Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Nie rozumiem zdziwienia wynikiem DxO. Było już na wielu przykładach pokazane ze róznica DR miedzy d800 a mk3 jest wyraźna, szumy w RAW są podobnie, a róznica w megapixelach jest spora, stad i wynik, moim zdaniem dobrze odzwierciedla różnice. Nie ukrywajmy duet Sony-Nikon odwalił kawał dobrej roboty i w dodatku nie liczy sobie za to +40% więcej.

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Nie ukrywajmy duet Sony-Nikon odwalił kawał dobrej roboty i w dodatku nie liczy sobie za to +40% więcej.
    Gdzie D800 sprzedają w cenie D700? ;-)
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu
    Miasto
    gdynia

Domyślnie

Nie ukrywajmy duet Sony-Nikon odwalił kawał dobrej roboty i w dodatku nie liczy sobie za to +40% więcej.
    40% więcej nie. Na razie wychodzi 50%, przynajmniej w cyfrowe.pl. D700 - 8500zł, D800 - 13000zł.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

To że faktycznie sam Nikon niedoszacował jego rynkowej wartości
    Imho to nie to. Pisał o tym bythom.com, strategia pogoni za Canonem jest konkretnie skuteczna. Zaczęło się od 7000, 51000, 800 i teraz 3200. Wszystko w DX z tanimi 35/1.8 i 50/1.8, brakuje tylko 16/2.8DX. W FX 28/1.8 i 85/1.8 tylko potwierdzają zaangażowanie Nikona w średnią (cenowo) półkę. Dlatego cena 800 też imho nie jest przypadkiem. Mijagi San nie wyleciał za palenie w pracy...

Marcin, mniejsza lub większa optymalizacja matrycy 5D3 nie ma znaczenia, wyraźnie przekazał to Laforet, teraz ich budżetową puszką będzie 1Dc a za tarpana będzie służyć C300/500 czy inne kwadratowe Sony. Nadal twierdzę, że 5D3 to maksymalizacja zysków i to jest na nową modłę posprzątany ten sam obrazek. Inaczej: kto by kupił 5D3 gdyby klik-klak miał taki sam AF lub ten z 1Ds3? Natomiast sama ergonomia 5D3 jest po prostu rewelacyjna, imho cały czas
    the silence is deafening

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qbic2 Zobacz posta
    Tak ma, inaczej zachowuje się obraz z całej matrycy (w 5d3 wygląda na to że są bloki 3x3 pix), i jakość video zbliżona jest do resize zdjęcia do HD (+blur z jakichś powodów, może optymalizacja żeby kodek nie miał peaków bitrate), a w D800 wygląda na to że mamy do czynienia z line-skippingiem.
    Tak ale to dalej nie odpowiada na pytanie czy to musi być już zaimplementowane na poziomie sensora czy softu do obróbki video? Bo jeśli budowa sensora musi być inna - np. po to żeby grupować te piksele no to mamy zaczątek odpowiedzi dlaczego ta matryca nie jest taka jakby niektórzy chcieli.
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Imho to nie to. Pisał o tym bythom.com, strategia pogoni za Canonem jest konkretnie skuteczna.
    Statystyki sprzedaży pokazują podobno że nie. Ciągle w skali świata Canon jest numerem jeden i to się podobno pogłębia. Przynajmniej według GFK tak jest.

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Marcin, mniejsza lub większa optymalizacja matrycy 5D3 nie ma znaczenia, wyraźnie przekazał to Laforet,
    Może ale dla mnie to jest równe wróżenie z fusów co nasze tutaj :cool:. Po prostu trzeba by mieć dostęp do bardzo rzetelnych informacji technicznych żeby móc formułować takie wnioski. Przy czym ja mam jeden argument na poparcie tezy że 5D mkIII to nie jest ten sam obrazek co 5d mkII - video - tu się bardzo dużo zmieniło to jest duży postęp i to właśnie chyba dzięki sensorowi.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 19-04-2012 o 22:52
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Tak ale to dalej nie odpowiada na pytanie czy to musi być już zaimplementowane na poziomie sensora czy softu do obróbki video?
    Pośrednio odpowiada, przepustowość do obrabiania całości w DSP z odczytem jak dla zdjęcia to ~680 MB/s (22megapixele, zazwyczaj w wideo 10bit na składową, zakładam 25fps) danych do obrobienia w realtime (interpolacja, zmniejszenie, wymnożenie WB) skaler na 95% jest w matrycy.
    Blog | DeviantArt
    A900,5Dmk2

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

Wywieśmy czarne flagi, bo dziś nastał dzień w którym wszystkie 5d mark III przestały robić zdjęcia.

Niestety Nikon d800 ma więcej punktów na DXO.
    Zaraz wystawię cały sprzęt Canona na Allegro, bo nie ma sensu tkwić w systemie który ma tak mało punktów.

Co z tego, że w rzeczywistym teście ( ) iso 6400 w Nikonie wygląda jak z telefonu komórkowego skoro ma więcej punktów.

Bywalec Awatar 1glider
    Miasto
    Głubczyce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luc_october Zobacz posta

Co z tego, że w rzeczywistym teście ( ) iso 6400 w Nikonie wygląda jak z telefonu komórkowego skoro ma więcej punktów.

Lobbisci Nikon'a na takie drobiazgi nie zwracają uwagi.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

nie róbmy wojenek systemowych, bo to i tak bez znaczenia. A po drugie pomyślą (ci źli ONI) że to przez zawiść/zazdrość - niepotrzebne skreślić.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luc_october Zobacz posta

ale przecież to dotyczy video

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów