Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: EOS 300D - koncertowe fotki

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie EOS 300D - koncertowe fotki

Podobno robienie zdjec na koncertach to jedno z wiekszych wyzwan. Poniewaz nie mam w tej kwestii doswiadczenia, a w najblizszym czasie przyjdzie mi ofotografowac koncert (dodam, ze chodzi o koncert rockowy - wiec sami wiecie, jakie oswietlenie). Do dyspozycji mam EOSa 300D z KITowym obiektywem (EF-S 18-55) - wiem, ze przydalby sie lepszy obiektyw, ale niestety poki co nie ma na to szans.

I dlatego prosze Was o dobre rady w kwestii technicznej jak robic zdjecia w takich warunkach? Jakiej ISO uzyc? Czy zastosowac, ktorys z programow, czy tez parametry ustawiac recznie? A jesli tak, to czym sie kierowac, jakie wartosci ustawic?
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

lampy tez nie masz? jesli tak to zapomnij i sie do tego nie zabieraj...

minimum to 50/1.8 .. bez tego chyba nie warto isc na koncert..

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie Re: EOS 300D - koncertowe fotki

Cytat Zamieszczone przez eternus
    Podobno robienie zdjec na koncertach to jedno z wiekszych wyzwan. Poniewaz nie mam w tej kwestii doswiadczenia, a w najblizszym czasie przyjdzie mi ofotografowac koncert (dodam, ze chodzi o koncert rockowy - wiec sami wiecie, jakie oswietlenie). Do dyspozycji mam EOSa 300D z KITowym obiektywem (EF-S 18-55) - wiem, ze przydalby sie lepszy obiektyw, ale niestety poki co nie ma na to szans.
    I dlatego prosze Was o dobre rady w kwestii technicznej jak robic zdjecia w takich warunkach? Jakiej ISO uzyc? Czy zastosowac, ktorys z programow, czy tez parametry ustawiac recznie? A jesli tak, to czym sie kierowac, jakie wartosci ustawic?
    Przed niedawną (i jak do tej pory jedyną) zabawą na koncertach poczytałem na szybkiego trochę FAQ i wygląda na to, że w największym skrócie są dwie szkoły: z lampą i bez. Ja jestem zwolennikiem tej drugiej Czyli sprowadza się to do:

- jasność, jasność, jasność
    - ISO800-1600
    - jak najjaśniejszy obiektyw - może byś wyskrobał na używane 50/1.8?
    - Tryb AV i maksymalnie otwarta przysłona (i tak zawsze będzie za ciemno, a czas jaki wyjdzie taki wyjdzie).
    - po kilka zdjęć w serii - większa szansa, że coś wyjdzie nie poruszone

Moje efekty tu: http://www.ais.pl/gallery/album32 - jest tam parę "rockowych"

Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    Z tego co wiem, to na wiekszosci koncertow nie mozna uzywac lampy, bo denerwuje to artystow i przeszkadza widowni.

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Hihi... a nie mówiłem ;-)

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

eternus: to juz kwestia indywidualna.. czy ci pozwola czy nie.. na rajdach niby tez nie wolno uzywac fleshy.. a uzywaja ..

muflon, co do lampy napisalem z perspektywy obiektywu - czyli kita.. jesli to jest jedyne szklo jakie sie ma to wtedy pozostaja tylko foty z fleshem.. inaczej mozna zapomniec.. o czym sam napisales vide jasne szklo

Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

jak najjaśniejszy obiektyw - może byś wyskrobał na używane 50/1.8?
    Hmmm. A co byscie mi polecali z tanich szkiel, dobrych na takie okolicznosci?

Miasto
    Zürich

Domyślnie

muflon, co do lampy napisalem z perspektywy obiektywu - czyli kita.. jesli to jest jedyne szklo jakie sie ma to wtedy pozostaja tylko foty z fleshem.. inaczej mozna zapomniec.. o czym sam napisales vide jasne szklo
    Eee, bez przesady, sporo z tych "ciemnych" zdjęć z linka powyżej była robiona 28-135 IS (3.5-5.6). f/1.8 jest zalecane ale nie wymagane

Cytat Zamieszczone przez eternus
    Cytat Zamieszczone przez muflon
    jak najjaśniejszy obiektyw - może byś wyskrobał na używane 50/1.8?
    Hmmm. A co byscie mi polecali z tanich szkiel, dobrych na takie okolicznosci?
    Jak wyżej

Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

50/1.8
    to wiem, ale myslalem, ze ktos mi poda konkretny - z producentem i cena. Ale to nie istotne, bo w tej chwili to bylby problem z kazdym groszem, bo sie na body KIT wykosztowalem. A pozniej to jak dozbieram, to moze cus lepszego kupie.

Ale tak, czy inaczej - dzieki za wskazowki.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów