Canon u can... Mała rzecz a cieszy... Dzięki za spr. BTW sorry za "przesłonę"![]()
No powiem tak, zależy ile kto robi zdjęć, czy robi na dwa aparaty czy na jeden... Ja bez gripa raz próbowałem (zdjąłem z obu korpusów chcąc odciążyć plecy) problemem dla mnie nie były baterie... ale ból nadgarstka przy robieniu zdjęć z góry w pionie... nie zdawałem sobie nawet sprawy że to będzie problem - a tu proszę - i dobrze, że gripa miałem w samochodzie na wszelki wypadek)
Ja robiłem głównie mk3, troche kadrów miałem uzupełniająco z mk2. Jeszcze dziś plener zaliczyłem i zostało 33%. A bateria nie nowa, tylko 2 letnia![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
Gdy widze ze poziom baterii spada do 50% czuje dyskomfort, bo nie dowierzam tym wskaźnikom![]()
To może Teścik na dobranoc
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=...-mark-iii-test
Ach - dzisiaj w jednej specyficznej sytuacji aparat za Chiny Ludowe nie chciał trafić - w miarę dobrym świetle. Robiłem z 5 podejść do tego samego kadru i się poddałem, jutro wrzucę może przykład, bo nie potrafie póki co znaleźć wytłumaczenia czemu miałem taki problem.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Super teścik, zwłaszcza podsumowanie. Większość zalet miał już mk2, a wady wyssane z palca (mało fps?).
Ostatnio edytowane przez Cichy ; 30-04-2012 o 21:10 Powód: Automerged Doublepost
O obiektywach wiem prawie wszystko
Ja miałem podobną sytuację w mkIII. Tzn. Robiłem porównanie z mkII, takie same kadry, ustawienia. Używałem tylko centralnych punktów. Postanowiłem wyostrzyć na napis znajdujący się za metalowymi prętami (było z 10cm odstępu między prętami). MkIII za nic nie mógł złapać ostrości, z 10 zdjęć wykonałem i nic:/ mkII za pierwszym razem. nie wiem dlaczego tak się stało:/ ostrość nie została ustawiona ani na napis ani na pręty.
Tych zdjęć niestety już nie mam.
5d mkII | 35L | C50mm 1.4 | C85mm 1.8 | 135L | Skyport | 2x580exII
Czacha ja prościej już nie potrafię, jeśli uważasz, że pełen automat pomaga Ci skupić się na kadrach Twoja wola używaj. Nie wiem jednakże dlaczego Twój egzemplarz uchroniony jest od sytuacji jak opisana przez kolegę poniżej, spójrz czasem krytycznie na narzędzie pracy, bo czytając co piszesz odnosi się wrażenie, że 5DIII jest korpusem, który pracuje idealnie na automacie w każdej sytuacji. Przez takie stwierdzenia Twoje posty stają się coraz mniej obiektywne, tym bardziej że w dyskusji pojawiają się zgoła odmienne opinie.
Dlatego jedynie tryb manualny pozwala uniknąć takich sytuacji, dlatego to ten tryb daje pełną swobodę pracy i skupienie się na kadrach, a nie pełen automat, inna sprawa czy się umie pracować na manualu. W kościele jest zazwyczaj spora ilość źródeł światła i powierzchni odbijających które mają istotny wpływ na pomiar, ale to nie dyskusja na ten wątek.
Panowie opamiętajcie się, nie idźcie tą drogą- automat to tylko złudzenie łatwej pracy, automat nie myśli tylko liczy!!!
nawet ten w 5DIII