Strona 106 z 372 PierwszyPierwszy ... 65696104105106107108116156206 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 051 do 1 060 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Bywalec Awatar 1glider
    Miasto
    Głubczyce

Domyślnie

Tak się zastanawiam, jaka jest korzyść dla praktyka z wyniku testu na Dprewiew itp.. Przecież sample z dużym ISO 12800 są wykonywane w super oświeltleniu przy parametrach: TV 1/1600; AV 11,0. Ile ujęć robi się przy takich paramertrach? Bardziej interesujący byłby test przy ustawieniach bardziej codziennych, wynikających z oświetlenia zastanego np: TV~1/400, AV~4-5,6 i wtedy ISO 12800 lub wyżej. A przy takich parametrach jak w teście dalej nie wiadomo co wyjdzie w praktyce.??:
    W tym kontekscie zdjęcia kotów Cichego nabierają rzeczywistej wartości poznawczej
    możliwości mkIII. Każdy może ocenić jakość w/g swoich kryteriów i potrzeb.
    Cichy!, dbaj o swoje koty. Ich wartość rośnie!!!
    Ostatnio edytowane przez 1glider ; 18-04-2012 o 11:19

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ktoś pisał o problemach przy współpracy z lampą METZ 58 Af-2. Jaki soft ma ta lampa ?
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Bywalec
    Miasto
    Żywiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1glider Zobacz posta
    Chętnie z RAW'ów skorzystam.
    Jpeg'i z tego linku ściągnąłem zaraz po ich pjawieniu się na stronie.
    Dzięki.
    Jak wroce z plenerku to zapodam jakies raw-y

Początki nałogu Awatar dulak
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    ...Z drugiej strony tak sobie myślę, że i tak przecież te zdjęcia się obrabia i ostrzy do druku. Więc chyba lepiej podostrzyć bardziej z mkIII i mieć ten sam detal co z mkII ale nadal mniej szumu? Ehh chyba jednak będę musiał wypożyczyć tą mkIII żeby się samemu przekonać.
    Jesteś w zasadniczym błędzie ostrośc nie równa się detal - i niech wszyscy raz na zawsze to zapamiętają!!! :grin: Detalu jak nie ma to go nie wyczarujesz, a ostrość to całkiem inna bajka, zwiększasz ją poprzez zwiększenie kontrastu lokalnego. Przy takim wyostrzaniu nie odzyskujesz szczegółów ale wzmacniasz lokalny kontrast i najzwyczajniej w świecie oszukujesz oczy, a raczej mózg :grin:

Tak się zastanawiam, jaka jest korzyść dla praktyka z wyniku testu na Dprewiew itp.. Przecież sample z dużym ISO 12800 są wykonywane w super oświeltleniu przy parametrach: TV 1/1600; AV 11,0. Ile ujęć robi się przy takich paramertrach? Bardziej interesujący byłby test przy ustawieniach bardziej codziennych, wynikających z oświetlenia zastanego np: TV~1/400, AV~4-5,6 i wtedy ISO 12800 lub wyżej. A przy takich parametrach jak w teście dalej nie wiadomo co wyjdzie w praktyce.??:
    W tym kontekscie zdjęcia kotów Cichego nabierają rzeczywistej wartości poznawczej
    Podpisuję się całym sobą pod tym stwierdzeniem

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ja myślę że wszystko nabiera wartości poznawczej co potwierdza naszą teorię - obojętnie prawdziwą czy nie .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał

Domyślnie

Porównywałem punkty AF w 5d3 jest większy, dla mnie albo kot się poruszył przy zdjęciu z trójki, albo AF złapał specyficznie ... Kąt się różni może dlatego ... Paradoksalnie na dpreview wygląda to lepiej bardziej porównywalnie ze wskazaniem na lepiej w 5d3. Więc jest zabawnie
    Ostatnio edytowane przez mrjq ; 18-04-2012 o 13:14

Domyślnie

Nie sądzicie, że jeśli nie możecie dojść do porozumienia co jest lepsze, analizując cropy 100 % to oznacza, że w praktyce, w druku, na odbitce czy w internecie po resize - to róznica jeśli nawet jest (choć jej nie ma ) będzie niezauważalna?
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Nie sądzicie, że jeśli nie możecie dojść do porozumienia co jest lepsze, analizując cropy 100 % to oznacza, że w praktyce, w druku, na odbitce czy w internecie po resize - to róznica jeśli nawet jest (choć jej nie ma ) będzie niezauważalna?
    Robisz poważny bład w założeniu. Zakładasz, że aparat służy do robienia zdjęć, a zdjęcie to takie coś kolorowe, na podkładzie papierowym, w albumie.
    Błąd w tym założeniu polega na tym, że tylko niewielki procent operatorów aparatów fotograficznych w podobny sposób traktuje fotografię.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Coś już napisał

Domyślnie

Wątek jest o sprzęcie-aparacie nie o fotografii

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    To też jest całkiem dobry wniosek

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dulak Zobacz posta
    Jesteś w zasadniczym błędzie ostrośc nie równa się detal - i niech wszyscy raz na zawsze to zapamiętają!!! :grin: Detalu jak nie ma to go nie wyczarujesz, a ostrość to całkiem inna bajka, zwiększasz ją poprzez zwiększenie kontrastu lokalnego. Przy takim wyostrzaniu nie odzyskujesz szczegółów ale wzmacniasz lokalny kontrast i najzwyczajniej w świecie oszukujesz oczy, a raczej mózg :grin:

Podpisuję się całym sobą pod tym stwierdzeniem
    no i w końcu jedna osoba ,które jako jedna z bardzo niewielu wie o co chodzi.
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Strona 106 z 372 PierwszyPierwszy ... 65696104105106107108116156206 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów