Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 56

Wątek: Nowości i zapowiedzi Sony (2012)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Optyka by musiała mieć nieco większe pole krycia niz ta, która była na 24x36.
    z tym ze wbrew pozorom niewiele wieksze i zapewne spora czesc obecnych obiektywow by takie pole pokryla. sa szkla specjalnie konstruowane z ogranicznikiem toru optycznego (Sigma 18-125 ale i tez stary canonowski 20-35/3.5-5.6 jesli dobrze pamietam), gdzie obraz nie jest kolowy, ale wiekszosc obiektywow tak czy siak daje obraz kolowy. a ze strata jakosci jest funkcja odleglosci od srodka optycznego, to o ile to kolo pokryje obszar 36 x 36, to optycznie to jakos obleci. matryce Sony i tak robia wieksza kaszanke ze zdjec, niz to co obiektywy moga stracic
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez grzeSiuu Zobacz posta
    dlaczego?
    nie musisz robić pionowych kadrów. sam póżniej decydujesz, czy foto w pionie, czy poziomie.
    albo po skosie, tj. wyprostowac lecacy horyzont nie tracac pikseli

ale ogolnie kwadratowy kadr ma najwiecej sensu. jak juz jest sensor, to czemu nie skorzystac z jego calosci...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 26-03-2012 o 23:28 Powód: Automerged Doublepost
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    To znaczy może się mylę ale jeśli obiektyw kryje 36x24mm to powinien też pokryć 36x36mm. Tak mi się zdaje. W sumie obraz jest wycinkiem koła. Tyle, że proporcje kwadratu chyba niewiele by dały.
    No nie bardzo. Narysuj okrąg opisany na prostokącie 3cmx2cm (żeby stykał się z jego wierzchołkami). I spróbuj wcisnąć w ten okrąg kwadrat 3cmx3cm...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Nie, bo jest inna przekątna :cool:.
    No właśnie - można widać prościej

A nowy "Rudy 102" szykuje się na Studzianki: http://www.sonyalpharumors.com/sr4-a...-102-point-af/
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 26-03-2012 o 23:36 Powód: Jeden pancerny...
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Nie, bo jest inna przekątna :cool:.
    Przekątna tak ale średnica okręgu, z którego wycięty jest ten format powinna być taka sama. Ale marnie się na tym znam i tylko gdybam.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Przekątna tak ale średnica okręgu, z którego wycięty jest ten format powinna być taka sama. Ale marnie się na tym znam i tylko gdybam.
    przekatna klatki to jest srednica okregu opisanego na prostokacie rozmiaru klatki, czyli minimalna srednica kola obrazowego.

/nerd talk off. pardonsik, taki odruch po polibudzie i 5 latach krolowej nauk...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Ja bym tylko przypomniał, że optyka do Sony to po części Zeiss a mają w ręku optykę z AF od Contaxa 6x4,5cm i jeśli już to bym obstawiał za większą matrycą.

Uzależniony

Domyślnie

Jeśli ktoś ma nadal problem wyobrazić sobie szkło ff z taką matrycą to tutaj przykład na szybko :

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ja bym tylko przypomniał, że optyka do Sony to po części Zeiss a mają w ręku optykę z AF od Contaxa 6x4,5cm i jeśli już to bym obstawiał za większą matrycą.
    Mówimy o obiektywach systemowych, bo to że mogą zrobić/zaadaptować nowe to jasne.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grzesiek_PL Zobacz posta
    Jeśli ktoś ma nadal problem wyobrazić sobie szkło ff z taką matrycą to tutaj przykład na szybko :
    wlasnie o tym mowie. spora czesc istniejacych szkiel, stawiam flaszke w zaklad, kryje to szersze pole bez wiekszego problemu, co najwyzej w rogach jest masakra - no, ale nie takie rzeczy sie w sofcie prostowalo

inna kwestia - to ma byc sredni, wystarczy dodac w aparacie filtr do czarno-bialego, software'owe ramki wokol zdjec (do wyboru: ala Hass, ala Mam-i-ja czy ala Bronik) i jest taka sztuka przez wielkie G, ze szczeka opada...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    przekatna klatki to jest srednica okregu opisanego na prostokacie rozmiaru klatki, czyli minimalna srednica kola obrazowego.

/nerd talk off. pardonsik, taki odruch po polibudzie i 5 latach krolowej nauk...
    Ja tylko w kwestii formalnej. Klatka jest obiektem trójwymiarowym
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Bywalec Awatar KEEK
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Optyka by musiała mieć nieco większe pole krycia niz ta, która była na 24x36.
    Przy pelnej klatce na pewno.
    Tylko zapewne bedzie tam funkcja przestawiania pion- poziom. Wtedy bez problemu. A jakby co zawsze mozna uzyc obiektywow z shiftem - maja zapas i spokojnie pokryja 36x36. O ile Sony pozwoli na zrzut calej klatki

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów