedzi że pliki z mark3 sa zazielenione (suknia ślubna) a ja cały czas piszę że to problem tylko i wyłącznie mRAW (DPP czy lightroom) z którego też Cichy korzystał, o ile sie nie myle... gdyby "Cichy" zrobił te zdjęcia w Full RAW nie było by tego zazielenienia... // jaśniej już nie umiem.

Jak napisał "Merde" podobny problem był z mark II na początku .

Nie sprawdzałem jeszcze nowego ACR i CapureONE i raczej nie będe.

Z początku myślałem że to problem z puszką... ale jeśli Full RAW jest perfekcyjny i jeśli Canon support USA tez potwierdza ten problem to nie moja puszka jest walnięta tylko trzeba zaczekać na aktualizacje softu (niby nowy DPP juz jest ok, ale jeszcze nie w 100%). Samo zgłoszenie do producentów może to przyśpieszyć . Z mojej strony FINITO/problem był, i jak dla mnie jest. Jeśli ktoś nie ma takiego problemu to zazdroszczę.

Aktualnie musze pracować na Full RAWach i tyle.
    Ostatnio edytowane przez kanon500 ; 07-06-2012 o 00:28 Powód: Automerged Doublepost

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kanon500 Zobacz posta
    po kilku dniach i tysiącach zdjęć na kartach (mRAW) przystąpiłem do obróbki i zonk... trzeba wszystko korygować... dodatkowy czas.
    Czas? Jaki czas? Slyszales o presetach i tym podobnych cudach ktore pomagaja zautomatyzowac pewne powtarzalne czynnosci?

Coś już napisał

Domyślnie

Widziales Czacha taki watek na POTN, albo bylo cos o tym w watku dedykowanym 5D III? Bo ja chyba przeoczylem.
    A na the digital picture bylo o problemach z softem i z ostroscia. No ale mniejsza z tym. Trzeba czekac na nowy soft od adobe jak ktos widzi problem w mraw-ach.

W ogole to mozna przeniesc dyskusje o samej puszce do tematu Czachy z testem, bo tu co chwila jakis soft, porownania do D800 itp.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Tego sie nie ustrzezesz, zawsze pojawia sie watki poboczne.

Dopiero zaczyna Awatar kristiang
    Miasto
    PODKARPACIE

Domyślnie

Witam, czy testował ktoś z Was Pocekty Flex TT5 na mk3 ?
    Mam problem z synchronizacją, w aparacie czasy są ok ale przy wyzwoleniu migawki pojawia się czas 1/200s Testowałem już wszystkie ustawienia i dalej to samo Dzięki z góry za pomoc

Początki nałogu Awatar piotrr
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Gripy już dostępne w PL

Strona 197 z 372 PierwszyPierwszy ... 97147187195196197198199207247297 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów