Strona 18 z 372 PierwszyPierwszy ... 816171819202868118 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Nie lubie takich "testów" bo z nich nigdy nic nie wnika, ale sam z ciekawosci pstryknalem aby miec rozeznanie. W przypadku 5D2 i 5D3 wydaje mi sie ze wynika tylko to, ze zdjecia wygladaja baaaardzo podobnie z lekkim odejsciem w strone wiekszych rozmyc w MkIII.

Ale ... ciekawe co sie dzieje z detalami gdy fotografujemy cos z wiekszej odleglosci? Bo mi np. nigdy nie udalo sie uzyskac takich detali i ostrosci przy ISO 12800 w warunkach polowych przy tak slabych warunkach oswietleniowych. Raczej staram sie nie przekraczam ISO 4000-5000 i nawet juz wtedy wyglada troche jak kasza i nie jest podobne do tego co widac ponizej. Dlatego z wydaniem opinii trzeba sie wstrzymac do przetestowania sprzetu w boju, no i oddzielna kwestia jest to, co da sie z nich wyciagnac w obrobce? Bo nie chce mi sie wierzyc ze przez 3 lata Canon stal w miejscu ... z reszta mam kilka innych zdjec juz nie "testowych" gdzie roznica w szumie jest dosc znaczna i ISO12800 wyglada jak ISO4000 z 5D2.

Ok, ok .. koniec gadania. Zdjecia niestety w mRAW bo serwer nie lyka wiekszych.

5D Mark II - ISO 3200 - mRAW - odszumianie ISO wylaczone - wywolane w LR 4.1 bez ingerencji w parametry

5D Mark III - ISO 3200 - mRAW - odszumianie ISO wylaczone - wywolane w LR 4.1 bez ingerencji w parametry

5D Mark II - ISO 6400 - mRAW - odszumianie ISO wylaczone - wywolane w LR 4.1 bez ingerencji w parametry

5D Mark III - ISO 6400 - mRAW - odszumianie ISO wylaczone - wywolane w LR 4.1 bez ingerencji w parametry

5D Mark II - ISO 12800 - mRAW - odszumianie ISO wylaczone - wywolane w LR 4.1 bez ingerencji w parametry

5D Mark III - ISO 12800 - mRAW - odszumianie ISO wylaczone - wywolane w LR 4.1 bez ingerencji w parametry

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Szumy, szumami, ale jest różnica w kolorach spora. Aczkolwiek to chyba kwestia tego, że z MKIII są ciemniejsze lekko. Jakiego koloru jest ten samochód? Bardziej jak na zdjęciu II czy z III?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Popstrykałem dziś czarnego psa uganiającego się za frisbee .. "jedynka" to to nie jest, ale do ludzi spokojnie da radę Fajnie widać jak punkty AF śledzą obiekt w kadrze, jednak na czarnym psie dość często się gubiły ustawiając po prostu na tło Ale to nic, 5D2 spisał sie jeszcze słabiej

Jako że forum nie łyknie tak długiego tekstu, zatem musze zaprosic na swojego bloga - wysmarowałem cos w temacie porownania 5D2 oraz 5D3.

CANON EOS 5D MARK III – Miłość od pierwszego.. ?
    Czacha...Fajna lekturka. Parę rzeczy w niej potwierdziłeś włącznie z jakością zdjęć (czasem różnić w ich ocenie).
    Zaciekawiła mnie też informacja o minimalnym czasie autoiso. Z tym minimalnym czasem to chyba aż tak źle nie będzie. Jak widać Canon tworząc te czasy miał na uwadze wykorzystawanie autoiso w trudnych warunkach

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Dzieki. Ograniczony czas migawki w auto-iso mi rowniez nie przeszkadza, ale dziwnie sie poczulem widzac tam 1/250 i ani ulamka sekundy krocej

A kolory sa prawdziwsze z 5D3. Dostawilem butelke Naleczowianki aby kazdy mogl porownac u siebie
    Ostatnio edytowane przez Czacha ; 30-03-2012 o 08:11

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    Szumy, szumami, ale jest różnica w kolorach spora. Aczkolwiek to chyba kwestia tego, że z MKIII są ciemniejsze lekko. Jakiego koloru jest ten samochód? Bardziej jak na zdjęciu II czy z III?
    Balans bieli inaczej ustawiony, na moje oko lepiej z MkIII.
    Zdjęcie ciemniejsze, bo i czas krótszy - IMHO znów MkIII (ew. autor sampla ) naświetliło lepiej .
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Balans byl wszedzie na auto. Ekspozycja manual, ale moglem uzyc Sekonica do pomiaru dla danych czulosci, a tak na poczatku przy 5D3 kierowalem sie odczytami z drabinki i strzelalem gdy bylo na zero. W 5D2 skopiowalem juz po prostu czasy migawki ktore pokazal 5D3, stad moga byc male rozbierznosci.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Balans byl wszedzie na auto. Ekspozycja manual, ale moglem uzyc Sekonica do pomiaru dla danych czulosci, a tak na poczatku przy 5D3 kierowalem sie odczytami z drabinki i strzelalem gdy bylo na zero. W 5D2 skopiowalem juz po prostu czasy migawki ktore pokazal 5D3, stad moga byc male rozbieznosci.
    W przypadku sampli na iso 3200 jest różnica 1,6 vs 1,3 sekundy, reszta się zgadza.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

AWB faktycznie lepszy (w tym przypadku) na mk3, co do szumu to praktycznie 1:1

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Domyślnie

Ok, ok .. koniec gadania. Zdjecia niestety w mRAW bo serwer nie lyka wiekszych.
    Głupi serwer...
    mRawy będą mniej szumieć niż zdjęcia w pełnym rozmiarze.
    6D, 5D MkII, 400 f5.6L, 70-200 f2.8L IS II, 100-400 II, 100 2.8L IS, TC 1.4x II - http://www.piotrkonopka.pl

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotre_k Zobacz posta
    Głupi serwer...
    mRawy będą mniej szumieć niż zdjęcia w pełnym rozmiarze.
    Zgadza sie, ale imageshack nie łyka wiekszych plików. Osobiscie gdy foce 5D2 w 90% przypadkow uzywam tylko mRAW (dokladnie to sie zwie sRAW, dopiero w 5D nazwali to mRAW). Pelnej rozdzielczosci uzywam w okreslonych przypadkach i raczej rzadko, dlatego dla mnie to porownanie jest bardziej miarodajne.

Pelne pliki "testowe" codziennie pojawiaja sie w necie, na pewno znajdziecie cos godnego uwagi, u mnie musza pozostac takie niestety z przyczyn niezaleznych ode mnie
    Ostatnio edytowane przez Czacha ; 30-03-2012 o 09:18

Strona 18 z 372 PierwszyPierwszy ... 816171819202868118 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów