Pytanie
Gdzieś czytałem, że w stosunku do MK I i MK II poprawiono udział kanału zielonego w składowych.
Miałem z tym czasem kłopot przy specyficznych warunkach oświetleniowych.
Czy tak jest naprawdę?
Chodzi mi o opinie posiadaczy/praktyków, a nie czytelników internetu![]()
Pawel Woo
http://www.pawelwoo.com
Dzięki
Często miałem z tym kłopot - regulacja saturacji suwakiem "zielonego" często nic nie dawała - natomiast "żółtym" - praktycznie całość saturacji zieleni.
W Alpha 850 jest zupełnie inaczej - mam nadzieję, że podobnie będzie w 5D MIII
Pawel Woo
http://www.pawelwoo.com
No właśnie nie do końca o to chodzi...
To nie aparat ma zrobić zdjęcie i photoshop - a ty. Ale żeby zrobić dobry pejzaż - trza wstać o 5 rano, pójść kilka razy w upatrzone miejsce, popatrzeć kiedy jest najlepsze światło, często trza pójść tam kilka razy o rożnych porach. A później wtachać aparat, 6 kilo statywu, 3 kilo obiektywów, 1 kilo aparatu, 1 kilo filtrów, 4 duże buły, 2 puszki pasztetu i 4 piwa - na miejsce, wybrać motyw ustawić wszystko i czekać....
Wtedy już pojemność tonalna czy dynamika matrycy przestaje mieć znaczenie... Bo przyroda maluje daleko ładniejsze obrazki niż matryca i photoshop, choćby jej rozpiętość (matrycy) przypominała holenderską prezerwatywę...
A łatwiej szybciej i przyjemniej teraz robią zdjęcia wszyscy i zapychają facebooka i kilka innych portali bezwartościowym chłamem - na który ich znajomi reagują ochami i achami (bo zdjęcia dużo ładniejsze niż z ich komóry) a fotograficy nie reagują - bo i na co mieliby reagować... Na kolejne zdjęcie trzymającej się za głowę modelki z aspiracjami, czy kolejny pejzaż zrobiony w czasie spaceru z babcią, wprawdzie bez wyrazu i wartości ale za to z jakim pięknym hdr-em???
Niestety łatwo i przyjemnie do takich właśnie produkcji prowadzi: "Byłem dzisiaj na Kasprowym i zrobiłem 1200 zdjęć... Wprawdzie pogoda nie dopisała i światło ale za to patrzcie jaka rozpiętość tonalna, zero bandingu i jakie niskie szumy i ile informacji w cieniach..."
W każdym razie ja sobie 5DMKIII sprawiłem i po kilku strzałach w mieszkaniu stwierdziłem, że to bardzo dobry sprzęt...
pozdrawiam
Bernard Wybierała
pozdrawiam
Bernard Wybierała
Czy ktoś z użytkowników ma możliwość zrobienia takich samych rawów na iso 100 przy pomocą 5DII i 5DIII? Chciałbym trochę pomęczyć cienie i sprawdzić, co się w tym aspekcie zmieniło.
nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu
Kolego Bernardzie, w zasadzie sporo prawdy w tym co piszesz... Ale niestety proza życia, przynajmniej w moim przypadku, sprawia, że nie jest coś takiego możliwe.
Poza tym, gratuluję umiejętności oceny puszki po kilku strzałach i to w mieszkaniu. :-)
Mam taki "widok" który mnie "męczy".
Jeśli :
- jutro rano nie będzie padać
- odpiszesz do jutra że zgadzasz się, że
- ISO 200
- 5D2 z 70-200/4
- 5D3 z 24-104
- podasz adres pod który mogę Ci wyslac te RAWy (po prawie. 30 MB)
to jutro Ci to zrobię i wyślę.
Masz jakieś sugestie ustawień ?
jp
A może jednak przekonasz się do iso 100?
Bez znaczenia, byle kadr był mniej więcej taki sam.
Tylko żeby parametry ekspozycji na obu zdjęciach były takie same i najlepiej żebyś naświetlił maksymalnie do prawej histogramu, ale tak, żeby nie przekroczyć granicy przepaleń.
Jasne, odezwę się na priv.
nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu
Rzekłbym z cynicznym uśmiechem: "doświadczenie robi swoje", jednak powiem inaczej - poprzez porównanie z kilkoma innymi ciałami canona na moich półkach, i wyników z owych ciał - z czystym sumieniem mogę stwierdzić że 5dmkIII jest ciałem lepszym
A całe to spuszczanie się nad hdrami dynamiką itd - to hmmm... no generalnie aparaty służą do tego, żeby robić nimi zdjęcia a nie testować bandingi jakieś...
Jak ktoś umie - to ominie banding, a jak nie umie to mu i aparat z marsa nie pomoże
Pozdrawiam
pozdrawiam
Bernard Wybierała