Canona 50/1.8 - na Allegro z reguły poniżej 500PLN.Zamieszczone przez eternus
Canona 50/1.8 - na Allegro z reguły poniżej 500PLN.Zamieszczone przez eternus
muflon, tylko ze 28-135 ma to czego kit nie ma - IS ;-)
Kiedys jako tani obiektyw na takie okolicznosci proponowaliscie mi to jasna 50-tke. Ale jak juz bede kupowal, to pewnie nie minimum, tylko cos nieco lepszego. Jaki obiektyw tak do 800 zlotych radzilibyscie mi kupic? Co poza dobra jasnoscia (jaka?)? Do czego poza koncertami taki obiektyw bylby szczegolnie uzyteczny?
EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
"Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)
Źle kombinujesz. Jeżeli obiektyw ma się w ogóle nadawać na koncerty (bez lampyZamieszczone przez eternus
), to musi być jasny i kropka. No, ewentualnie może być IS, to wtedy te 1-2 działki można odpuścić. Relatywnie tanie lternatywy dla 50-tki to chyba tylko właśnie ex-mój 28-135 - on Ci na pewno się sprawdzi jako główny spacerzoom (trochę opinii na ten temat masz tutaj) a i na koncertach jakoś to będzie (zobacz moje fotki) - aczkolwiek nie tak dobrze jak z 50-tką. Ewentualnie 50/1.4
Ale to wszystko zdecydowanie poza 800PLN. Jeśli masz zacięcie, to możesz ewentualnie kombinować z obiektywami M42.
Ale tu niewiele widać - taki efekt to można uzyskać skalując nieostre zdjęcie i dodająć USMZamieszczone przez [DoMiNiQuE
Wrzuć nieobrobiony oryginał, albo chociaż jakiś half-size to pogadamy
![]()
Faktycznie, Twoje zdjecia sa kapkeZamieszczone przez muflon
jasniejsze. Jeszcze musze poeksperymentowac z dluzszymi czasami, bo jak muzycy nie beda skakac jak malpy, to moze 1/20 da sie cos wiecej zdzialac.
Ale z tego co widze, Twoja alternatywa to jakies 2000 PLN - poki co nieco duzo. Zatem tak jak mowiliscie, w przyzwoitej cenie, to mi poki co pozostaje jasna 50-tka. :/
[ Dodano: 07-09-2004 ]
Czyzby byly tu jakies sugestie, ze JA niby cos pilem przed moja super mega extra profesjonalna praca potoreporterska ?Zamieszczone przez [DoMiNiQuE
A tak na powaznie - to na jakich ustawieniach uzyskales te zdjecia?
Tez przylaczam sie do prosby o zarezentowanie ich w wiekszym formacie.
Nadal 50 1.8Zamieszczone przez eternus
. Znosne zoomy na takie okazje zaczynaja sie ok 1600-2000zl (28-135 IS USM, Tamron 28-75 2.8).
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=30738711Zamieszczone przez Vitez
Z gory przepraszam za zapewne totalnie lamerskie pytanie, ale przeciez chociazby ten obiektyw (link u gory) ma identyczne wartosci przyslony, jak KITowy - 3.5-5.6. Wiec czemoz to jest jasniejszy?
Choc podejrzewam, ze tajemnica tkwi w tym IS USM. Tak przeszukiwalem google, ale widac strasznie nieudolnie, bo sie nie dowiedzialem, o co w tym chodzi?![]()
W dziale Sprzedam jest Tokina 28-70/2.6-2.8 za 950 do negocjacji. Powinieneś się tym sprzętem zainteresować. Jeśli nie zamierzasz robić powiększeń 40x60 to na koncerty i jako jasny spacer zoom całkiem przyzwoity.Jaki obiektyw tak do 800 zlotych radzilibyscie mi kupic?
Arkan
Pentax K-5 II, Leica M9