Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 94

Wątek: Dlaczego wolę JPG niż RAW?

Bywalec
    Miasto
    DG

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    znaczy jak przesłać z aparatu na komórkę?
    Przydałby mi się taki ficzer, robię zdjęcia aparatem, potem w jakiś magiczny sposób wysyłam je prosto z aparatu na komórkę i wysyłam mms-y. Może i można to jakoś zrobić bez pomocy jakiegoś pośredniego ogniwa ale ja nie umiem. Jest taka możliwość?
    Jest prosty sposób, ale tylko dla aparatów z kartami SD. Wystarczy mieć kartę micro SD (obsługiwaną przez telefon) i adapter do tej karty na standardowy rozmiar do aparatu. Do przesyłania wystarczy wsadzić kartę do telefonu.
    C500d; C15-85; C50/1,4; T70-300VC; C10-22, KIT z IS (poszedł do dobrego człowieka)

Domyślnie

Kolekcjoner,
    no tak. To swoją drogą temat na kolejną ankietę, hehe.
    Ile zdjęć robisz do zrealizowania jednego pomysłu/aranżacji.
    Np. ja, w portretowej robię podczas 2-3 godzin sesji około 5-7 pomysłów i jakieś 150 zdjęć z czego wybieram 15-20. Tak z buta piszę, musiałbym dokładnie sprawdzić kilka ostatnich sesji.

Czy to dużo, czy mało? Nie wiem, w każdym razie na początku zabawy cyfrą miałem przyrost ilości zrobionych klatek, teraz notuję spadek. W całość pstrykniętych fotek wliczam oczywiście "braketing ostrości", przy manualnych obiektywach.

DLO - dotyczy szkieł Canona? No ja 90% swoich zdjęć robię starymi manualami, więc raczej nie skorzystam

BTW, ciekawy pomysł z wifi i telefonem, hehe, czasami sam się nad tym zastanawiałem jak wysłać szybko MMSem zdjęcie z aparatu
    canon, olympus

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

no patrzcie jak ta technika idzie do przodu.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Hmmmmmm..... Zrób czarno-biale zdjecie prosto z apartu ale zeby wygladalo tak jak jedno z tych:
    http://www.gregorlaubsch.com/
    Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    @allxages: i znany i nie. Samouk, z zawodu budowlaniec bodajże. Chyba rok temu wygrał konkurs na autoportret w jednym z polskich czasopism fotograficznych - tym portretem co ma na pierwszej stronie. Był ostatnio w Szczecinie, nawet warsztaty jakieś na Kolumba zorganizowali. :-)
    Janusz, akurat Greg jest kiepskim przykładem jeżeli chodzi o obróbkę.
    Po pierwsze, te "najlepsze" zdjęcia (z wypaśną głębią ostrości) to rollei SL66.
    A po drugie sama obróbka Grega jest naprawdę kosmetyczna -- choć diabeł tkwi w szczegółach. Byłam na tych warsztach i widziałam i jeszcze się po tym pozbierać nie mogę (akurat to nie na Kolumba, tylko Piotr Rojewski u Tomasha robił). Zresztą Greg teraz jeździ po Polsce z kolejnymi warsztatami, można się samemu przekonać - z tego co wiem to będzie bodajże Wrocław, Kraków, Gdańsk i chyba jeszcze raz Szczecin.
    Pomijając w ogóle, że nie wstydzi się cyknąć zdjęcia komórką

Ja ogólnie nie "pasjonuję się" obróbką, ograniczam ją do minimum (pomimo że wiele osób uważa to za mój błąd).
    Ale w moim trybie fotografowania nie wyobrażam sobie życia bez RAW. Nie zawsze i nie wszędzie jest czas na ustawianie aparatu w odpowiednie tryby nasycenia kolorów,kontrastu itp itd.
    Robie na RAW +mały jpg, jpgi są właściwie tylko jako poglądówka.
    Balans bieli ZAWSZE ustawiam na kompie (pomijając w ogóle fakt, że AWB w 40tce jest beznadziejny). Nakład pracy związany z przygotowaniem RAWów do publikacji jest chyba taki sam jak jpgów. Każde zdjęcie i tak trzeba przejrzeć, przykadrować, coś z nim zrobić.
    Sama "bezstratność" operacji przemawia za RAW.
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Domyślnie

Ja bym musiał albo zmienić sposób obróbki, albo osobno robić RAWa i później jeszcze raz JPGa.
    Z ręcznych nastaw robię wszystko. Balans bieli też, więc nie narzekam na automat. W ogóle w tym wypadku nie lubię automatu, bo potrafi ustawić nieco inaczej balans bieli na kilku kolejnych ujęciach.
    Sporadycznie nasycenie kolorów. Czarno-białe na kompie.
    canon, olympus

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

No widzisz, tylko moja obróbka rawa i jpga odbywa się tak samo, jedno i drugie ładuję do Bibbla.
    Sporadycznie wrzucam coś potem do Gimpa, żeby podczyścić skórę.
    Generalnie nie ma różnicy jaki format otworzę, oprócz tego, że przy jpgu mam mniej możliwości.
    No i z rawem mogę zawsze zaczynać od "as shot". Z czego nie korzystam ;-)

A moje rejony zainteresowań fotograficznych są za mało statyczne, żebym miała możliwość wklepywać ilość kelwinów w WB
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Domyślnie

No w sumie WB nie wklepuję dla jednego ujęcia, tylko raczej do całego pomysłu/aranżacji, serii, światła, pory dnia... (niepotrzebne skreślić)
    Więc nie muszę tego robić za każdym razem.

Ale ja niestety nie spotkałem programu, który pozwoli mi obrabiać tak jak lubię na RAWie. Teoretycznie mógłbym się zastanawiać nad TIFFem i JPGiem, swego czasu tylko takie dyskusje się spotykało
    Ilość zajmowanego miejsca też ma znaczenie, chociaż dla swoich prywatnych sesji to akurat bym przebolał w razie potrzeby

O "as shot" rozmawialiśmy w kontekście takim, że program generalnie nie zrobi identycznie tego samego co aparat i takie zdjęcie wygląda inaczej. To w sumie obraca się w kwestii, przyzwyczajenia albo aptekarstwa

EIDT:
    Zajrzałem do Ciebie na stronę... tak szybko raczej dosyć statycznie. Jakie są "szybkie" rejony Twoich fotograficznych zainteresowań?
    Ostatnio edytowane przez lMl ; 29-03-2012 o 16:08
    canon, olympus

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lMl Zobacz posta
    Ale ja niestety nie spotkałem programu, który pozwoli mi obrabiać tak jak lubię na RAWie.
    Co testowałeś?
    Kiedyś miałam raw therapee, myślałam, że rzucę to wszystko w cholerę. Przy bibblu nawet przez myśl mi nie przeszło, że łatwiej byłoby bez rawów ;-)

No i RAW to mimo wszystko lepsza jakość, mniejsze straty w cieniach, możliwość wyciągnięcia szczegółów ze świateł (zapraszam w tropiki z rozpiętością tonalną 40tki, tak, używam filtrów).

Cytat Zamieszczone przez lMl Zobacz posta
    Zajrzałem do Ciebie na stronę... tak szybko raczej dosyć statycznie. Jakie są "szybkie" rejony Twoich fotograficznych zainteresowań?
    Generalnie całe podróżnicze.
    Zmiany wewnątrz/na zewnątrz, ogólnie "szybka" fotografia bo nie mam komfortu wyjazdów typowo fotograficznych.
    Nie mam czasu się zastanawiać robiąc zdjęcia dosłownie w biegu czy chcę to trochę cieplej czy może jednak w chłodniejszych barwach, czy nasycenie na maxa, czy może jednak spokojniejsze kolory. Nie wyobrażam sobie takich decyzji, gdy często jest dosłownie 5 sekund na zrobienie zdjęcia bo mi zaraz spierniczy jakaś koza, dziecko pobiegnie dalej itp itd. Cieszę się jak ogarnę odpowiednią ekspozycję :]

RAW to jednak zawsze jest backup, że jak coś nie do końca dobrze zrobię, to da się uratować.

Vide mój pierwszy wyjazd z lustrzanką. Robiłam zdjęcia na lotnisku i w samolocie -- WB na światło żarowe, bo przecież tak trzeba. Tylko potem robiłam na tym WB zdjęcia przez 3 dni ;] W jpg. Właściwie wszystko nadawało się do kosza. Przy rawach nawet przez moment nie pomyślałabym, że może to być problem.

PS. Nie chcę tu wyjść na jakąś nawiedzona orędowniczkę rawów (szczególnie, że przechodziłam etap "przecież można bez lub z minimalną obróbką"), ale mam wrażenie, że jednak bez nich się coś traci. Kwestia znalezienia własnego sposobu na wywołanie. Osobiście nawet cieszę się, że działanie na linuxie zmusiło mnie do używania bibbla. Z warstwami, korekcją miejscową, wtyczkami, konwersją b&w, presetami itp stanowi kompletne narzędzie z którego wypuszczam gotowe jpgi. Nie wiem, czy starczyłoby mi na to cierpliwości gdybym musiała używać np lightrooma i ps osobno.

Dobra, już się nie będę rozpisywać

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    Nie wiem, czy starczyłoby mi na to cierpliwości gdybym musiała używać np lightrooma i ps osobno.
    Mając PS od wersji CS4, Lightroom jest kompletnie niepotrzebny. Tak gwoli scisłości.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Mając PS od wersji CS4, Lightroom jest kompletnie niepotrzebny. Tak gwoli scisłości.
    Ale praca w LR jest wielokrotnie szybsza niż ta w PS

Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów