Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 94

Wątek: Dlaczego wolę JPG niż RAW?

Domyślnie

Zupełnie nie rozumiem tego stwierdzenia.

Tak czy siak, jak już wspomniałem, cały czas mówię o poprawnych zdjęciach a nie kombinacjach i machinacjach. Nie jest dla mnie istotna w tym momencie różnica między sztuką a kotletem. Chodzi o sam fakt.

Sam wolę rzucić tiul na obiektyw niż rozmiękczać zdjęcie w photoshopie. Wolę poprawnie ustawić parametry przed zrobieniem, niż ciągnąć wszystko z RAWa. Każdy ma własne drogi dochodzenia do zamierzonego celu. To jest oczywiste.

Szczerze mówiąc i tak zdziwiłem się, że tak wiele osób korzysta z JPGów.
    Ostatnio edytowane przez lMl ; 28-03-2012 o 16:54
    canon, olympus

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lMl Zobacz posta
    To znaczy, że jak ktoś chce po prostu zrobić zdjęcie nie jest świadomym twórcą?
    Czy to znaczy, że świadomie tworzyć to znaczy kręcić RAWy, forsować negatywy?

Zupełnie nie rozumiem tego stwierdzenia.
    fotografia niejedno ma imię, polecam lekturę klasyka "The print" Ansela Adamsa - można sobie poczytać co klasyk robił pod powiększalnikiem i z pewnością byli tacy co robili znacznie więcej. Pracę z rawem raczej porównałbym do pracy z powiększalnikiem który podobnie jak chlebak (torba do przenoszenia granatów) ma znacznie szersze zastosowania.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Domyślnie

jaś, zacytowałeś fragment, który sobie odpuściłem, ale ok

Wyjaśniłem dalej, że nie mówię cały czas o manipulacjach obrazem, o forsownych obróbkach czy innych kombinacjach, tylko o zwyczajnym w miarę fotografowaniu.

Że pod powiększalnikiem można, że z RAWA można to ja wiem, ale to trochę o czym innym jest.
    canon, olympus

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Jeżeli chcesz udowodnić tezę, że jpg jest lepszy od rawa, to musisz liczyć się z tym, że nie wszyscy się z tym zgodzą. Ja sam przesiadywałem całe noce przy koreksach i powiększalniku, bo chciałem uzyskać konkretne efekty. Samo wywołanie negatywu można było przeprowadzić na wiele sposobów, dających różne efekty. Nawet w fotografii czarno-białej sposób wywołania miał wpływ na efekt końcowy. Dodatkowo sposób naświetlania odbitek i również ich wywoływania miał na to wpływ. Owszem w zwykłej fotografii pamiątkowej najłatwiej było oddać negatyw do "fotografa" i odebrać gotowe odbitki, ale jeżeli chciałeś uzyskać konkretne, niestandardowe efekty, to już musiałeś sam posiedzieć. Nie twierdzę, że polaroid był złym aparatem, ale dawał tylko "standardowe" możliwości, nadające się do uwiecznienia chwili. Nie nadawał się za to do wielu innych zastosowań.
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Domyślnie

Już w pierwszym poście napisałem, że niczego nie mam zamiaru udowadniać, szukam tylko osób, które wolą JPGi od RAWów i napisałem dlaczego ja wybieram JPGi.

Co do całej reszty Twojego postu, mogę napisać, że wiem. Znam kręcenie koreksem, siedzenie w ciemni do 4 w nocy, zabawy z niestandardowym wywoływaniem, kombinowanie pod powiększalnikiem jak zrobić to co się chce.

Do dzisiaj kładzenie masek w PS przypomina mi machanie rękami nad naświetlanym papierem

Gdy robię zdjęcia wiem co chcę uzyskać na końcu. JPG mi wystarcza.
    canon, olympus

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

JPG mi wystarcza.
    To chyba już wiemy i można zamykać?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

....
    Wyjaśniłem dalej, że nie mówię cały czas o manipulacjach obrazem, o forsownych obróbkach czy innych kombinacjach, tylko o zwyczajnym w miarę fotografowaniu....

Hmmmmmm.... no.... tego..... jakby to powiedzieć..... Cała fotografia to jest manipulowanie obrazem. Czy tego chcesz czy nie to jest manipulacja. Zakladajac ponczoche na obiektyw, zakladajac dowolny filtr tylko ta manipulacje powiekszasz...

Jedyna rożnicą jest, że obrabiajac RAWy uczestniczysz samodzielnie w tych manipulacjach. Uzywajac JPEGów akceptujesz manipulacje, ktore zrobił dla Ciebie aparat.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

allxages,
    jak rozumiem uważasz, że wszyscy, którzy wolą JPGi się wypowiedzieli
    canon, olympus

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Właśnie się nad tym zastanawiałem. Wybranie JPGa prosto z aparatu to trochę jak wywołanie negatywu według zaleceń producenta filmu.
    Różnica jest taka, że jak wezmę Astię to mi się podoba. Jak wezmę Portrę to jeszcze bardziej.
    A nie znam aparatu cyfrowego, który generowałby fajny obrazek na starcie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    allxages,
    jak rozumiem uważasz, że wszyscy, którzy wolą JPGi się wypowiedzieli
    Źle rozumiesz. Nawet jak ktoś woli JPGi to co? Chcesz ich podliczyć? Bo to chyba jedyne o co pytasz w całym tym wątku skoro nie chcesz dysku JPGvsRAW
    Ostatnio edytowane przez allxages ; 28-03-2012 o 17:31 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    To chyba już wiemy i można zamykać?

Dawno nie było bardziej merytorycznego wątku.
    Już JPEG brał górę nad RAW, ale wzięło i się rypło...
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów