Strona 15 z 372 PierwszyPierwszy ... 513141516172565115 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Pytanie odnośnie zintegrowania punktów AF z pomiarem punktowym - standardowo brak, zdaje sie ze tylko "jedynki" tak maja? Punkty AF maja natomiast znaczenie przy pomiarze matrycowym - w zaleznosci od tego ktorym zlapal ostrosc z tego jest brany pomiar.

Nie mam 5D Mk I wiec nie odpowiem na pytanie Miit'a. Ale aby zobaczyc caly kadr nie trzeba dotykac brwia do muszli ocznej .. chociaz jest to roznica doslownie kilku mm aby nia dotknac.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Zaraz zaraz to caly sens pomiaru matrycowego upada? Skoro ktos chce aby z automatu usrednialo cala scene (bo chce miec automat sceny, a punkty maja na to nie wplywac), to taka opcja jest upierdliwa (trzeba uwazac, aby czasem jakis punkt af nie skopał pomiary usrednionego).

Takie bezsensu cos, bo to powinno byc wlasnie w punktowym, a nie matrycowym
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 29-03-2012 o 15:47

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Siudym, lepiej przeczytaj instrukcje do swojego aparatu, bo masz to samo

Bywalec Awatar 1glider
    Miasto
    Głubczyce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Zaraz zaraz to caly sens pomiaru matrycowego upada? Skoro ktos chce aby z automatu usrednialo cala scene (bo chce miec automat sceny, a punkty maja na to nie wplywac), to taka opcja jest upierdliwa (trzeba uwazac, aby czasem jakis punkt af nie skopał pomiary usrednionego).

Takie bezsensu cos, bo to powinno byc wlasnie w punktowym, a nie matrycowym
    O ile się orientuję to idea takiego powiązania systemu matrycowego z aktywnym pkt. AF ma na celu uwzględnienie jednak damych z głównego motywu. Przykładowo kadrujesz białego ptaka na tle ciemnego pnia lewym skrajnym pkt. AF. Gdyby pomiar był centralny pewnie system zignorowałby pobyt malęłgo ptaszka w kadrze a tak ustawia ekspozycję z uwzględnieniem światła motywu głównego. Sprawdza się również przy zdjeciach z fleszem.Przy zdjęciach lotniczych jest nieprzewidywalny.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Siudym, lepiej przeczytaj instrukcje do swojego aparatu, bo masz to samo
    Faktycznie Za duzo manualnie uzywam szkiel i przestalem zwracac uwage

Jednak co jak co, prawdziwy punktowy pomiar zostaje dalej w serii 1D*. Szkoda.

*prawie, bo w analogach jest tez w niektrych modelach innych jak 1 (jak moja 50tka)
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 29-03-2012 o 16:46

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Nie wiem, czy zauważyłeś, że jestem jedną z ostatnich osób, które zwalają tutaj winę na sprzęt. Nie da się jednak zaprzeczyć, że AF w mkII nie jest demonem prędkości. I nie trzeba dużo, wystarczy dzieciak jadący do Ciebie na chodziku więc wcale nie za szybko, z odległości 3 metrów, w niezbyt jasnej scenerii mieszkania w bloku, żebyś nie zdążył zrobić mu ostrego zdjęcia.
    "jedynka" też ma problem w podobnej sytuacji - jej AF jest lepszy ale wymaga sporo pracy przy ustawianiu dobiegaczki żeby sprostać podobnemu zadaniu.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hekselman Zobacz posta
    "jedynka" też ma problem w podobnej sytuacji
    A o której jedynce mowa, bo to ciekawe co piszesz :cool
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Popstrykałem dziś czarnego psa uganiającego się za frisbee .. "jedynka" to to nie jest, ale do ludzi spokojnie da radę Fajnie widać jak punkty AF śledzą obiekt w kadrze, jednak na czarnym psie dość często się gubiły ustawiając po prostu na tło Ale to nic, 5D2 spisał sie jeszcze słabiej

Jako że forum nie łyknie tak długiego tekstu, zatem musze zaprosic na swojego bloga - wysmarowałem cos w temacie porownania 5D2 oraz 5D3.

CANON EOS 5D MARK III – Miłość od pierwszego.. ?
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 29-03-2012 o 20:06

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Jako że forum nie łyknie tak długiego tekstu, zatem musze zaprosic na swojego bloga - wysmarowałem cos w temacie porownania 5D2 oraz 5D3.

CANON EOS 5D MARK III – Miłość od pierwszego.. ?
    Czytałem.
    Fajnie podane subiektywne odczucia. Fajna lektura.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Takie pytanie się nasunęło - czy potwierdza ostrość z manualami bez elektroniki ?
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Strona 15 z 372 PierwszyPierwszy ... 513141516172565115 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów