Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 94

Wątek: Dlaczego wolę JPG niż RAW?

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Mnie jest bardzo bliska idea żeby aparat robił całą robotę za mnie stąd tęsknota do fotografowania w jpg i niechęć do obróbki raw-ów. Jest tylko jeden mały problem - skąd on (aparat) będzie wiedział czego ja chcę :cool:.
    Musisz poczekać na 5D Mk VI.Będzie sterowany głosem. Przed naciśnięciem spustu po prostu mu opowiesz co chcesz uzyskać.

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mareqm Zobacz posta
    Musisz poczekać na 5D Mk VI.Będzie sterowany głosem. Przed naciśnięciem spustu po prostu mu opowiesz co chcesz uzyskać.

5D Mark IX bedzie już sam chodził na zlecenia
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Domyślnie

ripek, w sumie różnica między obróbką a grafiką to temat na oddzielny długi wątek pełen zażartej dyskusji i pięciu kłótni.

Sam cały czas narzekam, że sporo muszę jeszcze obrobić w zdjęciach, żeby mieć to co chcę, ale jak siadam ze znajomymi do PSa to często okazuje się, że wcale aż tak dużo według nich nie robię. Także jak w każdym tego typu przypadku punkt widzenia zależy od punku siedzenia.
    canon, olympus

Domyślnie

Dlaczego niektórzy nie korzystają z RAW ów ?
    bo
    - nie umieją , lepiej ode nich robi to aparat (myślę ze to najczęstsza przyczyna)
    - wymyślili sobie taką filozofie i się jej trzymają
    - szkoda im czasu , (według mnie średni argument bo z RAW em też się da szybko i przyjemnie)
    - nikt ich nie uświadomił o zaletach tego formatu
    - ich kompakt nie ma tego formatu
    - ogólnie nie interesują się fotografią, a fotki robią tylko na imprezach rodzinnych i na wakacjach z dzieciakami. (pewnie nawet nie zaglądają na CB hi hi hi )

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AMB Zobacz posta
    - szkoda im czasu , (według mnie średni argument bo z RAW em też się da szybko i przyjemnie)
    Sredni argument, bo kiedy robimy reportaż z wydarzeń i wysyłamy go online do redakcji, to nikt nie siedzi przy wołarce rawów. To raz, drugie mały jpg zdecydowanie szybciej wysyła się przez komórę niż najmniejszy RAW.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

Jeszcze wiele powód można podać, nawet z pominięciem fotografii komercyjnej, gdy potrzeby klienta nie wymagają stosowania RAWów.
    canon, olympus

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lMl Zobacz posta
    A widzisz... mamy podobnie. Niechęć do obróbki RAWów. Ja w sumie do obróbki w ogóle. Dlatego wolę rzucić tiulem niż dodawać drugą warstwę w PS z blurem gaussa i kryciem soft light Ja w ogóle ostatnio dochodzę do wniosku, że chyba nie lubię obrabiać zdjęć Już ciemnie wolę od PSa.
    U mnie to lenistwo :grin:. Natomiast znalazłem na to sposób - robić mniej zdjęć - działa idealnie :cool:.

Cytat Zamieszczone przez lMl Zobacz posta
    Jakie DLO?
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=81835
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    drugie mały jpg zdecydowanie szybciej wysyła się przez komórę niż najmniejszy RAW.
    znaczy jak przesłać z aparatu na komórkę?
    Przydałby mi się taki ficzer, robię zdjęcia aparatem, potem w jakiś magiczny sposób wysyłam je prosto z aparatu na komórkę i wysyłam mms-y. Może i można to jakoś zrobić bez pomocy jakiegoś pośredniego ogniwa ale ja nie umiem. Jest taka możliwość?
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    Przydałby mi się taki ficzer, robię zdjęcia aparatem, potem w jakiś magiczny sposób wysyłam je prosto z aparatu na komórkę i wysyłam mms-y. Może i można to jakoś zrobić bez pomocy jakiegoś pośredniego ogniwa ale ja nie umiem. Jest taka możliwość?
    Trochę generalizowałem.
    Ale karta Eye-Fi + telefon z WiFi i da się.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    Na pewno da się, jak napisał dinderi, na iPhone i iPad na Androida nie wiem czy jest aplikacja eye-fi.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów