Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Wiek obiektywu, a jego jakość.

Bywalec Awatar marcinradom
    Miasto
    Radom

Domyślnie Wiek obiektywu, a jego jakość.

Ciekaw jestem czy jakość obiektywów Canona zmienia się w czasie całego okresu produkcyjnego. Czy obiektyw z początkowego okresu produkcji odpowiada jakością wykonania tym z końca okresu produkcji? Czy szkła z całego okresu produkcji są powtarzalne? Dodatkowo zastanawiam się czy obiektyw używany zgodnie ze swym przeznaczeniem traci z wiekiem na jakości?
    1d mkIII, 20d, 70-200/4L, 17-40/4L, ex 430II, oraz kit i plany.

Bywalec
    Miasto
    Las

Domyślnie

Ostatnio na forum na ten temat wypowiadali się m.in. właściciele 100-400, twierdzący, że te ostatnie roczniki są jakby lepsze.
    Myślę, że tu nie ma jednak jakiejś reguły. Mogą zdarzać się partie lepsze, lub gorsze, ale przy większej liczbie sztuk dochodzi do głosu statystyka, która ma pokazywać takie same, jak nie coraz lepsze wyniki.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcinradom Zobacz posta
    ...Dodatkowo zastanawiam się czy obiektyw używany zgodnie ze swym przeznaczeniem traci z wiekiem na jakości?
    Zależy co rozumieć pod tym pojęciem. Znam ludzi dla których obiektywy służą leżeniu w szafie, opakowane jakąś hermetyczną folią. I wtedy nie powinny tracić. Reszta ulega normalnemu zużyciu adekwatnemu do warunków eksploatacji.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ciężko stwierdzić czy dany model z całego przekroju produkcji jest powtarzalny - raczej nie, zważywszy na fakt, że są robione w róznych fabrykach i przez różnych ludzi.
    Jeśli chodzi o stan fizyczny w trakcie użytkowania, to już zależy od częstości i warunków użytkowania oraz indywidualnej dbałości o sprzęt.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Dodatkowo zastanawiam się czy obiektyw używany zgodnie ze swym przeznaczeniem traci z wiekiem na jakości?
    Mam C70-200/4L kupiony w 2001 roku. Na analogu był genialny. Na 30D nadal bardzo dobry, na 5DII bardzo dobry ale gorszy od C70-300L. Na gęstych matrycach 18 mega na cropie nie dorównuje rozdzielczością nowszym konstrukcjom.
    Kontrast, kolory, AF to nadal bardzo wysoki poziom. Wolno się starzeje , wolniej ode mnie
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Miasto
    Radom

Domyślnie

Napiszę o co dokładnie mi chodzi. Zakupiłem ostatnio C 70-200/4 i okazało się, że jest to szkło z 2003 roku. W związku z tym zastanawiam się, czy posłuży mi on trochę, czy powinienem szukać czegoś nowszego.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Napiszę o co dokładnie mi chodzi. Zakupiłem ostatnio C 70-200/4 i okazało się, że jest to szkło z 2003 roku. W związku z tym zastanawiam się, czy posłuży mi on trochę, czy powinienem szukać czegoś nowszego.

A nie lepiej, po prostu robic zdjecia i nie myslec, ze obiektyw zrobiony w 2003? Co?
    Jakie to ma znaczenie? Obiektyw, aparat to tylko narzedzia.

Tak obiektywy sie starzeją. Glownie mechanika AF czyli silniczki plus przysłona. Wszystko ma ograniczoną wytrzymałość. Obiektyw, jesli nie był zajeżdżony w reporterce prasowej, jest nie do zajechania. Moze miec otarcia, moze nie miec farby/gumy, moze byc wytarty. Dopóki dzialaja silniczki AF bedzie dzialał. To czy obrazek jest satysfakcjonujacy to inna sprawa. I rowneż baaaaaardzo długi temat. Wazne, zeby Tobie pasowało.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 24-03-2012 o 23:27

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Miasto
    Radom

Domyślnie

Zacząłem drążyć temat bo na dzisiejszym meczu piłki nożnej zrobiłem 200 fotek z czego 170 nie trafione z ostrością. Zastanawiam się czy to wina moja, czy sprzętu czy może legendarnego BF. Po wyglądzie mojego obiektywu oceniam, że w reporterce raczej udziału nie brał.

Bywalec Awatar arekhit
    Miasto
    SANOK

Domyślnie

jakim obiektywem, jakie czasy, jaki aparat?
    Canon

Początki nałogu

Domyślnie

Zacząłem drążyć temat bo na dzisiejszym meczu piłki nożnej zrobiłem 200 fotek z czego 170 nie trafione z ostrością.
    A masz duże doświadczenie z taką fotografią? Na nieostre zdjęcie sklada się masa czynników o czym pewnie wiesz, większość z nich wynika z umięjętności fotografującego. Spróbuj wykluczyć wszelkie możliwości popełnienia blędu przez siebie.
    5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów