Mógł zrobić downsize do 20mpix. Z tego co wiem to programy graficzne o wiele lepiej radzą sobie z pomniejszaniem niż z powiększaniem rozdzielczości, zwłaszcza przy szumie.
Przy jego "teście" nie oceniasz realnej różnicy (bo o tym że taka jest wiedzą chyba wszyscy) między matrycami tylko pracę programu graficznego. A powiększanie zdjęć z piątki do takiego testu uważam za tak poroniony pomysł, że chyba tylko ktoś, kto chce się lepiej poczuć że ma d800 nie dostrzeże absurdu takiego rozwiązania.
Jestem po pierwszym weselu z nowa "piątką". Miałem w palnie pospać do 11, ale jak spać w taki gorąc?
Podtrzymuje zachwyty nad pracą AF - nawet bez lampy na korpusie (czyli bez wspomagania AF) trafiał bez problemów w warunkach gdzie dla uzyskania 1/125s potrzeba bylo ISO 8000 przy przyslonie 1.8 (czyli tak jakby ciemnawo). A boczne punkty w tancu to cos pieknego .. wszyyyystkie (te krzyzowe) działają bez zająknięcia!
Szum przy ISO 8000 to smiech a nie szum. A o tym ze Auto ISO jest genialne nie warto wspominac![]()
Nie przejzalem calego materialu wiec nie potrafie sie odniesc do doniesiem, ze na auto ISO niektore klatki maja odjechana w kosmos ekspozycje. Za to wiekszosc zdjec robilem z korekcja + 2/3 EV. Zapewne w DPP po zastosowaniu korekcji optyki zdjecia beda lepiej naswietlone. Do tego warto wspomniec ze zdjecie odpalone w LR przez moment wyglada poprawnie naswietlone, dopiero potem po zarzuceniu adobe'owego profilu przez LR robi sie niedoswietlone.
Brak mi gripa i wkurza mnie to ze bedzie on dostepny dopiero pod koniec maja. Do tego mozliwosc wlozenia 2 baterii i nie myslenie o prądzie jest duzym komfortem.
PS. Ubóstwiam tryb cichych zdjęc!!!![]()
Ostatnio edytowane przez Czacha ; 29-04-2012 o 08:52
zdjęcie na iso1600 (brak odszumiania):
http://imageshack.us/photo/my-images/140/5d33805.jpg/
iso1000:
http://imageshack.us/photo/my-images/72/5d33729.jpg/
iso200:
http://imageshack.us/photo/my-images/225/5d33552.jpg/
Thomason2005, przy takich rozmiarach to 5D I da podobny efekt![]()
Słowo przeciw słowu: :wink:
VS
__________________________________________________ ________
Hm... Czacha czy używałeś już kiedykolwiek Auto ISO? Twoje stwierdzenie wynika z doświadczenia czy zachwytu nad nową puszką?
Mam trochę doświadczenia z Auto ISO i nie jestem w stanie podzielić Twojego entuzjazmu w zastosowaniach ślubnych, zresztą na ten temat pisałem już wcześniej. Zakłamana ekspozycja ZAWSZE będzie miała miejsce gdy w kadrze znajdą się źródła światła bądź obiekty zaciemnione. Adekwatnie do sytuacji aparat obniży Ci ISO z 3200 do 160 bo akurat w kadrze były świece ołtarzowe, na które nie zwróciłeś uwagi czy okno kościelne lub podniesie ISO zamiast 1600 na 12800 z powodu ciemnego obiektu w kadrze, nie wspominam o światłach na sali weselnej. Nie wiem na ile pomiar światła w 5DIII sprzężony jest z aktywnym polem AF, co pozwoliłoby na większą swobodę pracy jednakże znając niegdysiejsze stanowisko Canona na ten temat sprzężenie jest niewielkie - no chyba, że w marku trójce jest inaczej. W Nikonie aktywne pole autofocusa jest mocno sprzężone z pomiarem światła (bodaj już w F90 Nikon to wprowadził) a i tak w takich sytuacjach automat nie jest w stanie zinterpretować zamiarów fotografa. Rozwiązaniem problemu w jakiejś części jest użycie pomiaru punktowego, ale tu Canon w puszce reporterskiej za kilkanaście tysięcy uniemożliwił sprzężenie spota z aktywnym polem AF rezerwując ten "luksus" dla jedynek nie zauważając przy tym, że konkurencja umieszcza ów "luksus" jako standard! Pozostaje jedynie użycie środkowego punktu rezygnując z dobrodziejstwa nowego systemu ustawiania ostrości - i to jest kulawość nowego dobrodziejstwa.
Na koniec pytanie retoryczne - Czy naprawdę powoli zmierzamy do punktu gdy pełnię szczęścia zapewni nam body pozwalające na realizację zleceń komercyjnych w trybie pełnej automatyki pozwalając na pełne skupienie nad kadrema pracujący na manualnych ustawieniach staną się dinozaurami
![]()
Ostatnio edytowane przez dulak ; 30-04-2012 o 00:26
Moje zachwyty bazuja na doswiadczeniach z 5D2. Gdybym przesiadal sie z D700 na pewno bym tak nie piał
To co piszesz o auto ISO jest dla mnie nie zrozumiałe. Nie dostrzegam w materiale zdjęć ze spapraną ekspozycją. Pomiar 5D3 jest bardzo podobny do tego co daje 5D2 i nie rozumiem co ma zmienić auto ISO w tym przypadku?
No i pokuszę się o odpowiedź na Twoje pytanie - aparat powinien być przeźroczysty dla fotografującego .. powinien być ostatnią rzeczą o której trzeba myśleć w czasie pracy. Powinien stanowić jendość z fotografującym, a nie wyzwanie. Bo w fotografii (jaka by ona nie była) liczy sie kadr oraz moment, a nie to czy ktoś używa manuala![]()
Wracając do autoiso i moich spostrzeżeń, to mi się parę razy coś takiego przytrafiło:
a.
http://imageshack.us/photo/my-images/842/5d32755.jpg/
AF ustawiony jest na okularach. ISO160, pomiar punktowy.
Na szczęście to zdjęcie spokojnie można było podciągnąć w górę.
b.
http://imageshack.us/photo/my-images/811/5d32830.jpg/
AF ustawiony na kołnierzyku Chrzestnego. ISO25600, pomiar punktowy.
Zdjęcie do wyrzucenia nawet po obniżeniu EV o parę kroków. Pomijam fakt wejścia w kadr kamerzysty
Tamron 28-75mm f2.8 na wysokim iso:
http://imageshack.us/photo/my-images/338/5d33503.jpg/
resize do 3000x2000. ISO10000, widoczne fioletowe placki w dolnym, prawym rogu.
Ostatnio edytowane przez Thomason2005 ; 30-04-2012 o 13:21
Było już o tym.
W trybie punktowym pomiar jest realizowany z punktu położonego w środku kadru - stąd a - biel sprowadzona do średniej szarości = niedoświetlenie, b - czerń marynarki podniosła expozycję = prześwietlenie.
Aby informacja z czujnika na którym ustawiamy AF miała priorytet w pomiarze należy użyć trybu matrycowego.
Ale ja w sumie przy okazji mam pytanie do posiadaczy mk3.
Załóżmy że w trybie M mamy ustawioną przesłonę np. 2,8 i stały czas np 1/160s.
Zgodnie z tym co napisano w instrukcji po wciśnieciu i przytrzymaniu bodajże SET na tylnym kółku jest możliwość zmiany ISO przednim kółkiem z bierzącymi wskazaniami expozycji na drabince...
Czy to tak działa czy ja żle to zrozumiałem?...
Przy okazji witam wszystkich, bo to chyba mój pierwszy post...