Panowie i jak wrażenia z nowym DPP ??
Jest lepiej ?
Mam tylko 12800, wybrałem 2 kadry z podobnie rozłożoną GO.
www.kubacichocki.pl/koszyk/5dmk3/5d3.zip
Widocznie jesteś d.. nie fotograf i robisz zdjęcia ze zdjętym deklem
Wczoraj robiłem test w baaardzo ciemnym pomieszczeniu (ISO 6400, f=1.4, 1/20 sek.) i włączenie LCD w takich warunkach nie zmienia w ogóle pomiaru światła. Dopiero zabawa z założonym deklem i zakrytą muszlą powoduje taki efekt, ale to są abstrakcyjne warunki.
Pisałem już na forum N, że większy wpływ na pomiar światła ma fakt, jak mocno mamy dociśnięte oko do muszli, u mnie w zależności od takiego czynnika pomiar światła zmieniał się w normalnych dziennych warunkach od 1/2500 do 1/3200 sek. I to już ma wpływ na efekt końcowy, a nie jakieś głupoty z deklem.
Ostatnio edytowane przez Cichy ; 17-04-2012 o 11:02 Powód: Automerged Doublepost
O obiektywach wiem prawie wszystko
Po obejrzeniu filmiku z YT (fotografowanie przy ostrym słońcu), z ciekawości sprawdzałem u siebie wczoraj LCD świecąc z 1cm mocną latarką (324 lumeny) - nie zmienia się nic. Tak jak pisałem zmiana jest tylko przy założonym dekielku i włączonym podświetlaniu. Sprawdzę jeszcze w normalnych warunkach na zewnątrz ale myślę, że nie mam tego problemu..
Ostatnio edytowane przez Matsunami ; 17-04-2012 o 11:23
5D mark III, C.35/1.4L, S.85/1.4, S.14/2.8 // Oly XZ-1
Dzięki Cichy!
Wprawdzie RAW'y to nie te same zdjęcia co wcześniejsze jpeg'i ale
moim zdaniem to te RAW'y są lepsze od jpeg'ów (przy ustawieniach domyślych DPP i przy stylu kolorów "Standard")
Dzięki!
Ostatnio edytowane przez 1glider ; 17-04-2012 o 11:14
Co do plików wrzuconych przez Cichego:
Z tego co widzę to w obu przypadkach ostrość była ustawiona w okolicach lub na oku. To 12800, niemniej jednak różnica jest i nie trzeba się specjalnie doszukiwać. Obrazek za 5d2 moim zdaniem jest ostrzejszy i ma więcej detalu.
Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8