Strona 119 z 372 PierwszyPierwszy ... 1969109117118119120121129169219 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 181 do 1 190 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Ja niestety mam tylko "FF" w postaci analoga, więc nie jestem w stanie ocenić ostrości w rogach itp. Generalnie winieta znika w okolicach 16mm, a lustro nie haczy >12 mm.

Tak, masz rację, offtopujemy tu na maksa, pewnie będę to musiał sam wymoderować za chwilę :-)

Masz piątkę, masz 10-22 - spróbuj sam, niczym nie ryzykujesz.
    sorrki i dzięki za radę w sprawie 5D i obiektywu na croppa.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gregolius Zobacz posta
    Patrząc na wyniki DxO wynika że Canon zrobił nam psikusa i wypuścił nijaką puszkę. Na 49 miejscu w rankingu DR DxO to średniawka. DR jest taki jak 7D i prawie taki sam jak 40D. Jeszcze chwilkę i się dowiemy że nie zrobiono postępu z matryca w stosunku do 20D. Że magia przestała działać i zło w postaci bandingu zabiera nam radość w robieniu zdjęć.
    No a ponieważ niektórzy mówią, że matryca w 20D to pół kroku wstecz w stosunku do 350D - to widać w jakim punkcie jesteśmy .
    Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Kiepsko...
    Ponad tysiąc postów i dopiero teraz okazało się, że aparat do d***.
    Czacha, zamień to swoje nowe badziewie na drugiego, kultowego 5D2. ;-)
    No też uważam, że długo zeszło :cool:.

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Ja mam mkII i mkIII i mam neutralny stosunek. Puszka ma po prostu to, czego brakowało w mkII, nic ponadto... Liczyłem bardzo na poprawiony DR, jest HDR, niby blisko, ale jednak to nie to samo

Czy przesiadka warta 5,5 kPLN ? Raczej nie.
    Napisz to jeszcze z dziesięć razy może ktoś uwierzy :wink:.

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Biorąc pod uwagę możliwości matrycy, Mark III powinien kosztować około 9 tysięcy. Wtedy wszystko byłoby na miejscu :-)
    Czemu 9 - ja bym proponował ze trzy :cool:. W sumie według GXO czy jak im tam to piątka jest gorsza od wielu cropów więc 9 tysięcy to stanowczo zbyt dużo

Szczerze mówiąc - wątpię (by pozostawał w produkcji).
    Czyli wątpisz w to co mówią przedstawiciele Canona w oficjalnych wywiadach i prezentacjach 5D mkIII - nieźle - naprawdę jestem pod wrażeniem :cool:.

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Tak, masz rację, offtopujemy tu na maksa, pewnie będę to musiał sam wymoderować za chwilę :-)
    Byłoby super .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 20-04-2012 o 16:19
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pjakusz Zobacz posta
    I znów czepiam się cen - nikon d800 kosztuje tyle samo co canon 5d3. Jak to jest, że nikon jest w przyzwoitej cenie, a canon bardzo drogi?
    Powiem więcej- według mnie Nikon jest stosunkowo tani, Canon wyjątkowo drogi. Zgadzam się, że przy tych parametrach cena powinna oscylować w okolicach 9K. Nie mówię o cenie nominalnej tylko względnej do możliwości, cech korpusu-głównie matrycy.
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

A ja uważam, że powinien kosztować mniej niż 9 kzł .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 20-04-2012 o 16:30
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar Matsunami
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ja uważam, że powinien kosztować 6k wtedy kupiłbym sobie dwa... ale jakie to ma znaczenie? Kosztuje tyle ile kosztuje. Kurde panowie wygląda na to, że będziemy mieli wiele nowych użytkowników D800...
    5D mark III, C.35/1.4L, S.85/1.4, S.14/2.8 // Oly XZ-1

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A ci przedstawiciele Canona mówią ile Mark II faktycznie pozostanie w produkcji? Czy może mówią tylko, że na razie jest w sprzedaży (bo np. mają sporo stanów magazynowych)? Pytam bez ironii, bo nie wiem, nie śledzę wszystkich informacji tego typu.

Co do ceny to mam wrażenie, że sporo osób spodziewało się ceny na poziomie 9-10 tysięcy, a nie 12-13 za nowy sprzęt. Ta wysoka cena jest tym bardziej doskwierająca, że konkurent jest troszkę tańszy i przy tym lepszy jeśli chodzi o samo obrazowanie. Mi np. do architektury przydałaby się lepsza rozdzielczość - może nie od razu 36, ale np. 28 megapikseli (chociaż po tym jak ostatnio retuszowałem foty z Phase One to mam apetyt na naprawdę ostry detal, nawet kosztem mory) - i przede wszystkim poprawiony zakres dynamiki obrazu. Zmiany w Mark III są oczywiście w bardzo dobrym kierunku, no ale na tle Nikona to jednak lekko odczuwam gorzki smak rozczarowania.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsunami Zobacz posta
    Ja uważam, że powinien kosztować 6k wtedy kupiłbym sobie dwa... ale jakie to ma znaczenie? Kosztuje tyle ile kosztuje. Kurde panowie wygląda na to, że będziemy mieli wiele nowych użytkowników D800...
    Dziś skierowałem pytanie do jednego ze sklepów z prośbą o wycenę szkieł w rozliczeniu. Jeżeli kalkulacja będzie w miarę ok to zaczynam coraz realniej myśleć o switchu, aczkolwiek takie elementy canona jak 85L i 35L trzymają mocno, szczególnie, ze 35 miałem kupować z 5d3.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Co do ceny to mam wrażenie, że sporo osób spodziewało się ceny na poziomie 9-10 tysięcy, a nie 12-13 za nowy sprzęt. Ta wysoka cena jest tym bardziej doskwierająca, że konkurent jest troszkę tańszy i przy tym lepszy jeśli chodzi o samo obrazowanie.

A ja nie, bo niczego więcej nie oczekiwałem - w obrazie 5D2 jest idealny, brakowało AF.

Tym sprzętem da się robić bardzo fajne foty. Ostatnio pół dnia cykałem nim z 50L .. wszystkie czujniki łapały w punkt bez rozdrabniania sie czy robiłem coś pod światło, czy może było ciemno i bez kontrastów.

Ostatnio edytowane przez Czacha ; 20-04-2012 o 16:48

Początki nałogu

Domyślnie

chociaż po tym jak ostatnio retuszowałem foty z Phase One to mam apetyt na naprawdę ostry detal, nawet kosztem mory) - i przede wszystkim poprawiony zakres dynamiki obrazu. Zmiany w Mark III są oczywiście w bardzo dobrym kierunku, no ale na tle Nikona to jednak lekko odczuwam gorzki smak rozczarowania.
    Phase One ty chyba najlepsza aplikacja dla Rawów Canona z jaką miałem przyjemność pracować. Miałem wrażenie, jakby stworzona pod pliki z 5d2.

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsunami Zobacz posta
    Oby tak było. Natomiast pisząc już zupełnie poważnie to niestety obawiam się że Canon dobrze skalkulował cenę i IMHO nie ma szans żeby się to szybo zmieniło. Przy czym te zmiany systemowe mogą mieć miejsce gdy jest istotnie po co - bo to przypadku osób siedzących w systemie jest bardzo drogi interes, a tu nie ma po co. Pewnie znajdzie się jakaś wąska grupka onanistów którzy to zrobią ale realnie rynkowo będzie to ilość pomijalna i najprawdopodobniej zrównoważona przez tych, którzy przesiądą się w odwrotną stronę - dla filmów - wysokich iso i braku gigantycznych plików z niepotrzebnymi danymi.
    Kapitan Wagner

Strona 119 z 372 PierwszyPierwszy ... 1969109117118119120121129169219 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów