ripek, w sumie różnica między obróbką a grafiką to temat na oddzielny długi wątek pełen zażartej dyskusji i pięciu kłótni.
Sam cały czas narzekam, że sporo muszę jeszcze obrobić w zdjęciach, żeby mieć to co chcę, ale jak siadam ze znajomymi do PSa to często okazuje się, że wcale aż tak dużo według nich nie robię. Także jak w każdym tego typu przypadku punkt widzenia zależy od punku siedzenia.
canon, olympus
Dlaczego niektórzy nie korzystają z RAW ów ?
bo
- nie umieją , lepiej ode nich robi to aparat (myślę ze to najczęstsza przyczyna)
- wymyślili sobie taką filozofie i się jej trzymają
- szkoda im czasu , (według mnie średni argument bo z RAW em też się da szybko i przyjemnie)
- nikt ich nie uświadomił o zaletach tego formatu
- ich kompakt nie ma tego formatu
- ogólnie nie interesują się fotografią, a fotki robią tylko na imprezach rodzinnych i na wakacjach z dzieciakami. (pewnie nawet nie zaglądają na CB hi hi hi )
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Jeszcze wiele powód można podać, nawet z pominięciem fotografii komercyjnej, gdy potrzeby klienta nie wymagają stosowania RAWów.
canon, olympus
U mnie to lenistwo :grin:. Natomiast znalazłem na to sposób - robić mniej zdjęć - działa idealnie :cool:.
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=81835
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
znaczy jak przesłać z aparatu na komórkę?
Przydałby mi się taki ficzer, robię zdjęcia aparatem, potem w jakiś magiczny sposób wysyłam je prosto z aparatu na komórkę i wysyłam mms-y. Może i można to jakoś zrobić bez pomocy jakiegoś pośredniego ogniwa ale ja nie umiem. Jest taka możliwość?
o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---