Pokaż wyniki od 1 391 do 1 400 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Widok wątkowy

Bywalec Awatar Matsunami
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Elmarqo Zobacz posta
    Pokusiłem się o wyliczenie realnej ceny nowej piątki w oparciu o ceny w Euro AGD. Żeby to zrobić trzeba obliczyć wartość PV (Present Value). I tak: Euro AGD sprzedaje aparat za 13999, który można nabyć w 40 ratach "0%". Jest rzeczą oczywistą, że koszt rat jest już zawarty w cenie. Przyjmując, że średnie RSO oscyluje w okolicach 24%, PV - czyli cena detaliczna do której sklep/bank nalicza odsetki, wynosi 10 042,81 PLN. Oznacza, to że gdyby sklep nie miał oferty ratalnej i sprzedawał body wyłącznie za gotówkę, mógłby wystawić powyższą cenę, która jest tożsama z ceną 13 999 w ujęciu ratalnym. Mam nadzieję, że w miarę jasno to opisałem.
    Bez sensu... Jakby obliczać ten sposób inne produkty w EuroAgd to wyszły by jakieś durne ceny. Rzeczywiście najczęściej mają wyższe ceny, ale przy ratach i tak wciskają ubezpieczenie żeby zarobić, bo raty 0% raczej nie istnieją... A ceny na bank nie są wyższe o wartość rat.
    Cena jaka jest widać, można wejść na ceneo, skapca, allegro itd. I myślę, że szybko nie spadnie, markIII sprzedaje się nieźle.
    Ostatnio edytowane przez Matsunami ; 26-04-2012 o 12:28
    5D mark III, C.35/1.4L, S.85/1.4, S.14/2.8 // Oly XZ-1

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów