Żeby mieć pewność i przypadkiem nie robić zbędnego zamieszania porównałem z ciekawości wszystkie opcje RAW'ów z 5D II i III . 5D II tak jak pisałem wszystko w normie , przy 5D III RAW jest czysty, mRAW najgorszy zafarb zielonego, sRAW dużo mniejszy zafarb. Jest tak samo dla DPP Canon'a i Lightroom .

Żeby nie być gołosłownym zmusiłem się żeby zrobić przykładowe zdjęcia dla 5D III :
https://rapidshare.com/files/3376490652/CAN.rar
jeśli kogoś to ciekawi i chce mieć pewność czystych plików to niech sobie osobiście sprawdzi. Wyciągnąć o 1EV wyciągnąć winete i przy mRAW widać o co kaman. Wystarczy porównać środkową czarną okładkę dvd ze skrajną np ALI G . W normalnych warunkach przy świetle dziennym widać że zielony kanał jest przesunięty.

Po ostatnich reportażach póki co przerzucam się na pełny RAW bo przy realnych zdjęciach widać to dużo mocniej... o ile się nie koryguje winiety jest to do poprawienia ale przy jej ściągnięciu robi się w rogach niezłe zamieszanie. Osobiście nie musiałem robić żadnych porównań żeby to dostrzec, przy wielu zdjęciach mam totalną zieloną masakre - pliki które dałem na siłę dla przykładu to pikuś.

Gdzie można zgłośić to do Canona??