Tak też można, przyjmując że 5d2 i 5d3 tak samo dobrze naświetlają
Ale to nie dowodzi, że ISO3200 to w rzeczywistości 2550. Ja tego nie rozumiem, bo że czasem światłomierz źle pokaże to sie zdarza. Ale jesli ustawię światło wg Sekonica, to nigdy sie nie zdarza, żeby była jakaś poważna odchyła. A juz kompletnie nie rozumie, jak zmierzono, że ten ma 2550, a ten drugi 2100..
Ostatnio edytowane przez dinderi ; 19-04-2012 o 18:08
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
DXO zmierzyło, zobacz na wykresy, przecież tego nie wymyślam?
Nie wiem jak oni to robią, nie jestem w tej kwestii oczytany.
Ostatnio edytowane przez adrenag ; 19-04-2012 o 17:53
Nie twierdzę, że wymyślasz. Po prostu mnie ciekawi, jak to określili i skąd to wiedzą. Z tą "teorią" (biorę w cudzysłów, bo nie wiem, czy słuszna to nazwa) spotykam się odkad mam 5D2, szczególnie na forach innych systemów. Że własciwa czułośc jest inna, duzo nizsza itpede. Ale nikt nigdy nie napisał, na jakiej podstawie to zmierzono. A ja, jako uzytkownik aparatu i swiatłomierza niezależnego producenta, nigdy tego nie zaobserwowałem. Zaobserwowałem za to, że czasami światłomierz w aparacie dobiera za niską ekspozycję.
Ostatnio edytowane przez dinderi ; 19-04-2012 o 18:20
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
i dlatego przez to ISO na filmach niektórzy przesiadają na inny system, akurat zrobilem tak ja, moim priorytetem jest filmowanie. Jak patrze się na to DxO to śmiać mi sie troche chce, bo wielu uzytkownikow spojrzy na roznicę w cyferkach i tylko to zadecyduje o zakupie - ich sprawa, aapominając o całej reszcie potrzebnych, tak jak szklarnia gdzie nikon np ma wyjadacza 14-24 a niestety wśrod zoomow 70-200 zero wyboru.. i tak dalej i dalej
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a co do testu z wyświetlaczem LCD to zrobiłem tak:
skierowałem w jeden ciemny punkt na M kreska na środku, czas wychodzi mi z 6sek na ISO 200, po włączeniu LCD kreska poszła w prawo o jedna wartość
Ostatnio edytowane przez kymaj ; 19-04-2012 o 19:15 Powód: Automerged Doublepost
pięć de mark czy, dziewczyny Elki
Nie rozumiem zdziwienia wynikiem DxO. Było już na wielu przykładach pokazane ze róznica DR miedzy d800 a mk3 jest wyraźna, szumy w RAW są podobnie, a róznica w megapixelach jest spora, stad i wynik, moim zdaniem dobrze odzwierciedla różnice. Nie ukrywajmy duet Sony-Nikon odwalił kawał dobrej roboty i w dodatku nie liczy sobie za to +40% więcej.
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu