Strona 148 z 372 PierwszyPierwszy ... 4898138146147148149150158198248 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 471 do 1 480 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Bywalec
    Miasto
    Żywiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gregblok Zobacz posta

...Ale ja w sumie przy okazji mam pytanie do posiadaczy mk3.

Załóżmy że w trybie M mamy ustawioną przesłonę np. 2,8 i stały czas np 1/160s.
    Zgodnie z tym co napisano w instrukcji po wciśnieciu i przytrzymaniu bodajże SET na tylnym kółku jest możliwość zmiany ISO przednim kółkiem z bierzącymi wskazaniami expozycji na drabince...
    Czy to tak działa czy ja żle to zrozumiałem?...
    Tak, dobrze zrozumiales.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Przemyśl

Domyślnie

Canon u can... Mała rzecz a cieszy... Dzięki za spr. BTW sorry za "przesłonę"

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Brak mi gripa i wkurza mnie to ze bedzie on dostepny dopiero pod koniec maja. Do tego mozliwosc wlozenia 2 baterii i nie myslenie o prądzie jest duzym komfortem.
    A to jest jakiś dyskomfort pracy z jedną baterią? W sobotę cały dzień repo od przygotowań do oczepin i zostało mi 52% energii.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Bywalec Awatar checiu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No powiem tak, zależy ile kto robi zdjęć, czy robi na dwa aparaty czy na jeden... Ja bez gripa raz próbowałem (zdjąłem z obu korpusów chcąc odciążyć plecy) problemem dla mnie nie były baterie... ale ból nadgarstka przy robieniu zdjęć z góry w pionie... nie zdawałem sobie nawet sprawy że to będzie problem - a tu proszę - i dobrze, że gripa miałem w samochodzie na wszelki wypadek )

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja robiłem głównie mk3, troche kadrów miałem uzupełniająco z mk2. Jeszcze dziś plener zaliczyłem i zostało 33%. A bateria nie nowa, tylko 2 letnia

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Gdy widze ze poziom baterii spada do 50% czuje dyskomfort, bo nie dowierzam tym wskaźnikom

Coś już napisał

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ach - dzisiaj w jednej specyficznej sytuacji aparat za Chiny Ludowe nie chciał trafić - w miarę dobrym świetle. Robiłem z 5 podejść do tego samego kadru i się poddałem, jutro wrzucę może przykład, bo nie potrafie póki co znaleźć wytłumaczenia czemu miałem taki problem.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez set21 Zobacz posta
    Super teścik, zwłaszcza podsumowanie. Większość zalet miał już mk2, a wady wyssane z palca (mało fps?).
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 30-04-2012 o 21:10 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Ja miałem podobną sytuację w mkIII. Tzn. Robiłem porównanie z mkII, takie same kadry, ustawienia. Używałem tylko centralnych punktów. Postanowiłem wyostrzyć na napis znajdujący się za metalowymi prętami (było z 10cm odstępu między prętami). MkIII za nic nie mógł złapać ostrości, z 10 zdjęć wykonałem i nic:/ mkII za pierwszym razem. nie wiem dlaczego tak się stało:/ ostrość nie została ustawiona ani na napis ani na pręty.
    Tych zdjęć niestety już nie mam.
    5d mkII | 35L | C50mm 1.4 | C85mm 1.8 | 135L | Skyport | 2x580exII

Początki nałogu Awatar dulak
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    (...) To co piszesz o auto ISO jest dla mnie nie zrozumiałe. Nie dostrzegam w materiale zdjęć ze spapraną ekspozycją. Pomiar 5D3 jest bardzo podobny do tego co daje 5D2 i nie rozumiem co ma zmienić auto ISO w tym przypadku?
    No i pokuszę się o odpowiedź na Twoje pytanie - aparat powinien być przeźroczysty dla fotografującego .. powinien być ostatnią rzeczą o której trzeba myśleć w czasie pracy. Powinien stanowić jendość z fotografującym, a nie wyzwanie. Bo w fotografii (jaka by ona nie była) liczy sie kadr oraz moment, a nie to czy ktoś używa manuala
    Czacha ja prościej już nie potrafię, jeśli uważasz, że pełen automat pomaga Ci skupić się na kadrach Twoja wola używaj. Nie wiem jednakże dlaczego Twój egzemplarz uchroniony jest od sytuacji jak opisana przez kolegę poniżej, spójrz czasem krytycznie na narzędzie pracy, bo czytając co piszesz odnosi się wrażenie, że 5DIII jest korpusem, który pracuje idealnie na automacie w każdej sytuacji. Przez takie stwierdzenia Twoje posty stają się coraz mniej obiektywne, tym bardziej że w dyskusji pojawiają się zgoła odmienne opinie.

Cytat Zamieszczone przez Thomason2005 Zobacz posta
    Wracając do autoiso i moich spostrzeżeń, to mi się parę razy coś takiego przytrafiło:
    a.
    http://imageshack.us/photo/my-images/842/5d32755.jpg/
    AF ustawiony jest na okularach. ISO160, pomiar punktowy.
    Na szczęście to zdjęcie spokojnie można było podciągnąć w górę.

b.
    http://imageshack.us/photo/my-images/811/5d32830.jpg/
    AF ustawiony na kołnierzyku Chrzestnego. ISO25600, pomiar punktowy.
    Zdjęcie do wyrzucenia nawet po obniżeniu EV o parę kroków. Pomijam fakt wejścia w kadr kamerzysty

Tamron 28-75mm f2.8 na wysokim iso:
    http://imageshack.us/photo/my-images/338/5d33503.jpg/
    resize do 3000x2000. ISO10000, widoczne fioletowe placki w dolnym, prawym rogu.
    Dlatego jedynie tryb manualny pozwala uniknąć takich sytuacji, dlatego to ten tryb daje pełną swobodę pracy i skupienie się na kadrach, a nie pełen automat, inna sprawa czy się umie pracować na manualu. W kościele jest zazwyczaj spora ilość źródeł światła i powierzchni odbijających które mają istotny wpływ na pomiar, ale to nie dyskusja na ten wątek.

Panowie opamiętajcie się, nie idźcie tą drogą - automat to tylko złudzenie łatwej pracy, automat nie myśli tylko liczy!!! nawet ten w 5DIII

Strona 148 z 372 PierwszyPierwszy ... 4898138146147148149150158198248 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów