I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Zwróćcie uwagę na przejscie koloru na świeczce - dolny pasek - tuż nad lampą Alfy. Różnica jest zarówno na 3200 jak i na 12800. Coś dziwnego dzieje się na 5D2.
Nie wiem czy już ktoś poruszał ten temat a może ta funkcja była w MKII ale jestem bardzo zadowolony z programowalnego punktu ustawienia ostrości.Oddzielnie dla kadrów poziomych i pionowych.Przekręcam aparat i już mam punkcik gotowy który sobie zaprogramowałem.
Eos 20D,5D,Eos 30 bez "D" i troche dodatków....
http://www.maxmodels.pl/juras.html
Ta opcja była dostępna od modelu 7D. 5D mrkII nie ma tego.
Szkoda, że nie ma jeszcze dostępnych gripów, ale to samo było z mrkII i 7D. Wpuścili tego w rynek jak na lekarstwo. Mi się wtedy poszczęściło.
widzę, że coraz więcej ludzi zaczyna to dostrzegać...I to jest to, na czym mi najbardziej zależy. Na drugim miejscu AF. O ile f1.4 radzi sobie w większości przypadków bez lampy, o tyle f2.8, a tym bardziej f4 to już niestety ciężko przy słabym świetle.
Ostatnio edytowane przez Thomason2005 ; 30-03-2012 o 10:10
Jeszcze mała rozkminka o AF. Jak już gdzieś wcześniej wspomniałem wczoraj fotografowałem brykającego psa - czarnego, wiec seria 1D też by nie miała łatwo. Nigdy też nie byłem zwolennikiem trybów servo, wiec z nich raczej nie korzystałem. Wczoraj sie przemogłem aby sprawdzić jak to mniej więcej działa w nowej "piątce" - zmieniłem pare razy ustawienia, ale nie jestem w stanie wyciągnąć zadnych wniosków .. albo sie rozleniwiłem i nie chciało mi sie testowac roznych ustawien czulosci, przyspieszen itd itd itd. Za duzo tego
W czasie fotografowania widać że aparat stara się śledzić obiekt, bo nawet jeśli na cos wyostrzymy a potem zmieniamy kadr, to punkty AF wedruja razem z obiektem w kadrze. Używałem 135L i myslę że to było po części problemem - start psa zaczynał się w znacznej odległości gdzie zlewał się z żywopłotem .. i tam lądowała ostrość jeśli AF nie zauważył ruchu. Ciekawe czy lepiej by sobie radził, gdyby w tle nie było niczego utrudniającego ostrzenie lub ew. użył bym większej ogniskowej i namalował na psie białe kropki lub paski
PS. Fotka nie jest w 100% ostra, ostrosc jest gdzies na łopatce.
Ostatnio edytowane przez Czacha ; 30-03-2012 o 11:13
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Tak, na 2.0 .. wiec pysk nie ostry bo jest poza GO .. ale aparat mogl sie domyslic ze chce miec ostry leb![]()