Wszyscy czytają test .... . Cisza przed burzą.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Może tu chodzi o zwalnianie migawki przy serii zdjęć?
Wszyscy czytają test .... . Cisza przed burzą.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Może tu chodzi o zwalnianie migawki przy serii zdjęć?
Ostatnio edytowane przez mirco ; 14-05-2012 o 22:30 Powód: Automerged Doublepost
Burzy nie będzie, przecież aparat służy do robienia zdjęć a nie testowania w laboratorium. 5DmkIII jak widać po poprzednich postach w fotografowaniu sprawdza się doskonale...
Ostatnio edytowane przez szambonur ; 14-05-2012 o 22:45
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Im więcej czytam testów tym bardziej przechodzi mi chęć zakupu 5D III. Nie wiem czy nie rozsądniejszy jednak będzie zakup 5D II z fajnym szkłem np. 35/1.4...
eh... a jeszcze jakieś 2 tyg. temu byłem pewny zakupu nowej piątki
Bałbym się czegoś takiego pisać - choćby z racji faktu, że może to przeczytać, któryś z moich klientów lub potencjalnych klientów. Dlaczego? Dlatego, że jak fotografuje dla klienta - to naturalnym jest, że klient chce mieć - płacąc za usługę - jak największą pewność poprawnych zdjęć w jak największej liczbie przypadków... Skoro piszecie że to nie jest dla Was warte dopłaty - to tak jakbyście pisali - że w sumie to nieważne ile zdjęć będzie nieudanych (AF) ważne że wydam mniej pieniędzy na aparat.
Reasumując - jeśli zarabiasz na fotografii - nie tylko liczy się twoja wygoda i twoja zasobność portfela...
To tak jak taksówkarz który mówi, że nie kupi lepszego wozu bo przecież fiatem 125 klientów wozi i różnica pomiędzy owym fiatem a mercedesem może nie być warta dopłaty...
Ja tam piątkę nową zamówiłem i czekam na dostawę...
Bernard
pozdrawiam
Bernard Wybierała
W komentarzach pod testem pojawiły się uwagi... Nie miałem tego obiektywu w rękach, więc czy testowanie AI servo szklem makro 100/2.8 ma sens? Robiono to też z 2m, więc całkiem blisko. Nie lepiej było podpiąć jakieś typowo reporterskie szkło?
Ostatnio edytowane przez Matsunami ; 15-05-2012 o 06:18
5D mark III, C.35/1.4L, S.85/1.4, S.14/2.8 // Oly XZ-1
Hej,
ja też jestem za nową piątką ze względu na niezawodność AF i dla mnie taki sprzęt jest warty dopłaty. Teoretycznie dostajemy lepszy AF niż w jedynkach (dużo osób w chwili obecnej pozbywa się ich dla piątki) oraz FF! Nie mówiąc o innych zaletach...
To już jest w pełni Pro body i podejrzewam, że nawet niektórzy fotografowie sportowi zdecydują się korzystać z nowej piątki. Równie dobrze Canon mógł zrobić z tego aparatu całkiem nową serię i obdarzyć ją np. numerkiem 3.
Także cena uzasadniona. Jak ktoś chce zaoszczędzić i twierdzi, że cena jest zbyt wysoka to znaczy, że nie decyduje się na profesjonalne rozwiązania, bo może mu nie są potrzebne.
Czytaliście może test Ken'a Rockwell'a 5D MK III?
LINK: http://www.kenrockwell.com/canon/5d-mk-iii.htm
W podsumowaniu recenzji napisał on, iż jest to najlepszy aparat jaki Canon wypuścił do tej pory. Ale jednocześnie narzekał na wolny AF
Chodziło mu o trudny dostęp do podstawowych funkcji AF i przebijanie się przez kilka podmenu, aby coś konkretnie ustawić. Poza tym narzekał, że przy widocznych punktach AF zakrywają one dużo szczegółów na obiekcie.
Następna rzecz to niewidoczne punkty AF przy złych warunkach oświetleniowych.
Co o tym sądzicie? Czy Canon mógł postarać się bardziej i ułatwić obsługę nowej piątki tak, aby była ona bardziej user-friendly pod kątem AF?
Jeśli ktoś ma porównanie do jedynek to może coś napisać na ten temat ;-)
Ja mam porównanie np do 7D i tam na AF nie mogłem złego słowa powiedzieć.
Pozdr.
A ja wam powiem, że chyba mimo wielu niedogodności chyba jednak zdecyduję się na switcha. Już byłem zdecydowany na 5 i zacząłem się bawić plikami z d800....ech jak do tego dojdzie to będzie parę wjątkowo dobrych i zadbanych szkieł do wzięcia.
Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8
Zaix na 98 postów 90 razy napisałeś, że robisz przesiadkęMyślałem, że już dawno zrobiłeś no chyba, że jeszcze 90 postów takich samych chcesz napisać
bo bierzesz pieniądze od nikona
![]()
nie biorę, nie biorę, ale długo się zastanawiam. Wróciłem niedawno z wakacji i robiłem zdjęcie poczciwym do granic D70, odniosłem wrażenie, że mogłem więcej wyciągnąć z cieni na ISO 200 niż z 5d2 i 5d3. Może nie więcej-ale to co wyciągnąłem było bardziej zdatne do użytku.(mniej syfu w postaci bandingu i brzydkiego szumu charakterystycznego dla matryc canona) Szaleństwo??? Być może. Następnie zacząłem znów bawić się cr2 z 5 i nefem d800 (pobrałem plik z nocną scenerią-typowy pod wyciąganie z cieni). No przepaść...i to co lubie w nefie. Jest to w pewien sposób subiektywne ponieważ wiąże się z charakterystyką obróbki, którą stosuję, każdemu pasuje coś innego-wiadomo. Ogólnie nefy wydają mi się o niebo bardziej elastyczne niż cr2, gdzie po prostu muszę mocno uważać co robię
Ostatnio edytowane przez zaix ; 15-05-2012 o 11:33
Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8