Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Trigmaster versalite II vs YongNuo rf 603

Domyślnie Trigmaster versalite II vs YongNuo rf 603

Witam

Zastanawiam się który zestaw wyzwalaczy kupić. YongNuo zbierają dobre opinie, jednak słyszałem że są problemy przy 1/250. Trigmaster 25 zł tańszy jednak jest mało informacji na jego temat. Wyzwalacze będą pracować z 50d i nissinem 622 mkI. Prosiłbym o radę...

Coś już napisał

Domyślnie

Trigmaster'a nie znam. Yongnuo mam (4szt), polecam, działa tak jak powinien za te pieniądze jest ok.

Przykro mi, ale Nissina Di 622 mkI nie wyzwolisz, pozostaje jedynie fotocela... lub wymiana na mkII.

Domyślnie

kajtek19891 nissina można wyzwolić bezprzewodowo, to tylko kwestia wersji oprogramowania lampy (starsze wersje mogły być wyzwalane tylko w ttl, po aktualizacji lampe można wyzwolić za pomocą środkowego styku)
    Kupiłem Trigmastery i... nie działają, tzn bezproblemowo synchronizują tylko do 1/80. Przy krótszych czasach zaczynają się schody. Jutro jeszcze przetestuję na innej lampie. Można jednak było zainwestować w rf- 603

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez molkens Zobacz posta
    kajtek19891 nissina można wyzwolić bezprzewodowo, to tylko kwestia wersji oprogramowania lampy (starsze wersje mogły być wyzwalane tylko w ttl, po aktualizacji lampe można wyzwolić za pomocą środkowego styku)
    Tak, ale jedynie wersję pod Nikona.

Odgrzebałem starego maila z serwisu Nissina, taką oto odpowiedź otrzymałem na zapytania o di 622 i wyzwalacze:

Jeśli chodzi o wyzwalanie radiowe(czasem fora nie piszą całej prawdy)
    to aktualizacja oprogramowania dotyczy wyłącznie lamp z dedykacja do NIKONA,
    które posiadają nr seryjny poniżej 99033001.
    Nissin 622 MARK II zarówno canon jak i nikon
    posiadaj już możliwość współpracy z wyzwalaczami radiowymi.
    Ponieważ jednak producent lamp nie podaje kompatybilności
    wyzwalaczy do lamp,przed zakupem należy się upewnić czy
    dany wyzwalacz współpracuje z lampa.

Oczywiście nie mówię bezwzględnie, że nie masz racji, być może serwisant się jednak mylił. Daj znać w temacie czy Nissin zadziała jednak czy nie i która to wersja, przed czy po aktualizacji, można by raz na zawsze poukładać sprawę nissina i tanich wyzwalaczy.
    Sam sprzedałem di 622 mki, między innymi dlatego, że nie używałbym jej z wyzwalaczami a do klasycznego używania (stopka, ttl) miałem inną lampę.

Coś już napisał Awatar fotocoto

Domyślnie

Kolega strobista z nissinem I bez upgrade używał tanich wyzwalaczy pixel pawn i bardzo sobie chwalił. Może to nie kwestia lampy ale wyzwalacza, przecież wyzwalacz daje tylko sygnał.
    -^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^
    5D MK II, 70-200/2.8 IS USM, EF 24-70, 12-24 Sigma, 50/1.4, 580 + 430 EX i pocketwizzard Sigma i kilka drobiazgów

Domyślnie

Sprawdzałem trigmastery z 430 exII, działają bez problemu do 1/250. Dziwi mnie jednak czemu mam takie problemy z Nissinem, lampa za każdym razem jest wyzwalana, ale przy krótszym czasie niż 1/80 błysk nie jest zsynchronizowany z otwarciem migawki (widać lamelki, albo zdjęcie całkiem niedoświetlone). Lampa miała aktualizowane oprogramowanie na ostatnich wakacjach.
    kajtek19891 z tego co pamiętam, zaraz po wprowadzeniu na rynek Nissina 622 mkI, lampy wogóle nie można było wyzwolić za pomocą środkowego styku w żadnym systemie. Moja lampa błyska, więc chyba coś musiało się zmienić w tej kwestii... Mogę się mylić bo osobiście nie znam tego tematu, opieram się na informacjach które przeczytałem w internecie.
    Niestety nie mam możliwości sprawdzenia lampy z innymi wyzwalaczami.

Uprawnienia umieszczania postów