Strona 171 z 372 PierwszyPierwszy ... 71121161169170171172173181221271 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 701 do 1 710 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Dopiero zaczyna Awatar downunder
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Już wcześniej, gdzieś pisałem, że współpraca 5dmkIII nie do końca układa się z lampą metz'a 58 AF1.
    Myślałem jednak, że dotyczy to trybów, których ja raczej nie używam.
    Tak, przynajmniej mi wychodziło z domowych testów.
    W zeszłą Niedzielę robiłem zdjęcia dla znajomego na Komunii i niestety współpraca body -> lampa poległa (używałem body + obiektyw C24-105/4).
    O ile w kadrach gdzie doświetlenie było na bliższych planach wszystko było w miarę OK, to przy doświetlaniu na kadrach z użyciem dłuższego zoom'a zdjęcia wyszły wyraźnie niedoświetlone (tak +/- 1EV).
    IMO trzeba się więc trochę uzbroić w cierpliwość i poczekać na nowy firmware metz'a.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bernard Zobacz posta
    Rzekłbym z cynicznym uśmiechem: "doświadczenie robi swoje", jednak powiem inaczej - poprzez porównanie z kilkoma innymi ciałami canona na moich półkach, i wyników z owych ciał - z czystym sumieniem mogę stwierdzić że 5dmkIII jest ciałem lepszym
    A całe to spuszczanie się nad hdrami dynamiką itd - to hmmm... no generalnie aparaty służą do tego, żeby robić nimi zdjęcia a nie testować bandingi jakieś...
    Jak ktoś umie - to ominie banding, a jak nie umie to mu i aparat z marsa nie pomoże

Pozdrawiam
    Popieram.
    Znam gościa co to w życiu nie jednym szkłem i body zdjęcia robił i nie jedną książkę napisał.Wystaw w świecie zaliczył niemało. Zapytany czym robi dziś zdjęcia odparł- takim małym aparatem -
    Fotograf ten pochodzi z Niemiec i naprawdę nie jedno w życiu fotografowal. Z politowaniem słucha naszych dywagacji o matrycach , pixelach, szkłach i innych pierdołach.
    Dziś małym głupolem robi doskonałe zdjęcia i tyle .
    Niejeden się napstrykał 5dmk2 czy D1 i zgrywa ważniaka. Więcej szacunku dla praktyków i doświadczenia.
    Ostatnio edytowane przez CC2 ; 17-05-2012 o 00:39

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie

Rzekłbym z cynicznym uśmiechem: "doświadczenie robi swoje", jednak powiem inaczej - poprzez porównanie z kilkoma innymi ciałami canona na moich półkach, i wyników z owych ciał - z czystym sumieniem mogę stwierdzić że 5dmkIII jest ciałem lepszym
    A całe to spuszczanie się nad hdrami dynamiką itd - to hmmm... no generalnie aparaty służą do tego, żeby robić nimi zdjęcia a nie testować bandingi jakieś...
    Jak ktoś umie - to ominie banding, a jak nie umie to mu i aparat z marsa nie pomoże

Pozdrawiam
    Wiesz, ogólnie się z Tobą zgadzam.
    Trzeba chcieć, potem trzeba umieć a na końcu trzeba móc.
    To jest kolejność wg. ważności.
    Ale mogę rówież, gdyby się uprzeć to stwierdzić, że masz teraz najwięcej umiejętności i dlatego najnowszy sprzęt daje Ci największą satysfakcję i możliwości, ......a wcześniej z powodu braku doświadczenia nie umiałeś wykorzystać genialniejszego ciała Canona.

jp

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

No właśnie nie do końca o to chodzi...
    Komu? Czy każdemu musi chodzić o to samo co koledze Bernard?

Mnie na przykład chodzi o coś zupełnie innego, do czego przydaje się jak najlepsza rozpiętość tonalna. Nie interesuje mnie zasadzanie się z pasztetem przez pięć dni na najlepsze możliwe światło na górze Fuji. Zostawiam to miejscowym producentom pocztówek co moga się zasadzać przez lata. Mnie interesują zdjecia dokumentalne mojej wycieczki na góre Fuji z babcią. Bo góra Fuji będzie stała kiedy babci nie będzie.

Ja rejestruję moje życie czyli robię zdjęcia osobiste i dokumentalne, których nikt inny nie może zrobić, a nie zajmuję sie produkcja widoczków na wystawy. Jeżeli podoba mi się widok ocienionego zbocza z niebem, który natura maluje ładnie i oko odbiera świetnie, a którego matryca z wąskim DR po prostu nie widzi, to przychodzenie jutro z pasztetem i piwem, ale bez babci, mnie nie satysfakcjonuje.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 17-05-2012 o 07:30

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Czy ktoś z użytkowników ma możliwość zrobienia takich samych rawów na iso 100 przy pomocą 5DII i 5DIII? Chciałbym trochę pomęczyć cienie i sprawdzić, co się w tym aspekcie zmieniło.
    Wysłałem 7 maili, pierwszy mały z info a 6 pozostałych każdy z plikiem.
    Nie do końca tak jak chciałeś no ale przynajmniej masz teraz wyzwanie.

jp

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Wysłałem 7 maili, pierwszy mały z info a 6 pozostałych każdy z plikiem.
    Nie do końca tak jak chciałeś no ale przynajmniej masz teraz wyzwanie.

jp
    To czekamy na wyniki. Malkontentami się nie przejmujcie, im nigdy nic nie pasuje. Pokazujcie co macie.
    Jarek

Domyślnie

Zaix

Na razie to z plikami 5D2, 5D3 "drepczemy w miejscu"

1. Z rozpędu ustawiłem w obu body na C2 które jest "zaprogramowane" u mnie na bracketing z autoiso. Zrobiłem po 3 zdjęcia i w domu stwierdziłem że w 5D2 jest ISO 640, 320, 1250 a w 5D3 kolejno 320, 200, 500. Więc raczej źle.

2. Przy przesyłaniu plików okazalo się że poczta koelgi nie przyjmuje plików powyżej 25MB, a przeważająca ilośc plików *.CR2 z 5D2 i 5D3 przekracz ten limit. Sprawdź więc swój limit

3. Napisz precyzyjnie co potrzebujesz a ja postaram Ci się to wysłać (ISO, F, ?) z widoku
    http://public.fotki.com/janusz-pawla...e/poranek.html
    taki jaki aktualnie będzie, czyste pliki,

jp

Domyślnie

No dobra... zrobię jutro lub pojutrze jakieś próbne strzały z modelką w studio... zobaczymy co to cudo potrafi... i podeślę tu wynik.
    pozdrawiam
    Bernard Wybierała

Początki nałogu

Domyślnie

dla mnie bomba Bernard!
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaix Zobacz posta
    dla mnie bomba Bernard!
    Pliki które wyslałem już masz na lokalnym kompie ?

jp

Strona 171 z 372 PierwszyPierwszy ... 71121161169170171172173181221271 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów