Strona 170 z 372 PierwszyPierwszy ... 70120160168169170171172180220270 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 691 do 1 700 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adrenag Zobacz posta
    A czy zasilanie nie ma wpływu na szybkość działania/reakcji AF? wiadomo że zasilanie w jedynkach (11v) jest inne niż w 5tce (7v)
    mniejszy pobór prądu = mniejsza szybkość działania
    dlatego w jedynkach jest choćby szybsza reakcja na spust migawki - jeżeli ktoś czuje różnicę miedzy 5d2 a 5d3 to tymbardziej odczuje tą różnicę mając 1d(s)
    coś ten chuck bełkocze typowo-marketingowo
    Kolega Krzysiek fajnie podsumował
    A co ma napięcie zasilania do szybkości działania
    Pobór prądu to natęzenie (A) a nie napięcie (V).

Domyślnie

Pytanie
    Gdzieś czytałem, że w stosunku do MK I i MK II poprawiono udział kanału zielonego w składowych.
    Miałem z tym czasem kłopot przy specyficznych warunkach oświetleniowych.
    Czy tak jest naprawdę?
    Chodzi mi o opinie posiadaczy/praktyków, a nie czytelników internetu

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Woo Zobacz posta
    Pytanie
    Gdzieś czytałem, że w stosunku do MK I i MK II poprawiono udział kanału zielonego w składowych.
    Miałem z tym czasem kłopot przy specyficznych warunkach oświetleniowych.
    Czy tak jest naprawdę?
    Chodzi mi o opinie posiadaczy/praktyków, a nie czytelników internetu
    Jest osłabiona czerwień i więcej zielonego. Niektórzy nawet uważają, że za dużo, ale mi kolory z 5d3 bardziej odpowiadają porównując do 5d2.
    Fani widoczków będą zadowoleni

Domyślnie

Dzięki
    Często miałem z tym kłopot - regulacja saturacji suwakiem "zielonego" często nic nie dawała - natomiast "żółtym" - praktycznie całość saturacji zieleni.
    W Alpha 850 jest zupełnie inaczej - mam nadzieję, że podobnie będzie w 5D MIII

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    E tam. Ja to piszę jako totalny amator.
    W sumie kiedyś bez AFa też się dało, ale przecież nie o to chodzi, żeby jakoś się dało, ale żeby było łatwiej, szybciej i przyjemniej. Dla mnie przynajmniej.
    No właśnie nie do końca o to chodzi...
    To nie aparat ma zrobić zdjęcie i photoshop - a ty. Ale żeby zrobić dobry pejzaż - trza wstać o 5 rano, pójść kilka razy w upatrzone miejsce, popatrzeć kiedy jest najlepsze światło, często trza pójść tam kilka razy o rożnych porach. A później wtachać aparat, 6 kilo statywu, 3 kilo obiektywów, 1 kilo aparatu, 1 kilo filtrów, 4 duże buły, 2 puszki pasztetu i 4 piwa - na miejsce, wybrać motyw ustawić wszystko i czekać....
    Wtedy już pojemność tonalna czy dynamika matrycy przestaje mieć znaczenie... Bo przyroda maluje daleko ładniejsze obrazki niż matryca i photoshop, choćby jej rozpiętość (matrycy) przypominała holenderską prezerwatywę...
    A łatwiej szybciej i przyjemniej teraz robią zdjęcia wszyscy i zapychają facebooka i kilka innych portali bezwartościowym chłamem - na który ich znajomi reagują ochami i achami (bo zdjęcia dużo ładniejsze niż z ich komóry) a fotograficy nie reagują - bo i na co mieliby reagować... Na kolejne zdjęcie trzymającej się za głowę modelki z aspiracjami, czy kolejny pejzaż zrobiony w czasie spaceru z babcią, wprawdzie bez wyrazu i wartości ale za to z jakim pięknym hdr-em???
    Niestety łatwo i przyjemnie do takich właśnie produkcji prowadzi: "Byłem dzisiaj na Kasprowym i zrobiłem 1200 zdjęć... Wprawdzie pogoda nie dopisała i światło ale za to patrzcie jaka rozpiętość tonalna, zero bandingu i jakie niskie szumy i ile informacji w cieniach..."

W każdym razie ja sobie 5DMKIII sprawiłem i po kilku strzałach w mieszkaniu stwierdziłem, że to bardzo dobry sprzęt...

pozdrawiam
    Bernard Wybierała
    pozdrawiam
    Bernard Wybierała

Domyślnie

Czy ktoś z użytkowników ma możliwość zrobienia takich samych rawów na iso 100 przy pomocą 5DII i 5DIII? Chciałbym trochę pomęczyć cienie i sprawdzić, co się w tym aspekcie zmieniło.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Kolego Bernardzie, w zasadzie sporo prawdy w tym co piszesz... Ale niestety proza życia, przynajmniej w moim przypadku, sprawia, że nie jest coś takiego możliwe.

Poza tym, gratuluję umiejętności oceny puszki po kilku strzałach i to w mieszkaniu. :-)

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Czy ktoś z użytkowników ma możliwość zrobienia takich samych rawów na iso 100 przy pomocą 5DII i 5DIII? Chciałbym trochę pomęczyć cienie i sprawdzić, co się w tym aspekcie zmieniło.
    Mam taki "widok" który mnie "męczy".
    Jeśli :
    - jutro rano nie będzie padać
    - odpiszesz do jutra że zgadzasz się, że
    - ISO 200
    - 5D2 z 70-200/4
    - 5D3 z 24-104
    - podasz adres pod który mogę Ci wyslac te RAWy (po prawie. 30 MB)
    to jutro Ci to zrobię i wyślę.
    Masz jakieś sugestie ustawień ?

jp

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    - ISO 200
    A może jednak przekonasz się do iso 100?

- 5D2 z 70-200/4
    - 5D3 z 24-104
    Bez znaczenia, byle kadr był mniej więcej taki sam.

Masz jakieś sugestie ustawień ?
    Tylko żeby parametry ekspozycji na obu zdjęciach były takie same i najlepiej żebyś naświetlił maksymalnie do prawej histogramu, ale tak, żeby nie przekroczyć granicy przepaleń.

- podasz adres pod który mogę Ci wyslac te RAWy (po prawie. 30 MB)
    to jutro Ci to zrobię i wyślę.
    Jasne, odezwę się na priv.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Kolego Bernardzie, w zasadzie sporo prawdy w tym co piszesz... Ale niestety proza życia, przynajmniej w moim przypadku, sprawia, że nie jest coś takiego możliwe.

Poza tym, gratuluję umiejętności oceny puszki po kilku strzałach i to w mieszkaniu. :-)
    Rzekłbym z cynicznym uśmiechem: "doświadczenie robi swoje", jednak powiem inaczej - poprzez porównanie z kilkoma innymi ciałami canona na moich półkach, i wyników z owych ciał - z czystym sumieniem mogę stwierdzić że 5dmkIII jest ciałem lepszym
    A całe to spuszczanie się nad hdrami dynamiką itd - to hmmm... no generalnie aparaty służą do tego, żeby robić nimi zdjęcia a nie testować bandingi jakieś...
    Jak ktoś umie - to ominie banding, a jak nie umie to mu i aparat z marsa nie pomoże

Pozdrawiam
    pozdrawiam
    Bernard Wybierała

Strona 170 z 372 PierwszyPierwszy ... 70120160168169170171172180220270 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów