Strona 121 z 372 PierwszyPierwszy ... 2171111119120121122123131171221 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 201 do 1 210 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Domyślnie

również chętnie spojrzę na portret 5mk3 z 50tką. wacham się nad takim szkłem właśnie. jest już 135/2 świetne ale myśle nad 50/1.2 lub 50/1.4

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Tylko że ja nie wiem o jakim portrecie mowa? Zdjęcie 2 strony wcześniej jest z 5D3 + 50L.

Domyślnie

Od niemal dwóch tygodni jestem posiadaczem mkIII. Niewiele wniosę do dyskusji nad wyższością obrazu z mkII nad mkIII (lub odwrotnie), ponieważ przesiadłem się z mkI. Dla mnie skok jakościowy był niesamowity, głównie z dwóch powodów: jakość obrazu i AF.
    Jeśli chodzi o jakość obrazu to przede wszystkim, zachwycony jestem kolorem. Wyraźnie lepszy niż w mkI. Dopiero na ISO powyżej 6400 zdjęcia wpadają w jakiś fioletowy zafarb.
    Po drugie detal. Naprawdę nie ogarniam tej całej dyskusji na temat niewystarczającej ilości detali produkowanej przez matrycę (zbyt mocnego filtra AA). Po przesiadce z mkI, tego detalu jest i tak aż nadto. Z mkI robiłem odbitki 60x80 (na wystawę - więc oglądane z pewnej odległości) i nikt nie narzekał na brak detalu. Większych nie robiłem i pewnie nie zrobię. Jednak fajnie mieć matrycę z której obraz można śmiało cropować.
    Po trzecie wysokie ISO. Miałem okazję robić zdjęcia gdzie, by osiągnąć w miarę dobrą ekspozycję, trzeba było hulać w zakresie 6400-12500. Zdjęcia wychodziły bardzo fajnie, choć widać znaczną utratę detalu (ale jak powiedziałem, nie jest to poważny problem dla mnie).
    Auto focus po prostu mnie powalił na kolana. Rewelacja. Może niekoczniecznie wyraźnie szybszy niż w C5d, ale znacznie pewniejszy i co najważniejsze działający przy naprawdę niewielkiej ilości światła. Pierwszy raz odkąd mam aparat mam działające punkty boczne. W zasadzie nie widzę specjalnej różnicy między centralnym a bocznymi. Do tego świetnie działające AI servo. Przez ten AF fotografowanie imprez weselnych zrobiło się nieco nudne - nie ma dreszczyku emocji czy tańcząca para jest ostra czy nie . Jedyne zastrzeżenie, to fakt, że pod słońce (takie niskie słońce, zaraz po wschodzie) działa jakby nieco gorzej niż 5d. Miałem kłopoty ze złapaniem ptaszorów nad parującą wodą. Wydaje mi się, że w mkI było lepiej. Muszę jednak porównać i sprawdzić, czy mnie pamięć nie zwodzi.
    Poza tym kilka fajnych dodatków umilających pracę, które mnie bardzo cieszą:
    - tryb cichy - nie spodziewałem się że aż tak cichy
    - autoISO
    Konkludując - nie wiem czy warto przesiadać się z mkII, ale z mkI z pewnością warto. Długo wahałem się czy nie kupić mkII, ale jako, że potrzeby szklarniowe mam mniej więcej zaspokojone - wybrałem mkIII. Zdecydowanie nie żałuję. Jedynie co mnie irytuje to brak w polskiej dystrybucji gripa, ale to kwestia czasu.

Żeby nie gadać po próżnicy - kilka zdjęć z różnych sytuacji fotograficznych. Zdjęcia nie obrabiane. Wywołanie za pomocą LR 4.1 RC bez żadnych presetów.

iso8000 f=27mm; f/4.0; 1/40sek.
    pełny rozmiar

iso100; f=35mm; f/1.8; 1/1600sek.
    pełny rozmiar

iso160; f=400mm; f/7,1; 1/320sek.
    pełny rozmiar

iso100 f=36mm; f/6.3; 1/80sek.
    pełny rozmiar

Domyślnie

Mało istotne, ale jestem ciekaw. Na pasku nadal jest "canon 5d ukradnij mnie mark III" czy może Canon zrezygnował z tego durnego pomysłu?

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ZAC Zobacz posta
    Od niemal dwóch tygodni jestem posiadaczem mkIII....
    To zdjęcie przy świecach pokazuje jak dobry to jest aparat :smile:
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    To zdjęcie przy świecach pokazuje jak dobry to jest aparat :smile:
    A gdy ktoś choć raz był w jednej z małych cerkiewek i widział jakie warunki oświetleniowe tam panują powie po prostu starosłowiańskie 'wow'

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    A gdy ktoś choć raz był w jednej z małych cerkiewek i widział jakie warunki oświetleniowe tam panują powie po prostu starosłowiańskie 'wow'
    Prawda!? ...jakże inne warunki do tych panujących w profesjonalnych fotograficznych atelier. Ale to, na co zwróciłem szczególną uwagę, do dość spora rozpiętość tonalna sceny i ISO8000 - a jakość przyzwoita
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Opa_Apo Zobacz posta
    Mało istotne, ale jestem ciekaw. Na pasku nadal jest "canon 5d ukradnij mnie mark III" czy może Canon zrezygnował z tego durnego pomysłu?
    Cały czas jest reklama dla złodziei.

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Dokładnie.
    Przy wykonywaniu pierwszego zdjęcia było tragicznie mało światła. Tylko świece. Gdybym miał mkI zdjęcia po prostu by nie powstały.

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

I nie ma bandingu? Cała magia prysła... A tak poważnie to... Zazdroszczę...
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Początki nałogu

Domyślnie

dzięki za mini recenzję i zdjęcie ZAC. wrzuciłbyś może rawa z panną młodą i ewentualnie boćka?
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Strona 121 z 372 PierwszyPierwszy ... 2171111119120121122123131171221 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów