Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 94

Wątek: Dlaczego wolę JPG niż RAW?

Domyślnie Dlaczego wolę JPG niż RAW?

Właśnie się nad tym zastanawiałem. Wybranie JPGa prosto z aparatu to trochę jak wywołanie negatywu według zaleceń producenta filmu.

Więc tak. Wybrałem system, wybrałem aparat, który daje takie a nie inne JPGi. Filtruje informacje docierające z matrycy, ma swój wewnętrzny sposób obróbki. Jest zaprojektowany tak a nie inaczej. Idąc dalej tym tropem myślenia mogę się go nauczyć i robić takie zdjęcia jak chcę (nie mam na myśli tutaj jakichś nietypowych sytuacji, do których potrzebna jest np. większa rozpiętość RAWa). Generalnie robię portrety, wiec cudów nie tworzę.

Ideałem dla mnie jest skrócenie procesu obróbki do minimum, osiąganie z puszki tego co chcę mieć na końcu. Oczywiście część rzeczy puszka nie potrafi stworzyć, jednak dla uproszczenia załóżmy, że mówimy o metodach, które da się osiągnąć światłem, gadżetami, filtrami różnego rodzaju.

Tak wiem, że granica JPGa gdzieś tam się kończy, jednak w mojej fotografii JPG w zupełności wystarczy. Moim głównym problemem w przypadku RAWów jest fakt, że RAW obrobiony nigdy nie wygląda tak jak JPG bezpośrednio z puszki (chociaż może dzisiaj jest to już możliwe), a robi dodatkową robotę samym faktem wywoływania, w procesie którego i tak musiałbym ustawić te same parametry, które miałem w aparacie, bo przecież jak robię zdjęcie to już wtedy o tym decyduję.

Po co o tym wszystkim piszę? Jestem ciekawy, czy ktoś też idzie w tym kierunku?
    Na pewno nie chcę dyskusji o wyższości RAWa nad JPGiem ani JPGa nad RAWem, znam różnice między nimi i rozumiem zależność z cyklu: "jak coś skaszanisz to z RAWa wyciągniesz"
    canon, olympus

Domyślnie

Dlatego z reguły używam RAW + JPG. Zawsze zostaje alternatywa w razie schrzanionego zdjęcia, bądź zdjęcia nad którym warto jest przysiąść dłużej. Generalnie wszystko zależy od sytuacji.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

IMI, w tym wątku znajdziesz dodatkowe argumenty dla swojego wyboru:
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=20393
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Domyślnie

W sumie nie szukam argumentów a osób, które podobnie myślą i pracują.
    Na pewno fajnie będzie poczytać Idę lekturować
    canon, olympus

Coś już napisał Awatar tapirek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lMl Zobacz posta
    Tak wiem, że granica JPGa gdzieś tam się kończy, jednak w mojej fotografii JPG w zupełności wystarczy. Moim głównym problemem w przypadku RAWów jest fakt, że RAW obrobiony nigdy nie wygląda tak jak JPG bezpośrednio z puszki (chociaż może dzisiaj jest to już możliwe), a robi dodatkową robotę samym faktem wywoływania, w procesie którego i tak musiałbym ustawić te same parametry, które miałem w aparacie, bo przecież jak robię zdjęcie to już wtedy o tym decyduję.
    W Canonowskim DPP jest tak chyba od zawsze, że nie dotykany RAW jest wywołany tak jak w puszce...
    ~~~
    Canon EOS 5DII + 35/50/85 / Canon EOS 650 + kilka m42
    http://niewolnicyhistogramu.blogspot.com

Awatar Robert.L
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tapirek Zobacz posta
    W Canonowskim DPP jest tak chyba od zawsze, że nie dotykany RAW jest wywołany tak jak w puszce...
    DPP na pewno nie wywołuje tak jak puszka, od tego jest RAW Image Task zawarty w ZommBrowser EX. Wywołuje idealnie tak jak puszka.

Domyślnie

No tak, ale puszka ma jakieś tam swoje algorytmy, nie chodzi tylko o ustawienia. Czy te algorytmy ma zawarty w sobie jakiś program?
    canon, olympus

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

No tak, ale puszka ma jakieś tam swoje algorytmy, nie chodzi tylko o ustawienia. Czy te algorytmy ma zawarty w sobie jakiś program?
    Zoombrowser.

DPP ma nieco inny algorytm choć wynikowo jest bardzo zbliżony.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu

Domyślnie

... a robi dodatkową robotę samym faktem wywoływania, w procesie którego i tak musiałbym ustawić te same parametry, które miałem w aparacie, bo przecież jak robię zdjęcie to już wtedy o tym decyduję.

Po co o tym wszystkim piszę? Jestem ciekawy, czy ktoś też idzie w tym kierunku?
    Po początkowym zachłyśnięciu się RAWami, stwierdziłem że efekt po wywołaniu jest taki jak z puszki a roboty sporo, więc teraz RAWa używam tylko w sytuacjach odbiegających od średniej. Zresztą po wyjeździe wakacyjnym nie wyobrażam sobie siedzenia i dłubania w RAWach w takiej ilości :razz:
    CMEHA - reszta to upgrade

Awatar Robert.L
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez latant Zobacz posta
    Po początkowym zachłyśnięciu się RAWami, stwierdziłem że efekt po wywołaniu jest taki jak z puszki a roboty sporo, więc teraz RAWa używam tylko w sytuacjach odbiegających od średniej. Zresztą po wyjeździe wakacyjnym nie wyobrażam sobie siedzenia i dłubania w RAWach w takiej ilości :razz:
    Dlatego producent dał nam prawo wyboru:
    JPG - imieniny u cioci
    RAW - imieniny u dziewczyny

----------------------------

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów