Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Mini studio - portret

Początki nałogu Awatar ecki74
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ksx Zobacz posta
    Nie sądzę.
    1.Lampy są dość mocne, co spowoduje że zdominują całe światło zastane. To zły pomysł.
    2.Lampy są w pełni manualne, czyli będziesz musiał zmieniać iso lub przysłonę za każdym razem gdy zmieni się odległość scena-oświetlenie...mało praktyczne.
    Ale jak to jest sala to tego światła zastanego w porze wieczorowo-nocnej jest jednak mało. A gdyby tak ustawić lampy na mniejszej mocy ?
    Ja gdzieś już takie coś widziałem , tylko nie wiem jak fotograf sobie z czymś takim poradził
    CANON-owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ecki74 Zobacz posta
    Ale jak to jest sala to tego światła zastanego w porze wieczorowo-nocnej jest jednak mało. A gdyby tak ustawić lampy na mniejszej mocy ?
    Ja gdzieś już takie coś widziałem , tylko nie wiem jak fotograf sobie z czymś takim poradził
    Wiesz, to nie jest tak, że się nie da. Da się, tylko to makabryczne komplikowanie sobie życia. Załóżmy, że zastane masz f/2,8, metr od lampy f/11, dwa metry od lampy już jest f/5,6 itd. Do tego dochodzi Ci druga lampa, która też ma jakąś odległość od fotografowanej sceny. Jak będzie blisko lampy, to tło będzie stanowić ściana czerni, albo tło będzie ok, ale scena sama w sobie wypalona. Do tego dorzuć zupełnie inny charakter światła zastanego i błyskowego (kolor, kierunek). Do tego jeszcze pozostaje kwestia praktycznie braku pomiaru światła. Mało to praktyczne.
    Takie coś widziałem w jakiejś amerykańskiej książce o fotografii ślubnej, ale tam to były oficjalne portrety, a nie reportaż...

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pablock Zobacz posta
    Witam,

jestem początkującym fotografem.
    Dostałem zlecenie - wykonać zdjęcia portretowe
    wszystkich pracowników ok. 150.

Założenia portretu:
    Twarz + popiersie jak do dowodu.
    Białe tło

Posiadany sprzęt:
    Canon 550d
    Tamron SP17-50 2,8Dii
    SpeedLite 580EX
    Statyw

Posiadam pomieszczenie które mógłbym przerobić na mini studio.

Co należy dokupić aby poprawnie wykonać zlecenie??

Przedewszystkim chodzi o dodatkowe lampy, statywy, parasolki.

Budżet ok. 2000zł
    Jedyne co potrzebujesz to móc odstawić w bok lampę za pomocą kabla lub wyzwalacza + parasolka i tło. Resztę masz. Jeżeli zdjęcia wylądują na kartach wejściowych do biura, to pracownicy i tak ich nie będą nosić, a jakość po nadruku spadnie do poziomu ... nie mam określenia na to, telefonem równie dobrze też to można zrobić. No i potrenuj współpracę z ludźmi, jak ustawić itp.
    Jak się uda to i wesoło może być wszystko zależy od Ciebie ... i nie licz na to że będą pracownicy stali w kolejce, parę dni zejdzie jak będziesz miał szczęście

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów